Πολιτική
Κινεζική αντιπροσωπεία του Δήμου Χαϊκού στο Χαλάνδρι
Η βράβευση του Χαλανδρίου για το Αδριάνειο Υδραγωγείο φέρνει νέες προοπτικές συνεργασίας με την Κίνα, με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η βράβευση του Δήμου Χαλανδρίου στον διεθνή διαγωνισμό αστικής καινοτομίας στην Κουανγκτζόου (Καντόνα), το 2023, για το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανάδειξης και επανάχρησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων και έγινε η αφορμή της επίσκεψης στο Χαλάνδρι μιας ακόμη κινεζικής αντιπροσωπείας, με στόχο την αναζήτηση συνεργειών.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Χαϊκού, με επικεφαλής την πρόεδρο του Λαϊκού Συμβουλίου του Δήμου κ. Wang Yanping, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Δήμου Χαλανδρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024.
Τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας καλωσόρισε, εκ μέρους του δημάρχου Χαλανδρίου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χριστίνα Μαχαίρα, σημειώνοντας ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πόλεων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία για την περαιτέρω σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.
Παρουσιάστηκαν τα κύρια χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας των δύο πόλεων και συζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις συνεργειών σε θέματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, κυκλικής οικονομίας, εναλλακτικών πηγών ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του Χαλανδρίου στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποκτήθηκε από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant για την επανένταξη του ρωμαϊκού μνημείου του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην καθημερινότητα της πόλης, όπως την συνόψισε ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος έργου του Cultural Hidrant κ. Κώστας Γερολυμάτος, προσέλκυσε την προσοχή των φιλοξενούμενων.
Ζωηρό ενδιαφέρον έδειξαν επίσης οι εκπρόσωποι της κινεζικής αντιπροσωπείας και για όλα όσα παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος, καθηγητής ΕΜΠ κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος, για την εμπειρία του Χαλανδρίου στον τομέα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων, της αποτροπής των απωλειών τροφίμων και κυρίως του up cycling (ανωκύκλωση), για την παραγωγή δηλαδή νέων προϊόντων από υπολείμματα τροφών που, υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν στα απορρίμματα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν περαιτέρω τις λεπτομέρειες της ατζέντας που τέθηκε στην πρώτη αυτή συνάντηση διερευνώντας τη συνέχεια της.