Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Μικροί και μεγάλοι γνώρισαν τον “θαυμαστό κόσμο” της Ρεματιάς Χαλανδρίου

Δημοσιεύθηκε

στις


Δύο περίπατοι γνωριμίας με το περιβάλλον της Ρεματιάς, το Αδριάνειο Υδραγωγείο και την ιστορία του Χαλανδρίου, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Ο πρώτος διοργανώθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, από τη διεύθυνση και τους καθηγητές του 2ου Λυκείου μαζί με τον Σύλλογο Προστασίας της Ρεματιάς. Το 2ο Λύκειο συμμετέχει από την παρούσα σχολική χρονιά στο πρόγραμμα UIA – Cultural Hidrant. Στον περίπατο συμμετείχαν πάνω από 50 άνθρωποι (εκπαιδευτικοί από το 2ο και 3ο Λύκειο Χαλανδρίου και από το 6ο Βριλησσίων) μέλη του προγράμματος όπως και η πρόεδρος Μ. Σμαραγδή και το μέλος του ΔΣ του συλλόγου Β. Περλερός από το Σύλλογο της Ρεματιάς. Ξεκινώντας από το 2ο Λύκειο και μέσα από την παραρεμάτια ζώνη, η διαδρομή ακολούθησε μεγάλο μέρος της κοίτης, έφτασε στο ξέφωτο του προφήτη Ηλία και κατέληξε μέσα από την παραρεμάτια δίοδο μεταξύ της οδού Γυφτοπούλου και του 6ου Γυμνασίου στην οδό Ελ Αλαμέιν και τα πηγάδια του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Την επομένη, με αφετηρία την κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου διοργανώθηκε ο δεύτερος ιστορικός περίπατος με θέμα τον Παλαιό και το Νέο Συνοικισμό μέσα από τους δρόμους του νερού και το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Μετά την επιτυχία του πρώτου, που είχε γίνει στο πλαίσιο του 1ου HIDRANT Festival, και με τον καιρό να βοηθάει, ομάδα 30 Χαλανδραίων ξεναγήθηκε από την Νάση Σιαφάκα της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου στις ιστορίες και μαρτυρίες που αφορούν τον Παλαιό Συνοικισμό της οδού Καλογρέζης, τις μνήμες του Σιδηροδρομικού Σταθμού του «Θηρίου», στη σημερινή παιδική βιβλιοθήκη του Δήμου, τις εξοχικές κατοικίες παραθερισμού που έχτισε για τους υπαλλήλους της η Εθνική Τράπεζα, στην οδό Σουρή, τα σημεία που ήταν οι γέφυρες που ένωναν τον Νέο Συνοικισμό με το Χαλάνδρι, τα σπίτια που φιλοξένησαν τους πρόσφυγες στην δεκαετία του 1930 και τις αφηγήσεις παλαιών Χαλανδραίων που κάποιοι δεν είναι πλέον στη ζωή, για τα πηγάδια της Ελ Αλαμέιν και το παιχνίδι γύρω από αυτά.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο για την πλατφόρμα που θα φιλοξενεί το σύνολο του υλικού που έχει συλλεχθεί για το Αδριάνειο και τη σχέση του νερού με το Χαλάνδρι. Στα πλαίσια του UIA–Cultural Hidrant, έχει συγκροτηθεί το τοπικό ιστορικό αρχείο υπό την εποπτεία του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MEDINA), εταίρο του προγράμματος. Το αρχείο περιλαμβάνει υλικό για την πολιτιστική κληρονομία που αφορά την πόλη και το ρωμαϊκό μνημείο που τρέχει από κάτω της. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ψηφιοποίηση του υλικού του και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα το φιλοξενεί θα αποδοθεί στο κοινό τους πρώτους μήνες του 2022. Στόχος, πέρα όλων των άλλων, είναι το αρχείο και η πλατφόρμα του να δημιουργήσουν και μία κοινότητα ανθρώπων που θα το διαχειριστεί και θα το εμπλουτίσει.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ