Ελάτε στην παρέα μας

Χαλανδρίου

Σ. Ρούσσος: Απάντηση στον Μ. Κρανίδη για την Πολιτική Προστασία στο Χαλάνδρι

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι – Ορίζοντας 2023» κ. Μ. Κρανίδη, για τον πρόσφατο χιονιά και την Πολιτική Προστασία στον Δήμο Χαλανδρίου, η διοίκηση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Με έκπληξη υποδεχτήκαμε τη σχετική ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μ. Κρανίδη, στην οποία θέτει προς τη διοίκηση του Δήμου, μια σειρά από ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων όφειλε ήδη να γνωρίζει.

Δεν γνωρίζει ο κ. Κρανίδης, όταν ρωτά για τον ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας, ότι ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, μας παρέδωσε το 2014 μια, μη λειτουργική, αλατιέρα; Δεν γνωρίζει ότι οι δύο αλατιέρες που διαθέτει σήμερα ο Δήμος Χαλανδρίου, αγοράστηκαν από τη σημερινή διοίκηση.

Δεν γνωρίζει ότι από τη σημερινή διοίκηση αγοράστηκαν και δύο επιπλέον μηχανήματα έργου, με αποτέλεσμα ο Δήμος να διαθέτει σήμερα τέσσερα (4);

Δεν γνωρίζει ο κ. Κρανίδης ότι στη διάρκεια της θητείας του ως αντιδημάρχου, την Πολιτική Προστασία επάνδρωναν 8 συμβασιούχοι δίμηνης και τρίμηνης διάρκειας, ενώ σήμερα ο Δήμος απασχολεί 40 συμβασιούχους, τους οποίους διατηρούμε στη θέση τους με ασφαλιστικά μέτρα, κόντρα στην επιλογή της Πολιτείας να απολύονται οι συμβασιούχοι μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου; Αγνοεί άραγε ότι δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού;

Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζει, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι – Ορίζοντας 2023», ότι υπήρξε επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του χιονιά, αφού αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, και την παράταξή του φυσικά; Αυτό το Σχέδιο εφάρμοσε η διοίκηση του Δήμου. Και το εφάρμοσε κατά γράμμα, και σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό του σκέλος και σε ό,τι αφορά την υποστήριξή του από το διοικητικό προσωπικό.

Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο κ. Κρανίδης, ότι η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου ΔΕΝ μπορεί, για κανένα λόγο, να επέμβει σε κλαδιά που έχουν εγγύτητα με καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Το μόνο που κάνει η υπηρεσία είναι να ενημερώνει τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος ανταποκρίνεται με καθυστερήσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Κρανίδης.

Πώς είναι δυνατόν να ζητά «επίταξη των ενεργών εργολάβων του Δήμου»; Δεν γνωρίζει ότι τέτοια διαδικασία δεν υπάρχει; Δεν γνωρίζει ότι με κινητοποίηση όλων ενεργών εργολάβων του Δήμου, φτάσαμε στο σημείο να επιχειρούν στο χιονιά 22 μηχανήματα έργου; Πώς αλλιώς φαντάζεται ο κ. Κρανίδης ότι αποχιονίστηκαν 280 χλμ. οδικού δικτύου, με χιόνι που έφτασε κατά τόπους ακόμα και τα 80 εκατοστά;

Στον προβληματισμό του δε «να αντιμετωπιστούν άμεσα οι μεγάλες αδυναμίες στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου», έχει λάβει ήδη την απάντηση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου: «Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο πολιτικής προστασίας, με καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και με τα κατάλληλα “εργαλεία” για να ανταποκρίνονται στις ευθύνες αυτές. Πρέπει επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να πάψει να αποτελεί το “βολικό φταίχτη” και το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών».

Θα συμφωνήσουμε ωστόσο με τον κ. Κρανίδη ότι «το Χαλάνδρι και οι πολίτες του αξίζουν και μπορούν καλύτερα», και με βάση αυτό το σκεπτικό ψήφισαν στις εκλογές του 2014, αλλά και του 2019.

Οι συνέπειες ενός ακραίου καιρικού φαινομένου όπως η «Ελπίς» δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Οι αιρετοί της πόλης δεν μπορούν να παριστάνουν τους ανήξερους και να εμφανίζονται ως «μετά Χριστόν προφήτες».

Θα ήταν προτιμότερο, ο κ. Κρανίδης, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση, να ενώσει τη φωνή της με τη διοίκηση στη διεκδίκηση από την Πολιτεία πόρων που θα μας επιτρέψει στο μέλλον να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά, σε αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο.”

 

 

Τι ανέφερε το δελτίο τύπου του Μ. Κρανίδη:

 

“Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 9/2/2022 η συζήτηση που έλαβε χώρα για τα μεγάλα και τραγικά προβλήματα του Χαλανδρίου από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ» ήταν ελλιπής και ανεπαρκής. Η μη πρόταξη του θέματος και η συζήτηση του ως τελευταίο θέμα μετά από 5 ώρες Δημοτικού Συμβουλίου ήταν λάθος και αδόκιμη, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική συζήτηση. Παρόλα αυτά η παράταξη και η ομάδα δημοτικών συμβούλων μας ήταν παρούσα και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, ως οφείλουμε στους χιλιάδες πολίτες που εκπροσωπούμε, μας στήριξαν και μας στηρίζουν. Η αποχώρηση δεν είναι στη φιλοσοφία μας και δεν αποτελεί ουσιαστική πράξη αντιπολίτευσης. Η ενημέρωση από την Δημοτική αρχή ήταν τυπική, επιφανειακή και διεκπεραιωτική, με έντονη την φιλοσοφία ότι έγινε το εφικτό, αυτές είναι οι δυνατότητες του Δήμου και ότι κατ’ ουσία όλοι οι άλλοι έφταιγαν, μέχρι και οι πολίτες, εκτός από τη Δημοτική Αρχή.

Όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και η αλήθεια αυταπόδεικτη για όλους τους ταλαιπωρημένους Χαλανδραίους που έζησαν την τραγική εικόνα του Χαλανδρίου. Ακόμη και σήμερα οι όγκοι κλαδιών είναι πολλοί στους δρόμους και στα πεζοδρόμια του Χαλανδρίου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη μας ανέδειξε ξανά με σαφήνεια τις μεγάλες αστοχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επίσης, θέσαμε σχετικά και μια πρόταση συμβολικής ενίσχυσης όλων των νοικοκυριών και επαγγελματιών για απαλλαγή των δημοτικών τελών για τις 5 ημέρες που η πόλη και οι ανταποδοτικές υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Η αποδοχή της εκ μέρους του κ.Ρούσσου είναι θετική και αναμένουμε σχετική ενημέρωση. Αντιθέτως, αρνητική εντύπωση έκανε η εξαρχής και αναίτια αμφίβολη τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια τέτοια δίκαιη πρόταση για τους χιλιάδες συμπολίτες μας.

Επειδή θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αδυναμίες στο σύστημα πολιτικής προστασίας του Δήμου, αιτούμαστε να επανέλθει το ζήτημα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά για αναλυτική συζήτηση και για αποφάσεις ουσίας.

Να ενημερώσει διεξοδικά η Δημοτική αρχή για την υφιστάμενη κατάσταση σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές αλλά και για τον άμεσο τρόπο ενίσχυσης τους. Σχετικά με το σύστημα πολιτικής προστασίας, σημαντικά ερωτήματα και σοβαρές παράμετροι είναι ενδεικτικά:

1. Ποιες είναι οι βασικές δράσεις πρόληψής και πως μπορούν να γίνουν αποτελεσματικές ανά περίπτωση φαινομένου;

2. Στο κρίσιμο ανθρώπινο δυναμικό, πόσα άτομα και με τι προσόντα απαιτούνται για πλήρη δράση; Ποια είναι τα μεγάλα κενά σε μέσα πολιτικής προστασίας;

3. Τι σύγχρονος εξοπλισμός υπάρχει και ποιες ελλείψεις πρέπει άμεσα να καλυφθούν σχετικά;

4. Επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει; Αν ναι, τότε γιατί δεν λειτούργησε; άρα άμεσα απαιτείται τροποποίηση και επικαιροποιησή του

5. Πώς μπορεί να επιταχυνθεί η κοπή επικίνδυνων κλαδιών σε καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ μέσω της τακτικής δράσης των υπηρεσιών;

6. Πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα συνεργασίας με άλλους αρμόδιους φορείς π.χ. ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια, Όμοροί Δήμοι, αλλά και η επίταξη των ενεργών εργολάβων του Δήμου;

Στο Χαλάνδρι, το χαοτικό αποτέλεσμα δείχνει αναποτελεσματικότητα στην προετοιμασία και στη δράση.

Εμείς στο πρόγραμμα και φιλοσοφία μας έχουμε ένα κύριο σημαντικό σκοπό, την επένδυση και ενίσχυση του συστήματος πολιτικής προστασίας, ώστε όλοι οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και ισότιμοι.

Το Χαλάνδρι και οι πολίτες του αξίζουν και μπορούν καλύτερα. Απαιτείται νέα φιλοσοφία διοίκησης, αλλαγή νοοτροπίας, συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων και αποτελεσματικότητα.

Εκ μέρους της δημοτικής μας παράταξης ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023,

Μάνος Κρανίδης

Δημοτικός Σύμβουλος-Επικεφαλής-Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ