Κοινωνία
Την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης τίμησε ο Δήμος Ωρωπού
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Δήμου Ωρωπού “Η Κρήτη” τίμησε την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης και τους ήρωες που έπεσαν υπερασπίζοντας την πατρίδα, με εκδήλωση στον προαύλιο χώρο των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού.
Μετά από δύο χρόνια καραντίνας, πλήθος καλλιτεχνών, η χορωδία του συλλόγου Κρητών, χορευτές και όλοι οι συμμετέχοντας έδωσαν ρεσιτάλ ερμηνείας αλλά και ένα δυνατό μήνυμα για την σπουδαιότητα της Μάχης της Κρήτης και το διαχρονικό ιστορικό μήνυμα ισχύος και αντίστασης των Ελλήνων ενάντια στους κατακτητές.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης στον σύντομο χαιρετισμό του είπε: “Είναι μεγάλη μου χαρά μετά από δύο χρόνια καραντίνας να βρισκόμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους που σέβονται τιμούν και αγαπούν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τους προγόνους τους. Συγχαρητήρια πρόεδρε, συγχαρητήρια στο Δ.Σ. του συλλόγου και εύχομαι να είστε καλά και να τιμάτε τους ήρωες της πατρίδας μας”.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωρωπού, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι ΠΝΔΔ Ωρωπού και ΚΕΔΩ και πλήθος κόσμου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Μπαφάκης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Μάχης της Κρήτης και στη θυσία των Κρητών. Ο Κωνσταντίνος Τσάκαλος ερμήνευσε ριζίτικο, ακολούθησε ομιλία από τη φιλόλογο παιδαγωγό Ελένη Βαρβάρα Καρακυριάκου, τα τραγούδια “Χίτλερ να μην το καυχηθείς” και “Πότε θα κάνει ξαστεριά” από την χορωδία συλλόγου Κρητών και ακολουθησαν χορευτικά με την ευθύνη του χοροδιδάσκαλου Κωνσταντίνου Τσάκαλου. Επαιξαν λύρα ο Σεραφείμ Μαρεντάκης, λαούτο Γιώργος Μιχάλης, ενώ τη μουσική επιμέλεια είχε η Αθανασία Καρελιώτη.
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Ωρωπού και της Κ.Ε.Δ.Ωρωπού.
Η Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου 1941. Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και πέρασε στην ιστορία για την σθεναρή αντίσταση των Κρητικών εναντίον των αριθμητικά ανώτερων Γερμανών και του μεγάλου τιμήματος που είχε η επίθεση, και η επακόλουθη κατοχή, στον πληθυσμό του νησιού.
Continue Reading