Connect with us

Δήμοι Αττικής

Σε πορτοκαλί συναγερμό η Αττική – Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Published

on

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 στην Αττική – Τι αλλάζει σε συναθροίσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική.

Τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική παραμένουν σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, με τις τάσεις να είναι ανοδικές. Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 240 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 99 στην Αττική. Ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι συνήθως τα Σαββατοκύριακα οι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πέφτουν, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν να πάνε να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα που έρχεται.

Η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αττική είναι μεγάλη, την ώρα που οι επιδημιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό εντός των επόμενων 10-12 ημερών, θα αποτελεί μονόδρομο η λήψη ακόμη πιο σκληρών αποφάσεων.

Από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 που άρχισε η πανδημία μέχρι και την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 επιβεβαιώθηκαν 14.400 κρούσματα, εκ των οποίων ενεργά είναι τα 4.084 σε όλη την επικράτεια. Από αυτά τα 2.100, δηλαδή πάνω από τα μισά, βρίσκονται στην Αττική και τα 966 στον Δήμο Αθηναίων. «Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα, προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο» είχε επισημάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε 7 δήμους, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ έντονο στο Δήμο Αθηναίων.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, πάντως, επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν και άλλοι δήμοι στην Αττική με υψηλά επιδημιολογικά φορτία, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Από τα ενεργά κρούσματα της Αττικής νοσηλεύονται 263, ενώ 1.837 ανάρρωσαν κατ’ οίκον. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία, καθημερινά έχουμε 3 κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους στην Αττική, που δείχνει μέτριο προς υψηλό επιδημιολογικό κίνδυνο και η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική.

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

  • Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
  • Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
  • Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ