Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Το μήνυμα της Μ. Πατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που γιορτάζεται για Τρίτη χρονιά και συμπίπτει με την ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου και εκπαιδευτικός – φιλόλογος, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή δεν είναι μόνο από τις παλιότερες του κόσμου και της Ευρώπης, όπως μαρτυρούν τα γραπτά τους μνημεία, αλλά είναι και η γλώσσα και η γραφή της έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πρώτες μεγάλες στιγμές της δημιουργίας του. Η ελληνική γλώσσα και γραφή είναι αυτές που γέννησαν και ανέπτυξαν τις επιστήμες και τις τέχνες, λειτούργησαν ως όχημα κατά τη διάδοση του Χριστιανισμού, είχαν πολύτιμη και μοναδική συμβολή στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου άλλων γλωσσών. Δεν υπάρχει γλώσσα σήμερα που να μην έχει ελληνικές λέξεις και γι’ αυτό δικαίως πολλοί τη θεωρούν ως τη μητρική γλώσσα των άλλων. Η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιεί σήμερα πάνω από 50.000 λέξεις ελληνικής καταγωγής. Και το παράδοξο και άδικο είναι ότι καθιερώθηκε η αγγλική ως διεθνής γλώσσα και όχι η ελληνική όπως θα ήταν λογικό και επόμενο.

Πολλά ξένα κράτη θεσπίζουν ως υποχρεωτική τη διδασκαλία της ελληνικής στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, γεγονός που καταδεικνύει την αναγνώριση της σπουδαιότητάς της. Ωστόσο, αυτή η ευαισθητοποίηση δεν είναι καθολική ούτε από εμάς τους ίδιους τους Έλληνες. Η καθιέρωση του 2017 του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας είναι μία θετική πρωτοβουλία από μέρους της ελληνικής Πολιτείας στην κατεύθυνση του να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο που έχει διαδραματίσει η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η σημερινή ημέρα υπηρετεί τον σκοπό να παρακινήσει κάθε πολίτη του κόσμου να αναζητήσει πόσο “Έλληνας” είναι μέσα από το καθημερινό του λεξιλόγιο, να υποκλιθεί με σεβασμό στο μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα που προσφέρει τον γλωσσικό πλούτο της για τη λεκτική και γραπτή του επικοινωνία. Σε όλους εμάς τους Έλληνες υπενθυμίζει ότι πρέπει να φροντίσουμε και να αγαπήσουμε περισσότερο τη γλώσσα μας, συνεκτικό και προσδιοριστικό στοιχείο της φυλής μας στο πέρασμα των αιώνων. Ως Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων υπηρετούμε αυτόν τον σκοπό και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε σειρά από εκπαιδευτικές ημερίδες και να μεταδώσουμε στους μαθητές και στους πολίτες το ενδιαφέρον για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν περισσότερο τη γλώσσα μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ