Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

«Η Θρησκεία στην Ομηρική Μυθολογία»: Online διάλεξη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

H ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΙΑΝΤΙΝΗ, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ», παρουσίασε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς το θέμα: « Η Θρησκεία στην Ομηρική Μυθολογία ».

https://youtu.be/aXj6ImTVbf0

Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια:

 
« Στον Όμηρο εμφανίζεται μεγαλόπρεπη η παράσταση του ελληνικού πανθέου. Ο Όμηρος στον τρόπο που υπήρξε η αφετηρία και η πηγή του πολιτιστικού προσώπου των Ελλήνων, ο γλωσσικός γενάρχης, και η πνευματική δεξαμενή της κλασικής γραμματείας, είναι ο πρώτος που δεν αναφέρεται απλά μόνο και εισαγωγικά στους ελληνικούς θεούς, αλλά μάς οδηγεί απροειδοποίητα στο κέντρο μιας ώριμης και φτασμένης πραγματικότητας.

Ο Όμηρος χάρισε στους Έλληνες τους θεούς τους. Και σ΄ αυτόν οφείλεται η ανθρωπόμορφη φυσιογνωμία που έλαβαν. Τους θεούς ο ποιητής του ηρωικού έπους τους θέλει μέσα στην ανθρώπινη ειδή τους, τους θέλει αθάνατους, αιώνια νέους, δυνατούς, και σοφούς.

Οι ομηρικοί θεοί είναι τέλειοι κατά την έννοια ότι ο ποιητής στα πρόσωπά τους θα επιδιώξει να προσδώσει την ιδεωδέστερη εικόνα με την οποία μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος τον άνθρωπο ».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ