Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Ουσιαστική συζήτηση για τις συμπεριφορές των εφήβων στην Κηφισιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο  κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων ΠΡΟΝΟΗ Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με θέμα: «Έφηβοι σε Κίνδυνο; Κοινότητες που Νοιάζονται».

Η εκδήλωση είχε ως στόχο να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου των εφήβων στην Κηφισιά, και πώς η κοινότητα, οι οικογένειες και τα σχολεία μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και την προστασία τους.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυμνάσια και λύκεια της περιοχής τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινότητες που Νοιάζονται». Η έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας (ΕΠΙΨΥ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το βασικό μήνυμα της ημερίδας ήταν ότι κάθε κοινότητα έχει τις δικές της ανάγκες, και είναι απαραίτητο να σχεδιάζονται παρεμβάσεις που να βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς και έφηβοι καλούνται να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα προωθεί θετικές συμπεριφορές και πρότυπα, ευκαιρίες για θετική συνεισφορά και θα μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για εξαρτητικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη δέσμευση για ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία ενός κοινοτικού δικτύου πρόληψης και αλληλεγγύης, που θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Για αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές των εφήβων, μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://visual-data.epipsi.gr.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ