Connect with us

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Πάνω από το 63% των συμμετεχόντων έκοψε το κάπνισμα στο πρόγραμμα του Κ.Π. Προνόη

Published

on

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των 8 δίωρων ομαδικών διαδικτυακών συναντήσεων του προγράμματος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς «ΖΟΟΜ &…. Στοπ στο Κάπνισμα!».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ (Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος) και την Ειδική Ακαδημαϊκή Μονάδα Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας) του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Οι 11 συμμετέχοντες καπνιστές που ολοκλήρωσαν την διαδικτυακή ομάδα
«ΖΟΟΜ &…. Στοπ στο Κάπνισμα!» έκαναν πράξη το σύνθημα #committoquit δηλαδή «Δεσμεύομαι και Σταματώ» που είναι το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος για φέτος, και μας έδειξαν ότι με την αξιοποίηση της κατάλληλης βοήθειας και κινητοποίησης μπορεί κανείς να καταφέρει να κόψει το κάπνισμα.

Το πρόγραμμα είναι μια ψυχοκεκπαιδευτική παρέμβαση που μέσω ψυχολογικής υποστήριξης στόχο είχε να ενισχύει τους συμμετέχοντες στην απόφαση τους να κόψουν το κάπνισμα και να τους παρέχει την βοήθεια που χρειάζονται προκειμένου να διατηρήσουν την διακοπή καπνίσματος μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, κατά την διάρκεια του προγράμματος το οποίο συντόνιζε το ΚΠ ΠΡΟΝΟΗ, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και παρεμβάσεις από όλη την επιστημονική ομάδα του ιατρείου διακοπής καπνίσματος της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ και παραπομπή σε όσους επιθυμούσαν την υποστήριξη μέσω των κατάλληλων φαρμακοθεραπειών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις και συμβουλευτική παρέμβαση από ειδικούς υγείας της Ειδικής Ακαδημαϊκής Μονάδας Μελέτης Καπνισματικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 

Τα ποσοστά επιτυχίας

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ενήλικες καπνιστές όχι μόνο από την Κηφισιά αλλά και από άλλες περιοχές εντός και εκτός νομού Αττικής λόγω της προσβασιμότητας που προσφέρει η διαδικτυακή υλοποίηση του. Με την λήξη του προγράμματος είχαν κόψει το κάπνισμα το 63,4% των συμμετεχόντων, ένα 18,1% μείωσαν τον καθημερινό αριθμό τσιγάρων και ένα 18, 1% παρέμειναν στα ίδια επίπεδα χρήσης καπνού με την αρχή της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ποιοτική αξιολόγηση που έκαναν οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν το πόσο σημαντική επίδραση είχε άμεσα η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο στην σωματική τους υγεία αλλά στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής του αφού κατάφεραν κάτι που το θεωρούσαν εξαιρετικά δύσκολο.

Επιπλέον, δήλωσαν ότι έμειναν εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο του προγράμματος (επιστημονικό υπόβαθρο, τεκμηρίωση, υλικά, τεχνικές, tips κτλ) και από την συνεργασία των φορέων και των διαφορετικών ειδικοτήτων όσο και από την ομαδική μορφή που τους πρόσφερε ενδυνάμωση στο κίνητρο, αλληλεγγύη, μοίρασμα, κατανόηση και αλληλοϋποστήριξη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ