Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης
«Συρακούσαι. Η Πεντάπολις της Σικελίας» – Διάλεξη από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς [Βίντεο]
Με μία διάλεξη αφιερωμένη στις Συρακούσες της Μεγάλης Ελλάδας συνεχίζονται τα μαθήματα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς.
Τίτλος διάλεξης είναι “Συρακούσαι. Η Πεντάπολις της Σικελίας” με ομιλητή τον Paolo Daniele SCIRPO, Μεταδιδακτορικό ερευνητή Κλασσικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.
Από τον κύκλο μαθημάτων: «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» που επιμελείται η Ειρ. ΠΕΠΠΑ – ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Λίγα λόγια για την ομιλία
Στην ομιλία αυτή παρουσιάζονται συνοπτικά η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά των Συρακουσών. Η πόλις στην νοτιο-ανατολική ακτή της Σικελίας ιδρύθη από τους Κορινθίους στα μέσα του 8ου αι. π.Χ. Η προνομιούχος θέσις της και η πολυτάραχη και ποικιλόμορφη κοινωνική σύνθεσίς της την ευνόησαν ώστε να γίνει η κυρίαρχη δύναμη του νησιού. Κατά την διάρκεια του 5ου αιώνος π.Χ., έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένδοξη και νικηφόρα μάχη της Ιμέρας (480 π.Χ.) εναντίον των Καρχηδονίων, δάμασε την εξέγερση των γηγενών Σικελών και έπειτα ταπείνωσε την υπερήφανη επίθεση των Αθηναίων στο κρισιμότερο σημείο του Πελοποννησιακού πολέμου. Ως αντίπαλος της μισητής Καρχηδώνος, με την οποία πάλεψε για την κυριαρχία στη Σικελία, οι Συρακούσες εντάχθησαν στον ελληνιστικό κόσμο, χάριν της άριστης σχέσης που διατηρούσαν με τους Αικαίδες της Ηπείρου και τους Πτολεμαίους στην Αίγυπτο. Κατά την πολιορκία υπό των Ρωμαίων, η προδοσία ενός μισθοφόρου βοήθησε την Ρώμη να καταλάβει την ελληνική μεγαλούπολη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο, άδοξο τέλος στην ελευθερία της αλλά όχι στην αίγλη της, σπίθες της οποίας αντανακλούνται ακόμη και σήμερα στα υπέροχα μνημεία της.
Παρακολουθήστε τη διάλεξη παρακάτω