Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης
Σύνεδροι από όλη την Ευρώπη περιηγήθηκαν στο ιδιαίτερου κάλλους και πολιτιστικής αξίας Κοιμητήριο της Κηφισιάς
Ενεργό ρόλο ανέλαβε ο Δήμος Κηφισιάς αμέσως μετά την ένταξη του εμβληματικού Κοιμητηρίου της στα Σημαντικά Κοιμητήρια της Ευρώπης, (Association of Significant Cemeteries of Europe).
Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, ο Δήμος Κηφισιάς φιλοξένησε και ξενάγησε τους συνέδρους του ετήσιου συνεδρίου της ΑSCE στην πόλη της Κηφισιάς. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην περιοχή «Στροφύλι» που συνδυάζει το καταπράσινο περιβάλλον με μια σειρά αρχοντικών μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Ακολούθως, η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Κοιμητήριο Κηφισιάς από την Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Ρένα Πολίτη ενώ παρουσιάστηκε με βιωματικό τρόπο η ελληνική παραδοσιακή απόδοση τιμής στους τεθνεώτες (το γνωστό μνημόσυνο).
Οι εργασίες του συνεδρίου της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων στην Ευρώπη, ASCE, ολοκληρώθηκαν με την εσπερινή συνεδρία στην αίθουσα «Β. Γκατσόπουλος», με πρωτοβουλία της καθηγήτριας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευαγγελίας Γεωργιτσογιάννη.
Στην συνεδρία ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος καλωσόρισε στην Κηφισιά τους συνέδρους και αναφέρθηκε στο Κοιμητήριο Κηφισιάς το οποίο λειτουργεί περισσότερο από 100 έτη και φιλοξενεί σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής ζωής της σύγχρονης Ελλάδος, στα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μορφής ταφικά μνημεία του και φυσικά στο καταπράσινο περιβάλλον του.
Μεταξύ άλλων ο κ. Θωμάκος τόνισε: «Ένθερμα υποστηρίζουμε τον συνεδριακό τουρισμό στην πόλη μας, ιδίως όταν στοχεύει στην διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο «Οργανισμός Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης» επιτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό ρόλο, αφού αναδεικνύει από άλλη πλευρά τον τρόπο ζωής των κοινωνιών μέσα στο χρόνο, αλλά και τις μεταφυσικές ανησυχίες και δοξασίες τους. Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην Κηφισιά, μια συνεδρία του ενδιαφέροντος αυτού Συμποσίου που το βασικό του θέμα περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεαστεί η νεοκλασική κοιμητηριακή τέχνη από την αρχαία ελληνική. Επίσης είναι τιμή μας να συμπεριληφθεί το ιστορικό Κοιμητήριο της Κηφισιάς, το οποίο λειτουργεί περισσότερο από 100 έτη και φιλοξενεί σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής ζωής της σύγχρονης Ελλάδος, στα ιδιαίτερα ταφικά μνημεία της Ευρώπης».
Στη συνεδρία η κα Ρένα Πολίτη παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Δημοτικό Κοιμητήριο Κηφισιάς: γραφική γαλήνη». Στην ξενάγηση και την εισήγηση παρουσιάστηκε η ιστορία του Κοιμητηρίου από την ίδρυσή του το 1890 ως σήμερα. Δόθηκε έμφαση στη χλωρίδα που το καθιστά ένα από τα πιο «πράσινα» κοιμητήρια του λεκανοπεδίου και κυρίως τα χαρακτηριστικά σφαιρικά, γλαυκά κυπαρίσσια της κεντρικής αλέας. Στο κύριο μέρος της εισήγησης παρουσιάστηκε η τυπολογία των ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου, τα είδη των μνημείων και η εξέλιξή τους. Τέλος, παρουσιάστηκαν προτάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση του Κοιμητηρίου, την καταγραφή και συντήρηση των ταφικών μνημείων καθώς και την αξιοποίηση του Κοιμητηρίου με σκοπό τη σύνδεση του με τοπόσημα της πόλης και πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτήν. Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατή η αξιοποίηση των στοιχείων για την έρευνα τη σχετική με την τοπική ιστορία.
Στις εργασίες του Συνεδρίου παρευρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σάντυ Πατρινού-Ντελ Τόρο, οι Αντιδημάρχοι Ζέτη Κασσιμάτη, Σίσσυ Παπασπύρου, Παντελής Παπανικολόπουλος, Δημήτρης Λιανός, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πολίτες.