Connect with us

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

Τον καθηγητή Κ. Σβολόπουλο τίμησε ο Δήμος Κηφισιάς σε μια εκδήλωση μνήμης [Εικόνες]

Published

on

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στην “Επαυλη Δροσίνη” στο Δήμο Κηφισιάς, πραγματοποιήθηκε η «Εκδήλωση Μνήμης για τον Κηφισιώτη Καθηγητή-Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο (1938-2019)».

Στην ομιλία του ο καθηγητής Νικήτας Αλιπράντης αναφέρθηκε τόσο σε βιογραφικά στοιχεία όσο και στο τεράστιο επιστημονικό του έργο του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αρχή: «δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για ένα φίλο που έχασε έπειτα από 65 χρόνια φιλίας, κι΄αυτό γιατί οι αναμνήσεις κινδυνεύουν να αποτελέσουν εμπόδιο στην παρουσίαση ενός τεράστιου επιστημονικού έργου».

O Κ. Σβολόπουλος, όπως είπε, ήταν πρότυπο θεωρητικού ερευνητού όχι μόνο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αλλά γενικότερα και της Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας, της οποίας εκλέχθηκε υφηγητής (1978) και καθηγητής (1981) στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. To 1989 εκλέχθηκε καθηγητής της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1990, ενώ το 1983 συνίδρυσε με τον Κ. Τσάτσο και τον Κ. Τρυπάνη το «Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ανέλαβε την διεύθυνσή του. Η τελική επιστημονική του αναγνώριση συντελέστηκε με την εκλογή του το 2003 ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ στην προσωπική του ζωή είχε νυμφευθεί την εξαίρετη γνωστή πρωταγωνίστρια θεάτρου και κινηματογράφου και αφοσιωμένη σύζυγο Κατερίνα Χέλμη. Όπως τόνισε ο Καθηγήτης κ. Αλιπράντης, η διαρκής αφοσίωση του στην ιστορική έρευνα επιτρέπει μία απλώς σχετική ιστορική κατάταξη των θεματικών ενοτήτων του έργου του, που αποδίδει τις εξής ενότητες:

– O ελληνισμός υπό την οθωμανική κυριαρχία
– Οι χρόνοι της ελληνικής Επανάστασης
– Η Ελλάδα του 19ου και στην μετάβαση στον 20ο αιώνα
– Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η εποχή του
– Η Ελλάδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
– Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η σύγχρονη ελληνική ιστορία .
Όπως ανέφερε ο κ. Αλιπράντης, ο ελληνικός 20ος αιώνας σημαδεύτηκε από την παρουσία και δράση δύο ηγετικών προσωπικοτήτων, του Ελ.Βενιζέλου και του Κ. Καραμανλή, το έργο των οποίων δεν θα είχε γνωσθεί ευρύτερα και με επιστημονική ακρίβεια χωρίς τις ακαταπόνητες και πρωτοποριακές έρευνες του Κ. Σβολοπουλου. Η αρχή έγινε σε αναφορά με την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα με την μελέτη «Ο Ελ. Βενιζέλος και η πολιτική κρίση εις την Αυτόνομον Κρήτην, 1901-1906». Στα πλαίσια του Iδρύματος «Κων/νος Καραμανλής», από την δεκαετία του 80, ο Κ. Σβολόπουλος ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα και μετά από πολύμοχθη και πολυετή εργασία εκδόθηκε το 12τομο έργο «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αρχείο, γεγονότα και κείμενα» (με πρόλογο Κ. Τσάτσου), το 1997.

Εκτός από την γενική επιμέλεια της συγκέντρωσης , της σύνθεσης και της έκδοσης του υλικού, ο Κ. Σβολόπουλος συνέταξε τα κείμενα οκτώ τόμων. Όπως τόνισε ο Καθηγητής, πρόκειται για έργο μοναδικής πληρότητας υλικού, προϊον σημαντικής έρευνας σε μη γνωστά αρχεία και ανάδειξης του συνόλου των αρετών του Κων/νου Καραμανλή.
Κλείνοντας την ομιλία του ο. κ. Αλιπράντης αναφέρθηκε στην άνθρωπο Κ. Σβολόπουλο και μας είπε χαρακτηριστικά: «ήταν ήρεμος, πρόσχαρος, ανοικτός στο χιούμορ, συγκρατημένος αλλά με σθεναρή θέληση, υπέρμαχος της διαλεκτικής (με την αρχαιοελληνική σημασία), γνήσιος και συνεπής δημοκράτης, με πατριωτικό φρόνημα, σεβασμό στις ελληνικές παραδόσεις και χριστιανική πίστη γιατί ήταν υπόδειγμα όχι μόνο ιστορικού-ερευνητού αλλά και ανθρώπου».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ, Δ.Βικέλας κ.Λίλα Παπαδημητρίου που μίλησε στην αρχή παρουσιάζοντας τον ομιλητή, η Αντιδήμαρχος κ. Ζ. Κασιμάτη, η κ. Λ. Αλιπράντη , Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, ο κ. Λ. Ρακιντζής, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί φίλοι και κάτοικοι της πόλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ