Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Φρένο του Δήμου Κηφισιάς στην σφαγή των δέντρων – 1043 δέντρα κόπηκαν από το 2022 μέχρι σήμερα για να για να χτίσουν υπόγεια

Published

on

Με απόφαση του δημάρχου Βασίλη Ξυπολυτά, ο Δήμος Κηφισιάς γίνεται ο πρώτος Δήμος που προχωρά στην απαγόρευση των υπογείων πέραν των περιγραμμάτων των κτηρίων

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο πρώτος που προχωρά στην απαγόρευση κατασκευής υπογείων εκτός των ορίων των κτηρίων, έπειτα από την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ.6β περ.4 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, 4067/2012).

Η εισήγηση του Δημάρχου Βασίλη Ξυπολυτά, καθώς και η αναφορά του σχετικά με την κοπή δέντρων, προκάλεσαν έντονη ανησυχία τόσο στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στους κατοίκους του πιο “πράσινου” Δήμου της Αττικής.

” Σήμερα προχωρούμε σε ένα ακόμη βήμα, το οποίο θεωρώ θεμελιώδες για την προστασία της ταυτότητάς μας, του φυσικού μας πλούτου,” δήλωσε ο κ. Ξυπολυτάς, προσθέτοντας ότι το ζήτημα του πρασίνου ήταν το πρώτο που συζητήθηκε σε υπηρεσιακές και θεσμικές συναντήσεις, καθώς και σε δημόσιες παρεμβάσεις της διοίκησης του Δήμου.

Σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο του ΝΟΚ, επιτρέπεται η κατασκευή υπογείων που καλύπτουν ολόκληρο το οικόπεδο, γεγονός που οδηγεί στην κοπή όλων των υπαρχόντων δέντρων. Η παραχώρηση χώρου ύψους 20-40 εκ. για επιχωμάτωση πάνω από την πλάκα των υπογείων δεν επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλής βλάστησης. Έτσι, δεν είναι παράξενο που αυτή η διάταξη έχει κριθεί αντισυνταγματική από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ.

Λόγω του “πράσινου” χαρακτήρα της, η Κηφισιά είχε προστατευτεί για πολλά χρόνια μέσω ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Ωστόσο, αυτή η προστασία έπαψε να ισχύει το 2022, όταν με Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, αποφασίστηκε ότι οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) υπερισχύουν των ειδικών προστατευτικών διατάξεων της Κηφισιάς. Αυτή η εξέλιξη, όπως τόνισε ο κ. Ξυπολυτάς, οδήγησε στην “αρχή της καταστροφής”.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, προκειμένου να αναδείξει τη δραματική αλλοίωση της ταυτότητας του Δήμου, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την κοπή δέντρων από την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης του Ταγαρά. Σύμφωνα με αυτά, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κοπεί συνολικά 1.043 δέντρα, αριθμός που αντιστοιχεί σε τρεις φορές τα δέντρα που υπάρχουν στο ιστορικό Άλσος της Κηφισιάς. Συγκεκριμένα, το 2022 κόπηκαν 344 δέντρα, το 2023 543 δέντρα και το 2024 189 δέντρα.

“Είμαι πεπεισμένος ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα υπερασπιστεί τη συνταγματική υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, τα δέντρα έχουν ήδη κοπεί,” τόνισε ο κ. Ξυπολυτάς, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή προσχηματική αναβολή της “μεγάλης δίκης” για τον ΝΟΚ στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εντείνει την ανασφάλεια δικαίου για τους ιδιοκτήτες, τους οικοπεδούχους, τους μηχανικούς, καθώς και για τις δημόσιες αρχές και την κοινωνία των πολιτών.

Σε περίπτωση αναβολής, η απόφαση του ΣτΕ θα μετατεθεί για το 2025, κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ