Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

67η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς: Ο πιο ανοιξιάτικος θεσμός επιστρέφει… με ασφάλεια! [Αποκλειστικές Εικόνες & Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ιστορική γιορτή των λουλουδιών τιμά τη σπουδαιότερη χρονιά για την Ελλάδα και ταξιδεύει στον κόσμο

Η άνοιξη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και είναι γεγονός ότι άνοιξη χωρίς λουλούδια δεν γίνεται! Κόντρα στους καιρούς και τις δυσκολίες της πανδημίας, η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς άνοιξε τις πύλες της για 67η χρονιά, από τις 6 έως τις 23 Μαΐου καλώντας τους λάτρεις του πρασίνου και των λουλουδιών να κάνουν τη βόλτα τους ανάμεσα στα πολυποίκιλα άνθη και φυτά.

Το φετινό σύνθημα είναι “200 χρόνια τα λουλούδια ανθίζουν ελεύθερα” με σαφή αναφορά στην επέτειο συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ θα μπορούσε κανείς να το παραλληλίσει με ένα συμβολικό “πέρασμα” στην ελευθερία μετά το σκληρό το lockdown των τελευταίων μηνών.

Αυτή θα είναι η δεύτερη χρονιά που θα λειτουργήσει με αυξημένα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας λόγω covid-19, όπως έγινε και πέρυσι, και για το λόγο αυτό, φιλοξενεί περιορισμένο αριθμό εμπόρων λόγω των αυξημένων αποστάσεων μεταξύ των περιπτέρων τους. Πιο αναλυτικά, θα περιλαμβάνει συνολικά 57 περίπτερα:

  • 35 Ανθοπαραγωγοί / Φυτοριούχοι (μερικοί έχουν περισσότερα του ενός περίπτερα)
  • 6 Εμπορικά (και Χορηγών)
  • 2 Εφημερίδες
  • 1 Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ)
  • 1 Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»
  • 1 Ένωση Μικρασιατών
  • 1 Γεωπονικές Συμβουλές

Η Έκθεση που υπολογίζεται ότι θα υποδεχτεί γύρω στους 40.000 επισκέπτες, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 – 22.00, με τιμή εισιτηρίου 1,5 ευρώ. Τις καθημερινές (Δευτέρα έως και Παρασκευή), η είσοδος θα είναι δωρεάν τις ώρες 10.00 – 16.00, ενώ δωρεάν είσοδο όλες τις ώρες και ημέρες θα έχουν οι επισκέπτες κάτω των 12 και άνω των 65 ετών, τα ΑΜΕΑ, οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι πολύτεκνοι με την επίδειξη των σχετικών δημόσιων εγγράφων.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
  • Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής των χεριών.
  • 70 σημεία με αντισηπτικά.
  • Τήρηση των αποστάσεων.
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής προστατευτικής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας.
  • Είσοδος και έξοδος του κοινού από διαφορετικές θύρες.

 

 

  • Μονοδρόμηση της κατεύθυνσης του ρεύματος των επισκεπτών.
  • Ελεγχόμενη είσοδος με διατήρηση του μέγιστου αριθμού επισκεπτών εντός του άλσους.
  • Καθημερινή απολύμανση των ειδικών επιφανειών (παγκάκια, πόμολα, τραπέζια, ταμεία, κ.α.) εντός του άλσους και περιμετρικά εξωτερικά.
  • Μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των περιπτέρων.
  • Παρουσία γιατρού.
  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο.
  • Εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση των επισκεπτών.

 

«Κήποι του Κόσμου»

Αξιοσημείωτο κομμάτι της φετινής Ανθοκομικής Έκθεσης είναι το θεματικό πάρκο με τίτλο «Κήποι του Κόσμου», μέσα από το οποίο το κοινό θα ταξιδέψει σε 9 χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Ιαπωνία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βραζιλία, Μεξικό, Ισπανία, Αυστραλία) μέσα από τους κήπους αυτών. Αρχιτέκτονες Τοπίου και κηποτέχνες σχεδιάζουν με αισθητική και βαθιά γνώση των οικοσυστημάτων, των κηποτεχνικών τάσεων και της κουλτούρας της κάθε χώρας μοναδικούς κήπους.

 

 

“Η ιδέα ήταν να ταξιδέψουμε έστω και νοητά τον κόσμο σε αυτή την περίοδο που διανύουμε σε 9 χώρες του κόσμου, όπου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν διαφορετικά στυλ κήπων. Έξω από τον κάθε κήπο θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό σχετικά με τους δημιουργούς, την πηγή έμπνευσής τους και το στυλ τους, αλλά και να μάθουν για τους Αρχιτέκτονες που επηρέασαν την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής τοπίου”, υπογραμμίζει η υπεύθυνη Ελ. Κατσίκα.

Όπως αναφέρεται, ο Αρχιτέκτονας Τοπίου ασχολείται με το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων κάθε κλίμακας. Συνδυάζει το φυτικό υλικό με τα σκληρά υλικά και συμμετέχει με καινοτόμες παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια ενός έργου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις κοινωνικοοικονομικές, ιστορικές, πολιτιστικές, οικολογικές και κλιματολογικές παραμέτρους. Επίσης μπορεί να αναλάβει και την επίβλεψη και κατασκευή έργων αρχιτεκτονικής τοπίου.

 

Γ. Θωμάκος: «Το άγχος κάθε Έκθεσης είναι μοναδικό»

“Η 67η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς αποτελεί σύμβολο της επαναφοράς των συλλογικών δραστηριοτήτων με μαζική και ελεγχόμενη προσέλευση κοινού. Η μεγάλη ανοιξιάτικη γιορτή των λουλουδιών στον Δήμο Κηφισιάς συνδυάζει την τεχνογνωσία με την παράδοση.” τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος.

 

 

Στη σχετική συνέντευξη τύπου προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του θεσμού επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι δεν έλαβε χώρα παρά μόνο σε περιόδους πολέμου αποτελεί ιερή παρακαταθήκη στους επόμενους που θα σταθούν επικεφαλής της διοργάνωσης «ώστε να τα δίνουν όλα και να μη σταματήσει ποτέ η Ανθοκομική».

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία τόσο στο φαινόμενο της «Μήδειας» που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τη φυσική κληρονομιά της Κηφισιάς, κάτι που προσδίδει σημασία στη διεξαγωγή της φετινής εκδήλωσης, αλλά και στην πίεση που επέφερε στη διοργάνωση η «αβεβαιότητα» που κυριαρχούσε λόγω της κατάστασης, αποκαλύπτοντας πως για εκείνον «το άγχος κάθε Έκθεσης είναι μοναδικό».

Πιο… δικτυωμένη από ποτέ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανθοκομική Έκθεση φέτος έρχεται ακόμα πιο κοντά στους νέους, αλλά και σε όσους δεν θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν δια ζώσης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μια διαδικτυακή συναυλία αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης μέσω των social media της Ανθοκομικής. Σε σχετική ερώτηση του Χ-τύπου, ο Πρόεδρος της Ανθοκομικής Γ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε και τις υπόλοιπες online πρωτοβουλίες αναφέροντας: Θα δείτε και άλλα ωραία στιγμιότυπα από την έκθεση που θα αναρτώνται διαδικτυακά. Επίσης, θα δείτε αποσπάσματα από τους “Κήπους του Κόσμου”, τα οποία θα περιλαμβάνουν ιστορικό για τον κάθε κήπο, έτσι ώστε όποιος δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί την Έκθεσή μας, θα μπορεί να ενημερώνεται συνεχώς διαδικτυακά για το τι έχουμε ετοιμάσει.”

 

Επιπλέον, στην προσπάθεια η Έκθεση να προσελκύσει τη νεολαία, οι καταξιωμένοι κωμικοί Λάμπρος Φισφής και Δημήτρης Μακαλιάς συνεργάστηκαν με την Ανθοκομική και δημιούργησαν ένα χιουμοριστικό video όπου παρουσιάζουν διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων βάσει της σχέσης τους με τα φυτά, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσω των κοινωνικών δικτύων της διοργάνωσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ