Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Ένωση Γονέων Ηρακλείου Αττικής: “Δεν θα γίνουμε θεατές στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο”

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την κατάρρευση τμήματος της οροφής στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, που έλαβε χώρα στις 5 Ιουνίου, η Ένωση Γονέων Ηρακλείου Αττικής διαμαρτύρεται για την κατάσταση των σχολείων τόσο της χώρας όσο και του Δήμου συγκεκριμένα, αναφέροντας πως το κράτος δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει εργασίες αποκατάστασης σχολικών υποδομών, καθώς έχει θέσει άλλες προτεραιότητες. Στη συνέχεια, δηλώνουν πως η ασφάλεια των μαθητών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: “Την ώρα που το Ελληνικό κράτος έδωσε από τη δική μας τσέπη 500.000 ευρώ για την κάθε μέρα από τους 3 μήνες που η φρεγάτα Ύδρα είχε σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα ώστε προστατεύσει τα καράβια των εφοπλιστών, την ώρα που δαπανώνται τεράστια κονδύλια για την αγορά των φρεγατών Bellharra, τις οποίες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πήγε να επιθεωρήσει πριν λίγες μέρες μαζί με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, την ώρα που βάζουν ως προτεραιότητα την στήριξη της στροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολεμική οικονομία και επενδύουν σε πολεμικές μηχανές στα πλαίσια των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται και των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, την ίδια ώρα δεν περισσεύουν λεφτά για τις δικές μας ανάγκες, όπως η παιδεία και η υγεία.

Τα σχολικά κτήρια είναι χρόνια τώρα παρατημένα. Κράτος και δημοτική αρχή για να υπηρετήσουν την μπίζνα της Πράσινης Ανάπτυξης προχωράνε σε κοστοβόρες ενεργειακές αναβαθμίσεις την ώρα που η πτώση σοβάδων από τα ταβάνια έχει καταντήσει ρουτίνα, συχνά προκύπτουν βραχυκυκλώματα απαρχαιωμένων ηλεκτρολογικών πινάκων, στέγαστρα που καταρρέουν, παιδιά σε κοντέινερ, κανένας αντισεισμικός έλεγχος. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που έχει κυριολεκτικά παραδώσει τα σχολεία στην «τύχη» τους με υποχρηματοδότηση, με ελλείψεις ακόμα και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας κι ασφάλειας. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του κόστους – οφέλους με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι σε κάθε πτυχή της ζωής μας”.

“Αλήθεια πόσο κοστίζουν οι ζωές των παιδιών και οι δικές μας;” διερωτάται η Ένωση, και κατόπιν συνεχίζει:

“Δεν παζαρεύουμε την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτηση να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Απορρίπτουμε τις λογικές που έχουμε ακούσει από επίσημα χείλη στο παρελθόν, όπως με τον τραυματισμό μαθητή στο 4ο Δημοτικό Ηρακλείου ή ακόμα χειρότερα με τον θανάσιμο τραυματισμό μαθητή πριν λίγα χρόνια στις Σέρρες, περί ευθύνης των εκπαιδευτικών”.

Έπειτα, η Ένωση Γονέων καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν δική τους υπόθεση την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και να πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, απαιτούν από τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου:

• την έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την κατάσταση των σχολικών κτηρίων.

• να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου οι αναγκαίες εργασίες ελέγχου και συντήρησης, με αποκλειστικά δική της ευθύνη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ