Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Αγ. Παρασκευή: Ανταλλαγή πυρών μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης για τον πολιτισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάχη έχει ξεσπάσει στον Δήμο Αγίας Παρασκευής ανάμεσα σε δημοτική αρχή και αντιπολίτευση (παράταξη “Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής”, συγκεκριμένα) με αφορμή το αυξημένο κόστος για την παράσταση “Το μαγικό κλειδί” της Κάρμεν Ρουγγέρη, όπως ισχυρίζεται δηλαδή ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Γιάννης Σταθόπουλος.

Η παράταξη της “Νίκης Πολιτώ”, με επικεφαλής τον Γιάννη Σταθόπουλο, αναφέρει ότι φέτος, τόσο στον Δήμο Αγίας Παρασκευής όσο και στον Δήμο Κρωπίας παρουσιάστηκε, με διαφορά λίγων ημερών, η ίδια παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «Το μαγικό κλειδί» της γνωστής ηθοποιού (σκηνοθέτιδας στην προκειμένη), κας Κάρμεν Ρουγγέρη, ώστε να τονίσει κατόπιν ότι, “για άγνωστους λόγους, το κόστος της παράστασης ήταν διαφορετικό στους δύο Δήμους”.

“Η παράσταση, δηλαδή, στο Δήμο Κρωπίας είχε κόστος 3.500€ συν ΦΠΑ, ενώ η αντίστοιχη του Δήμου Αγίας Παρασκευής είχε κόστος 9.032 ευρώ συν ΦΠΑ!” υπογραμμίζουν.

“Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις δύο αναθέσεις – συμβάσεις, Στην ανάθεση του Δήμου μας μάλιστα, υπάρχουν και άλλες δύο εκδηλώσεις”, γνωστοποιεί η παράταξη, και ύστερα υποβάλλει στον δήμαρχο Αγ. Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη, όπως και στον αντιδήμαρχο, κ. Ξενάκη:

“Πώς δικαιολογούν ότι εμείς πληρώνουμε, για την  ίδια ακριβώς παράσταση, τριπλάσια σχεδόν τιμή απ’ ό,τι το Κορωπί και ποιος συνέταξε την εισήγηση;

Ποια η σχέση τους με τον ιδιοκτήτη της Εταιρείας (στέλεχος της πρ. Δημοτικής αρχής Νέας Σμύρνης), στον οποίο έδωσαν την απευθείας ανάθεση;
Έχουμε και άλλες «δοσοληψίες» με την ίδια Εταιρεία;”

Τέλος, η παράταξη της “Νίκης Πολιτών” δηλώνει ότι δεν κριτικάρει τις πολιτιστικές επιλογές του Δήμου, απλά συγκρίνει τα κόστη και απαιτεί αυστηρό έλεγχο και όχι διασπάθιση χρημάτων.

“Συνιστούμε σύνεση, συγκράτηση και αυτοκριτική πριν προβούν σε κατηγορίες”

Στις βολές του κ. Σταθόπουλου απαντάει η δημοτική αρχή Μυλωνάκη, αναφέροντας μάλιστα ότι το θέμα του κόστους της παράστασης είναι κάτι το οποίο επαναφέρει η “Νίκη Πολιτών”, αφού ο κ. Σταθόπουλος είχε ρωτήσει το ίδιο στο δημοτικό συμβούλιο της 31ης Ιουλίου, “λαμβάνοντας φυσικά τις δέουσες απαντήσεις”.

“Αφού το επιθυμεί, θα εφαρμόσουμε το γνωστό ρητό «επανάληψη, μήτηρ πάσης μαθήσεως»”, αναφέρει η διοίκηση, και κατόπιν εξηγεί:

• “Η παράσταση της κας Ρουγγέρη όντως κόστισε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής 9.032 ευρώ συν ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου όμως του ήχου, της εξέδρας καθώς και της προβολής & επικοινωνίας αυτής (κάτι που δεν ισχύει για τον Δήμου Κρωπίας, αφού εκεί η ανάθεση αφορούσε μόνο το κόστος αυτής καθαυτής της παράστασης, δηλαδή ηθοποιών και σκηνικών)

• Για την ίδια παράσταση, ο Δήμος Ασπροπύργου δαπάνησε 14.550 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, η οποία σημειωτέον έλαβε χώρα σε Δημοτικό Κινηματοθέατρο κι όχι σε πλατεία με όλες τις οικονομίες που συνεπάγεται αυτό.

• Είναι γνωστό σε όλους (κι ας προσποιείται πώς δεν το γνωρίζει ο κ. Σταθόπουλος) ότι κάθε πολιτιστική εκδήλωση ή/και θεατρική παράσταση δεν είναι καταναλωτικό αγαθό το οποίο έχει την ίδια τιμή, από όποιο ράφι κι αν την αγοράσεις. Το τελικό κόστος μιας εκδήλωσης είναι συνισταμένη πολλών παραμέτρων: α) Της ημέρας β) της προβολής & επικοινωνίας αυτής γ) του χώρου και των απαιτήσεων αυτού (ηχητικών, φωτιστικών και άλλων) δ) της εταιρείας που το διοργανώνει και εκπροσωπεί τον εκάστοτε καλλιτέχνη.

Την ώρα που ο κ. Σταθόπουλος, μαζί με τον φίλα προσκείμενο σε αυτόν κ. Ζορμπά, εξαπολύει έωλες κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος με αφορμή πολιτιστικές εκδηλώσεις, του υπενθυμίζουμε ότι το 2018 ξόδεψε 15.000 ευρώ για τη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, με αφορμή τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην κεντρική πλατεία, την ίδια στιγμή που άλλοι Δήμοι πλήρωσαν λιγότερα (Κόρινθος 9.800, Σπάτα 11.500 κοκ).

Σημαίνει άραγε αυτό ότι έβαλε το χέρι στον «κουμπαρά»; Η λογική λέει… «όχι».

Συστήνουμε, λοιπόν, και στους δύο ενημέρωση, σύνεση, συγκράτηση και αυτοκριτική προτού προβούν σε οποιουδήποτε είδους κατηγορίες, οι οποίες προφανώς γίνονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τους καλούμε, μάλιστα, να συγκρίνουν όλα τα κόστη των εκδηλώσεων του Δήμου Αγίας Παρασκευής το 2024 με τα κόστη των ιδίων εκδηλώσεων σε άλλους Δήμους και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα.

Τους προσκαλούμε επίσης να μας προτείνουν εκείνοι παραγωγούς από τους οποίους ο Δήμος μπορεί να πάρει καλύτερες τιμές.

Ειδάλλως εκτίθενται.

Ανεπανόρθωτα και δημόσια”.

“Η δημοτική αρχή του κ. Μυλωνάκη εξακολουθεί να παραμένει έκθετη στους δημότες”

Την τοποθέτηση της δημοτικής αρχής δεν άφησε αναπάντητη ο Γιάννης Σταθόπουλος της “Νίκης Πολιτών”. Αντίθετα, αποκρίθηκε τα εξής:

“Ο κ. Μυλωνάκης ισχυρίζεται ότι η παράσταση του θεατρικού έργου της κ. Ρουγγέρη στοίχισε τριπλάσια σχεδόν σε μας, απ’ ό,τι στον Δήμο Κορωπίου, γιατί «περιλάμβανε κι άλλα πράγματα (ήχο, φως, εξέδρα)».

Οι θεατρικές παραγωγές-παραστάσεις κατά τεκμήριο περιλαμβάνουν τα πάντα, ηθοποιούς, ήχο, φως, κοστούμια, σκηνικά κλπ. Η προσφορά τα περιλαμβάνει όλα.

Ο Δήμος Κορωπίου ανέθεσε την θεατρική παράσταση στην εταιρεία παραγωγής του έργου (Β. Κουλουμπής), ενώ ο κ. Μυλωνάκης έκανε απευθείας ανάθεση σε άλλη εταιρεία για την οποία ρωτήσαμε (και απάντηση δεν πήραμε), ποια η σχέση του με τον ιδιοκτήτη της, στέλεχος της προηγούμενης Δημοτικής αρχής Νέας Σμύρνης.

Ρωτήσαμε, επίσης, αν έχουμε και άλλες «δοσοληψίες» με την ίδια εταιρεία.

Ο κ. Μυλωνάκης και η Δημοτική του Αρχή εξακολουθούν να παραμένουν έκθετοι στους δημότες”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ