Connect with us

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Αλ. Τσίπρας: Δεν εγκατέλειψα και δεν εγκαταλείψαμε σε πιο δύσκολες στιγμές – Σταθήκαμε όρθιοι – Έτσι και τώρα

Published

on

«Από την Κοκκινιά, των εργατικών αγώνων, της εθνικής αντίστασης, των προσφύγων, του μπλόκου», ξεκίνησε την νέα προεκλογική του εκστρατεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας το βράδυ της Τετάρτης ότι «δεν εγκατέλειψε τη μάχη».

«Υπάρχει έστω και ένας που να πίστεψε στ’ αλήθεια, ότι δεν θα δίναμε μαζί με αποφασιστικότητα αυτή τη νέα μάχη; Ότι υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να εγκαταλείψω και να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη; Δεν εγκατέλειψα και δεν εγκαταλείψαμε σε πιο δύσκολες στιγμές. Σταθήκαμε όρθιοι. Έτσι και τώρα», είπε χαρακτηριστικά, ξεκινώντας την ομιλία του.

«Δεν είναι τυχαίο που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτήν την νέα κρίσιμη μάχη, πάλι μαζί, από εδώ από την Κοκκινιά, από τις ρίζες μας, από το σπίτι μας. Από την Κοκκινιά των εργατικών αγώνων, της εθνικής αντίστασης, των προσφύγων, του μπλόκου. Εδώ που έχουμε τις ρίζες μας. Τις ρίζες της δικαιοσύνης, της ισότητας, του αγώνα. Εδώ, όπως και στις άλλες λαϊκές γειτονιές στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, το Πέραμα, τον Κορυδαλλό, σε αυτούς τους δρόμους, εδώ και δέκα χρόνια αντηχεί το σύνθημα ενάντια στο φασισμό ‘Ο Παύλος ζει’. Εδώ είναι το σπίτι μας και αυτή είναι η πολιτική μας κληρονομιά», ανέφερε, στέλνοντας μήνυμα στα «κέντρα εξουσίας που ονειρεύονται και σχεδιάζουν να μας τελειώσουν» ότι «ο βολικός, ελεγχόμενος, συστημικός δικομματισμός, αυτός που μας χρεοκόπησε, δε θα επιστρέψει».

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον κόσμο «σε μια νέα πορεία εμπιστοσύνης», τονίζοντας πως ο ίδιος αναλαμβάνει πρώτος την ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών. «Δε φταίει ο λαός, εμείς φταίμε που δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα μας, που δεν καταφέραμε να εκφράσουμε τα μηνύματα μας με τρόπο αντίστοιχο των δυνατοτήτων και της ιστορίας μας», είπε, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα και βάζει ψηλά τον πήχη για να διορθωθεί. «Όχι για να κρατήσουμε τις έδρες μας και τα ποσοστά μας – δεν είναι αυτός ο αγώνας μας – αλλά για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της δικαιοσύνης σ’ αυτόν τον τόπο. Να κρατήσουμε ζωντανή τη συνοχή της κοινωνίας απέναντι σε πολιτικές που θέλουν να τη συνθλίψουν, να την αποδυναμώσουν. Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη δεν ήταν αρνητικό μόνο για μας. Ήταν αρνητικό για την κοινωνία και τη χώρα. Κι αυτό είναι το βασικό», είπε χαρακτηριστικά. Υποσχέθηκε δε, «να παλέψουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα», βάζοντας στο επίκεντρο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας στον κόσμο για τα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν, «τα προγράμματα και όχι την προπαγάνδα, την κοινωνία όχι την επικοινωνία». Επισήμανε δε, πως στις 25 Ιουνίου «δεν έχουμε επαναληπτικές εκλογές», αλλά «μία δεύτερη, εντελώς ξεχωριστή εκλογική μάχη» που είναι η «πιο κρίσιμη».

Αυτή η «τελική και κρίσιμη εκλογική μάχη» εξήγησε, «θα κρίνει αν θα πορευτούμε σε μια κοινωνία ελευθερίας, δικαιωμάτων, δικαιοσύνης, ασφάλειας, ή σε μια κοινωνία που η ανισότητα, το κράτος λάφυρο, η διαφθορά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος θα γίνουν κανονικότητα και ανεξέλεγκτο καθεστώς».

«Χαμένες μάχες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δίνονται. Εμείς, όχι μόνο θα τη δώσουμε, αλλά θα ματώσουμε αν χρειαστεί, για να τη κερδίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη εκλογική μάχη, δεν αφορά το κόμμα, αλλά «αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας». «Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία, δεν έχει τίποτα να κερδίσει με τη ΝΔ στη κυβέρνηση. Αντιθέτως έχει πολλά να χάσει. Αυτή η πλειοψηφία έχει πολλά να ωφεληθεί από την εναλλακτική πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από την εφαρμογή του προγράμματός μας» τονίζοντας τη σημασία να «επικοινωνήσει» αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του.

Αναφερόμενος στο εργατικό ατύχημα στο Πέραμα, σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου «διαπίστωσε, όπως είπε, γελαστά πρόσωπα εργαζομένων» και «υπερηφανεύτηκε σε συνέντευξή του τηλεοπτικό σταθμό για τα ποσοστά που πέτυχε εκεί, γιατί έβαλε σε τάξη είπε, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και έδωσε δουλειές». Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «εκμηδένισε τα μέτρα προστασίας», «διέλυσε ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας», «εξουδετέρωσε τους μηχανισμούς ελέγχου» και υπογράμμισε πως είναι μια «συγκεκριμένη πολιτική πίσω από τις τραγωδίες», όχι «γκαντεμιά»:

«Είναι θέμα πολιτικής. Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική που δε σέβεται την ασφάλεια στην εργασία, τη ζωή των ανθρώπων, που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτήν αντιπαρέβαλε «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις πράξεις του»:

«Το αποδείξαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την επιβολή προστίμων στις τράπεζες που παραβίαζαν το ωράριο, την αναγέννηση του ΣΕΠΕ, την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τους αόρατους και επισφαλείς εργαζόμενους – όπως στην περίπτωση των κούριερ» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η «αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη δεν προϋποθέτει ανθρωποθυσίες».

«Στις εκλογές που έρχονται, λοιπόν, δεν κρίνονται μόνο κόμματα και πρόσωπα. Κρίνονται οι ζωές μας. Οι ζωές των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων, της κοινωνικής πλειοψηφίας» σημείωσε και καταλόγισε στη ΝΔ ότι «επενδύει στο φόβο, στο φόβο της αστάθειας, της περιπέτειας, των αχαρτογράφητων δήθεν νερών». «Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη αστάθεια από τη σταθερότητα της εργασιακής ανασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη «επενδύει στο πρόγραμμα, στις προτάσεις, στις θέσεις, στη σταθερότητα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εργασιακής κανονικότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση «έπαρσης» που είχε μετά τη νίκη της στις προηγούμενες εκλογές, καθώς όπως ανέφερε, «ο κύριος Μητσοτάκης παρουσιάζει από πλατεία σε πλατεία τον εαυτό του ως το μόνο υποψήφιο πρωθυπουργό, και το κόμμα του ως το μοναδικό που διεκδικεί τη διακυβέρνηση», «ενώ ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει υπερφίαλα ότι η ΝΔ επιδιώκει παντοδυναμία 180 εδρών, για να αλλάξει μόνη της το Σύνταγμα».

«Συνταγματική αναθεώρηση από ένα μόνο κόμμα. Μια εκτροπή που ποτέ στη μεταπολίτευση δεν συνέβη» τόνισε, αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ ότι «θέλουν να κατοχυρώσουν συνταγματικά τη κερδοσκοπία παντού: στην ανώτατη εκπαίδευση, στα νοσοκομεία, στις δημόσιες υποδομές, στο νερό, στην ενέργεια».

Απευθυνόμενος σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν μικρότερα κόμματα «αφού είναι δύσκολη υπόθεση η ανατροπή του αποτελέσματος», είπε πως «αυτό ακριβώς είναι που επιθυμεί η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, για να είναι παντοδύναμοι».

«Θέλουν να στρέψουν την αντίθεση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν. Και σε κάθε περίπτωση, για να μην έχουν ισχυρό αντίπαλο. Η ΝΔ και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός θέλει πολλά μικρά και αδύναμα κόμματα απέναντί της. Και όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που θα τη κοιτάει στα μάτια. Που θα μπορεί, είτε να ανατρέψει τους συσχετισμούς, είτε να την αποτρέψει από το σχέδιο της κοινωνικής λεηλασίας», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση «σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που δεν επέλεξαν και δεν θα επιλέξουν τη ΝΔ», «σε όσους καταλαβαίνουν πόσο δυσμενές θα είναι για τη χώρα, για τη κοινωνία, για τη δημοκρατία, στη τελική και κρίσιμη κάλπη που θα κρίνει τη ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, να καταγραφεί παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό της 21ης Μαΐου», παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες τους, να ενώσουνε τις φωνές και τις δυνάμεις τους για να φέρουν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ανατροπή, και να βάλουν «φραγμό στην αλαζονεία και το φόβο».

Εξάλλου, ζήτησε από όλους και όλες να βγουν και να μιλήσουν «με τη γλώσσα της αλήθειας», «για το σούπερ μάρκετ, το βενζινάδικο, το λογαριασμό του ρεύματος», «για την καθημερινή περιπέτεια της ακρίβειας». Διερωτήθηκε μάλιστα, «ποια είναι η πρόταση της ΝΔ» και «ποια είναι η πράξη της» για να απαντήσει: «Ουρανοκατέβατα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους. Έξι δισεκατομμύρια σε παρόχους και διυλιστήρια. Ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια. Και pass φιλανθρωπίας για τους πολλούς».

Απάντησε επίσης στην «επίθεση» που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία, γιατί «δηλώνει ότι θα φορολογήσει εκτάκτως τα υπερκέρδη 7-8 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», «όπως υποσχέθηκε ότι θα κάνει και ο Κ. Μητσοτάκης και όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη» και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μιλάει για φόρους στη μεσαία τάξη». Αντίθετα, όπως είπε, με τη ΝΔ «θα επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού» και αντέτεινε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τη μείωση του ΕΦΚ, τους αυστηρούς ελέγχους.

Συνεχίζοντας, κάλεσε τον κόσμο να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και για τη δημόσια Υγεία, χαρακτηρίζοντας «άθλιο ψέμα» ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο αύξησης των εισφορών, όπως «διέδιδαν με το προπαγανδιστικό τους μηχανισμό […] Εμείς με μνημόνια καλύψαμε 2,5 εκ. ανασφάλιστους. Τους δώσαμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτοί χωρίς μνημόνια αφήνουν εκτός κάλυψης όποιον δεν έχει να πληρώσει», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Θα πάμε λοιπόν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αποφανθεί για το πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστίζει ένας καταχρεωμένος έμπορος που δε θα έχει πρόσβαση στα φάρμακα;» διερωτήθηκε και κάλεσε τον κόσμο να πάει στην κάλπη, «να στηρίξει το πρόγραμμα για ρύθμιση των οφειλών με κούρεμα και 120 δόσεις και το πρόγραμμα για ένα νέο ΕΣΥ».

Αναφερόμενος στη συνέχεια, στη δημόσια Παιδεία, σχολίασε την ανάρτηση του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Γρηγόρη Ψαριανού, «ότι καθηγητές είναι καθάρματα, αρχιμαφιόζοι, σκουλήκια και αλήτες» και κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του κόμματος, Άκη Σκέρτσο, ότι «τον κάλυψε απολύτως».

«Γι’ αυτό λοιπόν δεν προσλαμβάνουν καθηγητές στα δημόσια σχολεία, γιατί τους θεωρούν καθάρματα», συμπλήρωσε και κάλεσε και πάλι τον κόσμο να πάει στην κάλπη να στηρίξει «ένα πρόγραμμα προσλήψεων και σταδιακής κατάργησης των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα προσλήψεων καθηγητών και όχι αστυνομικών στα πανεπιστήμια, ένα πρόγραμμα δημόσιας παιδείας χωρίς φραγμούς για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την τσέπη των δικών τους».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης, στις δημόσιες υποδομές και την «διαφήμιση του επιτελικού κράτους» που κατέληξε στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά και στο ζήτημα των πλειστηριασμών, επισημαίνοντας πως «ο κος Μητσοτάκης το είπε καθαρά: Θέλει να τσακίσει όσους κρύφτηκαν πίσω από το νόμο Κατσέλη και έσωσαν τη περιουσία τους».

«Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών μετά τις εκλογές. Η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσιών και πλούτου που γνώρισε ποτέ η χώρα. Δεν είναι κινδυνολογία, είναι αριθμοί», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «προστατεύει από τα funds τη πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην «ευκαιρία» των 70 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατηγορώντας την ΝΔ ότι «σπαταλά αυτήν την ευκαιρία για τη χώρα με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα από τον καθένα, δίνοντας τα χρήματα σε λίγους και ισχυρούς, επιδοτώντας χρόνιες παθογένειες, μετατρέποντας ένα εργαλείο ανάπτυξης σε μηχανισμό μικροπολιτικής διαχείρισης».

«Θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός αυτά τα 70 δισ., κονδύλια και τη χρήση τους, σε κείνους που απέδειξαν την προηγούμενη τετραετία πως σχέδιό τους ήταν οι απευθείας αναθέσεις και η φτηνή ανάπτυξη, δίχως προστιθέμενη αξία, δίχως παραγωγικό πρόσημο, δίχως αξιοπρεπείς αμοιβές; Ή θα στηρίξει στη κάλπη ένα πρόγραμμα ανακατεύθυνσης των πόρων, με στόχο την παραγωγική τους επένδυση για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας; Την περιφερειακή ανάκαμψη και τη στήριξη των ΜμΕ, την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, αλλά και την εντιμότητα και τη δικαιοσύνη στην κατανομή και τη χρήση τους», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως σ’ αυτές τις εκλογές, δύο είναι τα σχέδια που αντιπαρατίθενται, και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Δεξιά. Συμπλήρωσε, πως σκόπιμα «δεν είπε κουβέντα» για τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, ωστόσο σχολίασε λέγοντας πως έχουν κι αυτά ευθύνες, γιατί δεν τους νοιάζει που η χώρα οδηγείται – αν δεν ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός – σε μία ανεξέλεγκτη Δεξιά.

Κλείνοντας, ο Αλ. Τίπρας απευθύνθηκε «στους πολίτες που απογοητεύτηκαν από λάθη και τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, στους νέους που επέλεξαν την αποχή θεωρώντας ότι ‘όλοι ίδιοι είναι’ και στους προοδευτικούς πολίτες που επέλεξαν μικρότερα κόμματα» και τους κάλεσε να ενώσουν δυνάμεις με το ΣΥΡΙΖΑ, «για να το γυρίσουν», δηλώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει η μεγάλη λαϊκή δύναμη της αντίστασης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ