Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Δύναμη Προοπτικής: “Όχι στο ξεπούλημα και την υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών Ν. Ιωνίας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Δύναμη Προοπτικής, παράταξη με επικεφαλής την τέως δήμαρχο Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, εξαπολύει νέα πυρά κατά της τωρινής δημοτικής αρχής, κατηγορώντάς τη για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και απώτερο σκοπό το κέρδος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην παρουσίαση της προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Εύδημος Α.Ε., με σκοπό, όπως αναφέρει, να εισαχθεί την ίδια μέρα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίχως περιθώρια συζήτησης με την αντιπολίτευση και τους πολίτες.

“Η δημοτική μας παράταξη, ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε προειδοποιήσει, ότι η ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών των Δήμων βρίσκεται προ των πυλών και θα υπηρετηθεί πιστά από τις «πρόθυμες» Δημοτικές Αρχές. Η σημερινή Δημοτική Αρχή όμως της Νέας Ιωνίας έχει βαλθεί επιβεβαιώσει αυτή τη διαπίστωση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη!” τονίζει η Δύναμη Προοπτικής.

“Η σημερινή Δημοτική Αρχή, με ξεχωριστή εμμονή, προσπαθεί να ξεθεμελιώσει το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών με την συμμετοχή της στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ». Ουσιαστικά, θεμελιώδεις αρμοδιότητες του Δήμου της Νέας Ιωνίας, στο όνομα της «ανάπτυξης» και του «εκσυγχρονισμού», παραδίδονται σε ιδιώτες , σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικών φορέων με προφανή σκοπό το κέρδος και την υποκατάσταση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του Δήμου στους ιδιώτες”, προσθέτουν κατόπιν.

“Πολλές δημόσιες υπηρεσίες ξεπουλιούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή σε Οργανισμούς δήθεν αναπτυξιακούς αφήνοντας στις καλένδες τα πάγια αιτήματα για προσλήψεις μονίμου προσωπικού και ουσιαστικής αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Εργολάβοι και επιχειρηματίες μπαίνουν στο «παιχνίδι»”, συνεχίζουν.

“Η Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας, με ιδιαίτερο ζήλο και πέραν κάθε δεοντολογίας, ξεκίνησε ποδοπατώντας κάθε διαδικασία φέρνοντας το πρωί στη Δημοτική Επιτροπή την προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Εύδημος ΑΕ για να εισαχθεί αυθημερόν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κανένα περιθώριο συζήτησης, μονομερείς ενέργειες, παλαιοκομματική αντίληψη.

Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής από την Δημοτική Αρχή και τον κ. Μανούρη προσωπικά παραγκωνίζει σκόπιμα το έργο και τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων του Δήμου και της Διοίκησης τους οποίους πλέον υποκαθιστά μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Εύλογα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον οι υπάλληλοι δεν χρειάζονται στον Δήμο, αφού το έργο τους αναλαμβάνουν να το κάνουν ιδιώτες, γεγονός που μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη συρρίκνωση του Δήμου ως Οργανισμού και περιφρονεί τον ρόλο και την αποστολή των εργαζομένων του Δήμου Νέας Ιωνίας”, υπογραμμίζει επίσης η παράταξη.

“Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”

Στη συνέχεια, θίγει επόμενο σχετικό ζήτημα: “`Υπάρχει όμως επίσης και άλλο ένα θέμα ουσιαστικό. Η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων και της δουλειάς των εργαζομένων προς τον Αναπτυξιακό Οργανισμό θα γίνεται μέσω προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου χωρίς να ερωτηθούν οι υπηρεσίες του αν μπορούν να υλοποιήσουν τις συγκεκριμένες εργασίες/μελέτες/έργα ή όχι. Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα πολιτικά όργανα του Δήμου, δηλαδή η Δημοτική Επιτροπή η/και το Δημοτικό Συμβούλιο στα οποία η Δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία. Συνεπώς «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Έτσι όμως ο Δήμος θα πληρώνει τους ιδιώτες ακόμα και για υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι εργαζόμενοί του!

“Ουδέποτε σκεφτήκαμε να βάλουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων”

Μεταξύ  άλλων, η παράταξη αναφέρει, απευθυνόμενη στον δήμαρχο στο πρώτο πρόσωπο: “K. Μανούρη, ακόμη και αν άλλοι Δήμοι μικροί ή μεγάλοι έχουν υιοθετήσει αυτό το μοντέλο εκχώρησης αρμοδιοτήτων και πόρων του Δήμου στους ιδιώτες και τα άνομα συμφέροντα, προφανώς δεν νομιμοποιήστε να κάνετε το ίδιο! Ήμασταν 4 χρόνια Δημοτική Αρχή, με περίοδο covid, με ενεργειακή κρίση, με μειοψηφία στο ΔΣ και ουδέποτε σκεφτήκαμε – παρότι είχαμε αναγκαστική υπολειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου- να ακυρώσουμε και να βάλουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων, το συμφέρον του Δήμου και του Ιωνιώτικου Λαού”.

“Αυτή τελικά, όμως, είναι και η ποιοτική μας διαφορά. Ήμασταν και είμαστε άμεμπτοι ηθικά και δεν είδαμε το Δήμο ως μέσο βιοπορισμού”, αναφέρει καταληκτικά η Δύναμη Προοπτικής.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ