Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων
Επιστρέφουν 1 Ιανουαρίου 2023 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Με ΚΥΑ το «πάγωμα» ποινών στον οικογενειακό γιατρό
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στην εργασία τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, μετά και την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επανεξέτασε το μέτρο, έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί», είπε ο Θάνος Πλεύρης.
Συνεχίζοντας είπε: «Θεωρώ ότι είναι μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση. Προφανώς στη δημοκρατία οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές. Θα εφαρμοστε αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο υπό όρους», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Mega, ρωτήθηκε και για τον οικογενειακό γιατρό. «Σήμερα θα εκδοθεί η ΚΥΑ που θα προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει καμία ποινή» για όσους δεν έχουν προχωρήσει στην εγγραφή τους στον οικογενειακό γιατρό μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Συμβολική κατάληψη
Από το πρωί της Τρίτης, γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΣΥ πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δημιουργεί γιατρούς και ασθενείς δύο ταχυτήτων.
Για την αντίδραση των υγειονομικών, ο Θάνος Πλεύρης είπε χαρακτηριστικά πως «οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίας» και τόνισε πως τα νοσοκομείο ανήκουν σε όλους.
«Κάθε διαμαρτυρία είναι σεβαστή, όμως υπάρχει κόσμος που θέλει να εργαστεί και δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται καταλήψεις. Βρισκόμασταν σε μία συνεννόηση να αποκλιμακωθεί η διαδικασία και να αποχωρήσουν. Λένε ότι θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα. Τα νοσοκομεία δεν ανήκουν σε συνδικαλιστές, ανήκουν σε όλο τον λαό».
Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται πως το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Υγείας επιτρέπει ουσιαστικά στους ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να κάνουν ιατρικές πράξεις και το αντίστροφο.
Από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε τις τρεις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:
-Μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών, ειδικότερα στους αναισθησιολόγους στις ΜΕΘ και όσους βρίσκονται στα ΤΕΠ
-Στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης στους γιατρούς
-Δίνεται η δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν σε εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων να μπορούν μία φορά την εβδομάδα να ασκούν ιδιωτικό έργο
«Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να πηγαίνει σε ένα νοσοκομείο και να βρίσκει γιατρούς. Δεν θα τους ρωτήσει εάν είναι επικουρικός ή με μπλοκάκι. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, βγαίνουν προκηρύξεις και είναι άγονες», τόνισε.