Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων
Ζωή Ράπτη: “Νέος αναπτυξιακός νόμος: επένδυση στην ελληνική οικονομία και στον κόσμο της εργασίας”
Πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή τον νέο αναπτυξιακό νόμο, έχοντας ως βασική στόχευση τη διαμόρφωση φιλικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, μια εξαγγελία που θέσαμε προεκλογικά , ως βασική για το Κυβερνητικό μας πρόγραμμα.
Με το Ν/Σ αυτό επιπλέον, θεσμοθετήθηκε και μια σημαντική τομή υπέρ των εργαζομένων στη χώρα μας, καθώς ενισχύσαμε τη θέση τους έναντι αυθαίρετων πρακτικών των εργοδοτών, αφού θεσπίσαμε, ως μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου, πέραν των δύο μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης.
Περαιτέρω, εισαγάγουμε συγκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της υποδηλώμενης εργασίας, επιβάλλοντας αύξηση κατά 12% στο κόστος των επιπλέον ωρών εργασίας, σε περίπτωση που ένας εργοδότης υπερβεί τους συμφωνημένους όρους μερικής απασχόλησης των εργαζομένων του.
Επίσης, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας και θεσπίσαμε προσαυξήσεις ύψους 100% επί του αυστηρού προστίμου των 10.500 Ευρώ σε περίπτωση που ένας εργοδότης επαναλάβει την παράβαση μη δήλωσης εργαζομένου στην επιχείρηση του και 200% για κάθε επόμενη επανάληψη.
Δώσαμε στις επιχειρήσεις ισχυρό κίνητρο πρόσληψης εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, μειώνοντας το σχετικό στα 2 χιλιάδες Ευρώ, στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι, και μάλιστα για τουλάχιστον δώδεκα μήνες με πλήρη απασχόληση.
Εισαγάγαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων και με ηλεκτρονική ψήφο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της διοίκησης όσο και στη λήψη αποφάσεων για απεργία.
Τέλος, υπογραμμίσαμε την αταλάντευτη πεποίθηση μας στην διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. Δίνεται όμως, κατ’ εξαίρεση, στις επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα η δυνατότητα μετά από συλλογική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, να θεσπίζουν αποκλίσεις από τις κλαδικές συμβάσεις για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτές και να μην κλείσει η επιχείρηση.
Μιλώντας λοιπόν τη γλώσσα της αλήθειας, η κυβέρνησή μας υλοποιεί με συνέπεια το πρόγραμμά της. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι πρωτίστως κοινή λογική, σωστό σχεδιασμό και αποφασιστικότητα. Αυτή είναι και η ουσία και, κατά τη γνώμη μου, η μεγαλύτερη καινοτομία του νέου αναπτυξιακού νόμου. Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε. Και θα τα καταφέρουμε!
* Η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας