Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων
Κεφαλογιάννη στη Γ. Σ. του ΣΕΤΕ: “Σχεδιάζουμε & υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών”
‘‘Η Κυβέρνηση έχει θέσει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον ελληνικό Τουρισμό ως υψηλή προτεραιότητα. Δεν διαχειριζόμαστε απλώς τις επιτυχίες. Σχεδιάζουμε τις επόμενες λαμπρές σελίδες, που θέλουμε να είναι ακόμα πιο δίκαιες, ακόμα πιο ανταποδοτικές. Το Υπουργείο Τουρισμού, με βάση αυτή τη φιλοσοφία, συνθέτει απόψεις και προτάσεις, με ξεκάθαρο στόχο να γίνει η Ελλάδα ένας προορισμός που διακρίνεται για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες’’.
Με τη φράση αυτή ως επιμύθιο, η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, συμπύκνωσε το όραμα του Υπουργείου για το μέλλον του ελληνικού Τουρισμού, κατά τον χαιρετισμό της στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που έγινε στον Κέντρο Πολιτισμού ‘‘Σταύρος Νιάρχος’’ παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε ειδική αναφορά στις ενέργειες και τις πολιτικές του Υπουργείου πριν από μια δεκαετία που, από εκείνη την περίοδο, εστίαζαν στην ποιοτική ανάπτυξη και στη βελτίωση των ποιοτικών δεικτών του τουρισμού. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ανέφερε τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, τη βελτίωση του πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων, με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των καταλυμάτων και τη δημιουργία one-stop-shop στο Υπουργείο Τουρισμού για τουριστικές επενδύσεις.
Συνεχίζοντας, ανέφερε: ‘”Η αλλαγή διακυβέρνησης με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε ταχεία αλλαγή στην εικόνα της χώρας στο διεθνές περιβάλλον με παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις και αλλαγή νοοτροπίας που δημιούργησαν παράλληλα ένα κλίμα φιλικό προς τις επενδύσεις. Ο Πρωθυπουργός, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ανέλαβε προσωπικά την προετοιμασία ανοίγματος στον τουρισμό… Ένα στοίχημα το οποίο κέρδισε ο ελληνικός τουρισμός και η Ελλάδα. Η χώρα μας πέτυχε μάλιστα ταχύτερη ανάκαμψη σε σχέση με ανταγωνιστές της, αλλά και αύξηση του μεριδίου αγοράς. Και το 2023 μπήκε στη 10αδα των πλέον δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως”.
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ωστόσο ότι και σήμερα ο τουρισμός βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και πρέπει να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον να αποφέρει οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Οι προκλήσεις
Η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αλλά και ο διεθνής τουρισμός, όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η επιβάρυνση των γενικών υποδομών, η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, και τόνισε:
“Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σήμερα πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό Τουρισμό των επόμενων δεκαετιών με γνώμονα έναν χρυσό κανόνα. Το μέτρο και την ισορροπία που έχουμε ανάγκη να τηρούμε. Τη μέριμνα για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Τον σεβασμό στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες…Με στόχο ξεκάθαρο και διακριτό.. Τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος. Η πολιτική μας βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση, που στοχεύει στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Και ορίζει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης που αφήνει πίσω του την πετυχημένη πορεία που ξεκίνησε το 2012 και ανοίγει μια νέα, σημαντική σελίδα για τον ελληνικό τουρισμό”.
Ποιες οι δράσεις και ο προγραμματισμός του Υπουργείου
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δράσεις και τον προγραμματισμό του Υπουργείου για τη νέα εποχή του τουρισμού, επισημαίνοντας:
– Τη θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, και του Παρατηρητήριου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.
– Την επικαιροποίηση του πλαισίου για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών,
– Την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση τουριστικών υποδομών, όπως κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας,
– Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που θα προσδιορίζει έναν οργανωμένο τρόπο ανάπτυξης και θα θέτει βάσεις και κατευθύνσεις για την χρήση της γης στην τουριστική δραστηριότητα.
– Την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός και ορεινός τουρισμός, ο θαλάσσιος και ο καταδυτικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός.
“Προσβλέπουμε σε μακροπρόθεσμα οφέλη από τον τουρισμό, για όλη τη χώρα”
Η Υπουργός κατέληξε: “‘Με τις πολιτικές και τις δράσεις που υλοποιούμε, προσβλέπουμε σε μακροπρόθεσμα οφέλη από τον τουρισμό, για όλη τη χώρα, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Δίκαια και ανταποδοτικά. Γιατί στον νέο κύκλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού που σχεδιάζουμε, η δικαιοσύνη και η ανταποδοτικότητα θα πρέπει να είναι η κεντρική μας μέριμνα. Ο ελληνικός Τουρισμός ΜΟΝΟ προσθέτει …Θέσεις εργασίας.. Εισόδημα, Φήμη, Κοινωνική συνοχή, Ευημερία”.
Continue Reading