Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Λ. Μενδώνη : Ο πολιτισμός είναι ένα ισχυρό κοινωνικό και σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο

Δημοσιεύθηκε

στις

“Ο πολιτισμός, πέρα από το κοινωνικό του ρόλο, είναι ένα πολύ πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο” υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπογράφοντας με το Δήμο της Νάουσας τη σύμβαση για την έρευνα και την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου της Μίεζας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλη, στη Νάουσα.

 

“Και η Ημαθία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό και ξεχωριστό παράδειγμα, καθώς ιστάμενα μνημεία μνημεία, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί από τις αρχαιολογικές έρευνες, αγγίζουν (από την αρχή του χρόνου) περίπου τις δύο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Και αυτός είναι ένας αριθμός ο οποίος έχει δυναμική, γιατί όσο ερευνά κανείς, όσο περπατά κανείς την περιοχή, ανακαλύπτει καινούργια δεδομένα, καινούργια μνημεία. Γιατί εδώ ακριβώς είναι το άλλο τεράστιο πλεονέκτημα της πατρίδας μας (στην αρχαία Μίεζα) να φιλοξενεί τον χώρο, όπου συνυπήρχαν, όπου εκπαίδευσαν και εκπαιδεύτηκαν, ο Μέγας Αλέξανδρος και η ελίτ της εποχής εκείνης”.

 

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για το ΥΠΠΟ είναι η συντήρηση και η σωστή ανάδειξη των υφιστάμενων αρχαίων μνημείων, καθώς η γη διαφυλάσσει και προστατεύει την αρχαιολογική κληρονομιά και για τις επόμενες γενιές ώστε να έρχεται στο φως με σωστές προϋποθέσεις ανάδειξης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι έκανε δύο εξαιρέσεις για νέες ανασκαφές. Η μια, για το Γυμνάσιο της Ολυμπίας στην Ηλεία, που είναι το μόνο Ολυμπιακών προδιαγραφών και η δεύτερη, για το Γυμνάσιο της Μίεζας, όπου σύμφωνα με τις πηγές συνυπήρξαν ο Αριστοτέλης ως δάσκαλος και ο Μέγας Αλέξανδρος και σημαντικοί σύγχρονοι του ως διδασκόμενοι.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι αν η Ακαδημία Πλάτωνος θεωρείται ως το “πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου”, στο οποίο μάλιστα μαθήτευσε και ο Αριστοτέλης, το Γυμνάσιο της Μίεζας θα μπορούσε να αποκληθεί ως το πρώτο της Οικουμένης, εξαιτίας της οικουμενικής δράσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των σύγχρονων και των επιγόνων του, κάποιοι από τους οποίους, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, εκπαιδεύτηκαν στη Μιέζα.

 

Η υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε, ότι από παλαιότερες έρευνες στην αρχαία Μίεζα, αλλά και πιο πρόσφατες με την αποκατάσταση του θεάτρου, η Μίεζα έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστή, ενώ και με την επικείμενη ανασκαφή και αποκάλυψη του Γυμνασίου της “θα αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ για τα αρχαιολογικά πράγματα”, καθώς γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, με το Μουσείο και το Ανάκτορο.

 

“Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ η κεντρική κυβέρνηση δια του υπουργείου Πολιτισμού, η περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας, η οποία είναι πάντοτε συνοδοιπόρος και συνεπικουρεί όλες αυτές τις δραστηριότητες, όλα αυτά τα έργα, όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι μαζί, μαζί με την με τους ειδικούς επιστήμονες – τους οποίους πρέπει να ακούμε- ξεκινούμε ένα πολύ μεγάλο έργο, που είναι πέρα από ένα ισχυρό πολιτιστικό συμβολισμό, είναι ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, αν σκεφτεί κανείς πέρα από τις 200.000 επισκέπτες που ανέφερε προηγουμένως, ως την επισκεψιμότητα των Αιγών, στο πρώτο εξάμηνο στην ουσία του 2024, η κυρία Στρατούλη” επεσήμανε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε:

 

“Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι, σε διεθνές επίπεδο, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 40% του τουρισμού, που διακινείται σε όλο τον κόσμο” τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι το προφίλ των επισκεπτών είναι από μέσου έως υψηλού πνευματικού και οικονομικού επιπέδου, κάτι που και η χώρα μας αποζητά και χρειάζεται.

 

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ίσως να μην μπορεί να συναγωνιστεί άλλες χώρες σε πετρελαϊκά αποθέματα, ή άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά έχει τον δικό της, μοναδικό, πλούτο, λέγοντας:

 

“Το αντίστοιχο των πετρελαιοπηγών για την Ελλάδα και τους έλληνες, είναι το πολιτιστικό της απόθεμα, η πολιτιστική της κληρονομιά, υλική και άυλη. Και η Ημαθία και ιδιαίτερα η Νάουσα, κύριε δήμαρχε, έχει ένα τεράστιο απόθεμα και έχετε τεράστια περιθώρια με την συνέργεια και τη συνεργασία όλων να τα αναπτύξετε επ’ ωφελεία της τοπικής, αλλά όχι μόνο, οικονομίας και κοινωνίας της Μακεδονίας και εν τέλει ολόκληρης της χώρας μας”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ