Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων
Μήνυμα του δημάρχου Νέας Ιωνίας, Π. Μανούρη, για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
“Κάθε χρόνο, η 30η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε συντονισμένες ενέργειες σε όλο τον κόσμο στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας”, αναφέρει στο μήνυμα του για την ασθένεια ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας.
Κατόπιν, σημειώνει πως σύμφωνα με υπολογισμούς, περισσότεροι από 2.800.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από αυτή την χρόνια ασθένεια, εκ των οποίων περισσότεροι από 21.000 ζουν στη χώρα μας.
Υπογραμμίζει ότι στόχος της Παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και της Πολιτείας για την σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση γι αυτήν την ασθένεια. “Πολύ, δε, πιο σημαντικό είναι να κατανοηθούν οι επιπτώσεις για τους πάσχοντες αλλά και τις οικογένειές τους, καθώς πολλές φορές, αλλάζει η ζωή και η καθημερινότητά τους” προσθέτει.
Στη συνέχεια, ο Π. Μανούρης τονίζει πως “πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, δεν είναι κληρονομική πάθηση, δεν είναι ψυχική διαταραχή και δεν είναι θανατηφόρος. Πρόκειται για αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος . Η αιτιολογία της -όπως και όλες οι αυτοάνοσες παθήσεις- δεν είναι γνωστή και εμφανίζεται σε ηλικίες ανάμεσα στα 20 και 40 (σπανιότερα σε μικρότερες και μεγαλύτερες ηλικίες), με μέση ηλικία τα 30 χρόνια και προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, σε ποσοστό 2:1. Η διάγνωση δεν είναι απλή και χρειάζεται ένας σημαντικός αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ η θεραπευτική αντιμετώπιση δεν είναι ριζική, παρά τα καθημερινά βήματα που κάνει η επιστήμη για την αντιμετώπισή της “.
Τέλος, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας αναφέρει πως χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους, τόσο απλούς πολίτες όσο και όργανα της Πολιτείας καθώς όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη της θεραπευτικής αγωγής. “Ας σταθούμε λοιπόν δίπλα στους συμπολίτες μας, που δίνουν αυτή την καθημερινή μάχη και κατανοούμε ως δίκαια τα αιτήματα των πασχόντων για την βελτίωση της αρωγής από το υγειονομικό μας σύστημα”, ολοκληρώνει.