Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Μαρίνα Πατούλη για Μάριο Ψυχάλη: Έλλειψη στήριξης και δυσχερής επικοινωνία

Μαρίνα Πατούλη για Μάριο Ψυχάλη: Έλλειψη στήριξης και δυσχερής επικοινωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρίνα Πατούλη, εκφράζει τα παράπονά της προς τον δήμαρχο, Μάριο Ψυχάλη, καθώς αναφέρει (ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης στήριξης του δημάρχου) πως υποβαθμίζεται ο θεσμός του Φεστιβάλ Παιδιού, του οποίου η ίδια είχε αναλάβει τη διοργάνωση. Επιπρόσθετα, ο δήμαχος, σύμφωνα με την κα Πατούλη, οργάνωνε συσκέψεις για το εν λόγω φεστιβάλ χωρίς να το γνωρίζει και να συμμετέχει η Επιτροπή Πολιτισμού. Ουσιαστικά, η Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού αναφέρει πως η Επιτροπή μένει χωρίς αντικείμενο δράσης, καθώς ο κ. Ψυχάλης δεν έχει προβεί σε δημιουργία κανονισμού λειτουργίας και δυσχεραίνει την επικοινωνία μεταξύ τους, οδηγώντας έτσι σε δυσλειτουργία του θεσμού και μη αξιοποίηση των όποιων ευκαιριών.

Η κα Πατούλη αρχικά αναφέρει τα εξής:

“Αποκλειστικός και πρωταρχικός στόχος και κίνητρό μου όλα αυτά τα χρόνια με τον ενιαίο Δήμο μας, υπήρξε η πρόοδος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με ιδιαίτερη έμφαση στα πολιτιστικά δρώμενα τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο εκδηλώσεων.

Με αυτό το σκεπτικό αποδέχθηκα την πρόσκληση πρόταση του νέου Δημάρχου Λυκόβρυση Πεύκης κ. Ψυχάλη, να αναλάβω το σύνολο του πολιτιστικού τομέα στον Δήμο μας, ως άμισθη Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Πολιτισμού (διάδοχη κατάσταση του ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ) που καταργήθηκε την 31η Δεκεμβρίου 2023″.

Στη συνέχεια, σημειώνει:

“Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είχαν συμφωνηθεί έγκαιρα και πέραν πάσης αμφισβήτησης:

1. Η δημιουργία κανονισμού λειτουργίας και αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Πολιτισμού ώστε να είναι αποτελεσματική στο έργο της με θεσμικό υπόβαθρο έργου. Δυστυχώς, όλους αυτούς τους μήνες παρά τις συνεχείς επαφές μου με τον Δήμαρχο και τις υποσχέσεις του, καμία εξέλιξη δεν υπήρξε. Αποτέλεσμα ήταν η Επιτροπή Πολιτισμού να μην έχει ουσιαστικό αντικείμενο δράσης.

2. Παρά την αρχική δέσμευση του Δημάρχου για υπαγωγή του συνόλου του τομέα πολιτισμού στη νέα Επιτροπή, μέχρι σήμερα οι δομές λειτουργούν εκτός αρμοδιότητάς της, μη επιτρέποντας τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξής τους σε επίπεδο πενταετίας.

3. Εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζονται χωρίς ως Επιτροπή να έχουμε λάβει γνώση ώστε να προχωρήσουμε στη σχετική εισήγηση.

4. Ο πολιτισμός χρειάζεται και οικονομικούς πόρους για να αναπτυχθεί και να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε επίπεδο υποδομών και εκδηλώσεων. Δυστυχώς ο Δήμαρχος επικαλείται οικονομική δυσπραγία με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία ορθολογικού σχεδιασμού. Το ερώτημα φυσικά προς τη Δημοτική Αρχή είναι εάν σε περίπτωση που το ΠΕ.Α.Π συνέχιζε τη λειτουργία του δε θα λάμβανε την ετήσια επιχορήγησή του από τον Δήμο άνω των 500.000; Η απάντηση αυτονόητη.

5. Σε όλο αυτό το διάστημα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού ανέλαβα πρωτοβουλίες ανεύρεσης χορηγών για κάλυψη μέρους του κόστους των εκδηλώσεων με επιτυχία. Ωστόσο, και στον τομέα αυτό υπήρξε δυσλειτουργία συνεννόησης με τον Δήμαρχο για τη μέγιστη αξιοποίησή τους.

Τελευταίο αλλά μείζον παράδειγμα αυτής της έλλειψης στήριξης από τον Δήμαρχο της Επιτροπής Πολιτισμού και των συμφωνηθέντων υπήρξε η διοργάνωση του Φεστιβάλ Παιδιού, κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού στον Δήμο μας.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα μέλη της, διαβλέποντας τον κίνδυνο υποβάθμισης ή και ματαίωσης του Φεστιβάλ Παιδιού από τη Δημοτική Αρχή, συγκάλεσα σύσκεψη τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου με τη συμμετοχή φορέων του Δήμου για την οργάνωσή του.

Με την εμπειρία οργάνωσης του Φεστιβάλ Παιδιού ως πρώην Πρόεδρος του ΠΕ.Α.Π, όπου αναβαθμίστηκε ο θεσμός, συζητήσαμε και σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα στο τετράπτυχο: παρουσίαση δρώμενων από τα σχολεία και τους φορείς ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος συνεργασία με καταξιωμένους φορείς υποδομές για τους συμμετέχοντες φορείς και επισκέπτες.

Ενδεικτικά αναφέρω τις προτεινόμενες συνεργασίες με το Σπαθάρειο Ίδρυμα, την Κεραμική Αμαρουσίου, το Όραμα Ελπίδας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, σε επικοινωνία μου με τον Δήμαρχο, διαπίστωσα μια διαφορετική προσέγγιση, που υποβάθμιζε την απαραίτητη εξωστρέφεια του Φεστιβάλ Παιδιού και την αισθητική που είναι απαραίτητη ιδιαίτερα όταν αποδέκτες είναι τα παιδιά και οι νέοι”.

“Καταστώ σαφές ότι δεν έχουμε καμία ανάμειξη στην οργάνωση του Φεστιβάλ Παιδιού”

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού διευκρινίζει:

Επιπρόσθετα, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ο Δήμαρχος οργάνωσε συσκέψεις για το Φεστιβάλ Παιδιού χωρίς γνώση και συμμετοχή της Επιτροπής Πολιτισμού, ενώ ανέθεσε αρμοδιότητες σε έμμισθους εξωτερικούς συνεργάτες χωρίς πρότερη συνεννόηση.

Συγχρόνως, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η εισήγηση για την έγκριση οικονομικών θεμάτων σχετικά με το Φεστιβάλ Παιδιού θα γίνει από διοικητικό υπάλληλο του πρώην ΠΕ.Α.Π και όχι από την Επιτροπή Πολιτισμού, την οποία ουσιαστικά ο Δήμαρχος ακύρωσε με τις ενέργειές του.

Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Πολιτισμού επιθυμεί να καταστήσει σαφές προς τους πολίτες ότι ΔΕΝ έχει καμία ανάμειξη στην οργάνωση του Φεστιβάλ Παιδιού.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην πρόταση συνδιοργάνωσης του Φεστιβάλ Παιδιού με το πανελλαδικό αυτοδιοικητικό δίκτυο SDG 17 Greece. Ως Πρόεδρος του Δικτύου, μέλος του εγκεκριμένου μητρώου πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη στενότητα οικονομικών πόρων του Δήμου, υπέβαλα αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για επιχορήγηση του Φεστιβάλ Παιδιού με το ποσό των 20.000 , απόφαση που αναμένεται. Ωστόσο, με βάση όσα έχουν προαναφερθεί, το Δίκτυο αποσύρει την πρόταση συνδιοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα.

Εκφράζοντας την προσωπική μου ενόχληση για την ασυνέπεια λόγων και πράξεων του Δημάρχου θα απέχω από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο στον ρόλο που κλήθηκα να υπηρετήσω όσο και προς τα άμισθα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, που μου εκφράζουν καθημερινά τη δυσαρέσκειά τους για όσα έχουν συμβεί.

Το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας με τον Δήμαρχο για την ενασχόλησή μου με τον τομέα πολιτισμού του Δήμου μας, παρουσία μαρτύρων, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Όλο αυτό το διάστημα υπήρξα απόλυτα συνεπής στο τμήμα των δικών μου ευθυνών, ωστόσο εισέπραξα μια συστηματική ασυνέπεια εκ μέρους του κ. Μάριου Ψυχάλη”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ