Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή: Συνολική πρόταση πολιτικής για την ένταξη της τέχνης στη ζωή των νέων

Δημοσιεύθηκε

στις

“Επ’ αφορμή της συζήτησης για το Φεστιβάλ Graffiti που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου προσπαθώντας να προσεγγίσει τη νεολαία, η παράταξή μας καταθέτει συνολική πρόταση πολιτικής για την ένταξη της τέχνης στη ζωή των νέων της πόλης μας” αναφέρει η “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή”, με επικεφαλής τη Μαίρη Διακολιού, στην εισαγωγή που κάνει για να προτείνει τρόπους με τους οποίους οι νέοι θα έρθουν πιο κοντά στην τέχνη.

“Προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασης, είναι συστηματική εργασία όλο το χρόνο κυρίως με έρευνα στα σχολεία όλων των βαθμίδων, ώστε να εντοπίζονται τα ενδιαφέροντα των παιδιών σε κάθε τομέα της τέχνης και να υποστηρίζονται”, συμπληρώνουν.

Κατόπιν, συνεχίζουν: “Ο Δήμος θα παράσχει συστηματικά όλο το χρόνο τα υλικά που απαιτούνται για την κινητροδότηση της ενασχόλησης των νέων με την τέχνη, μια και ακόμη και η καλλιτεχνική έκφραση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από οικονομικούς παράγοντες.

Η πρόταση της παράταξής μας είναι να διοργανώνονται εκδηλώσεις κάθε μορφής τέχνης, στις οποίες θα καλούνται να συμμετέχουν, ισότιμα με καταξιωμένους καλλιτέχνες, παιδιά, έφηβοι και νέοι της πόλης μας ή και γειτονικών δήμων. Στις εκδηλώσεις αυτές, το νόημα θα είναι ότι τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα είναι το κέντρο της δημιουργίας, δεν θα είναι θεατές της δημιουργίας άλλων, γνωστότερων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα έχουν μόνο υποστηρικτικό ρόλο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της μουσικής, θα προσκληθούν κατά κύριο λόγο τοπικές μπάντες μαθητών ή στην περίπτωση του θεάτρου, θα προσκληθούν παιδιά και νέοι, θεατρικές ομάδες που θα παίξουν έργα ή σκετς που ενδεχομένως έχουν γράψει οι ίδιοι. Ομοίως κινηματογραφία, με προβολή βίντεο που τράβηξαν ακόμη και με τα  κινητά τους νέοι άνθρωποι, τέχνη κόμικ και γελοιογραφίας, χορός και τόσες άλλες.

Οι εκδηλώσεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο τις καλές τέχνες αλλά και τις εφαρμοσμένες, και θα ενθαρρύνεται σύνδεση και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ποίηση και της λογοτεχνίας, παιδιά που γράφουν θα διασυνδεθούν με παιδιά που ζωγραφίζουν ώστε εκείνα που ζωγραφίζουν να εικονογραφήσουν τα κείμενα αυτών που γράφουν. Παιδιά που παίζουν μουσική, μπορεί να μελοποιήσουν τα ποιήματα των μικρών ποιητών/ ποιητριών, παιδιά που χορεύουν, μπορούν να χορογραφήσουν τις μουσικές των μικρών συνθετών/τριών.

Και αυτό το καλλιτεχνικό πανηγύρι για όλους και όλες, να μοιραστεί σε δημοτικούς χώρους και πλατείες όλης της πόλης, με συνεργασία Μαρουσιωτών/τισσών μικρομεσαίων επαγγελματιών, με κέντρο το κτίριο της Κεραμικής”.

Τέλος, ολοκληρώνουν σημειώνοντας τα εξής:

“Το ίδιο και σε κάποιες από τις εφαρμοσμένες τέχνες, που δεν είναι οι λεγόμενες «καλές», αλλά είναι δημιουργικές, όπως σχέδιο μόδας, μαγειρική, μακιγιάζ, ανθοκομία, αργυροχρυσοχοΐα και φυσικά αγγειοπλαστική.

Η τέχνη θα φέρει διασύνδεση στα σχολεία, μείωση της παραβατικότητας και της βίας και αύξηση της κοινωνικής συνοχής”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ