Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έχει “λόγο” στη νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή»

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρά την αναβολή της σε αυτή την φάση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στο Ισραήλ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα «έχει λόγο σε αυτή τη νέα “έκρηξη” στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με την δική της σφραγίδα», όπως είπε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ακράδαντα ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτή τη στιγμή βαραίνει και, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια.

Ως ενδεικτική της αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας εκλαμβάνεται και η πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να λάβει μέρος στην μεθαυριανή Διεθνή Σύνοδο για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή που οργανώνει στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη θα αποφασιστεί πάντως αναλόγως του επιπέδου που θα διεξαχθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής.

Οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού συνεχίζονται και σε επίπεδο τηλεφωνικών επικοινωνιών, καθώς χθες συνομίλησε και με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο ίδιος γνωστοποίησε πως όταν τελικά μεταβεί στην περιοχή θα συναντηθεί και με τον βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε χθες ότι η χώρα μας είναι σύμμαχος του Ισραήλ και ταυτόχρονα πολύ έντιμος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό αυτή την στιγμή να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση

Σε όλες τις επαφές του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα από μία περαιτέρω κλιμάκωση και διάχυση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε.

Παράλληλα καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και έχει επισημάνει την ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά την χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός των πλαισίων του Διεθνούς Δικαίου” και υπογράμμισε ότι “το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη».

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αναμένεται να αποτελέσουν θέμα συζήτησης και κατά την σημερινή τακτική μηνιαία συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ