Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Σε παλμό εκλογών η Π.Ε.Δ.Α. – Αποκλειστικές συνεντεύξεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Γενική Συνέλευση των μελών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στο “Σεράφειο” του Δήμου Αθηναίων.

Η ΠΕΔΑ είναι η “φωνή” των 66 Δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής.

Ο νυν Πρόεδρος, δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του, έχοντας στο πλευρό του τις γαλάζιες δυνάμεις της αυτοδιοίκησης της Αττικής. Κυριότερος αντίπαλος του – μόνο για την εκλογική διαδικασία κατά δήλωσή του στην εφημερίδα μας – θα είναι ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και συσπειρώνει ευρύτερες κεντροαριστερές δυνάμεις.
Θυμίζουμε, ότι η παράταξη του «γαλάζιου» δημάρχου Γαλατσίου στις εκλογές για την ηγεσία της ΠΕΔ Αττικής το 2019 είχε αναδειχθεί νικήτρια με 149 ψήφους, εκλέγοντας 13 έδρες σε σύνολο 25 που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Αττικής.
«Θα δώσουμε την μάχη με τον πετυχημένο δήμαρχο Γαλατσίου και καλό φίλο Γιώργο Μαρκόπουλο και ελπίζω να ενεργήσουμε από κοινού για το καλό της Αυτοδιοίκησης», έχει τονίσει μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος από την πλευρά του θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη και να είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔΑ.

Λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) ο Πρόεδρος και δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Χ-τύπο απαντώντας σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ΠΕΔΑ.

Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΕΔΑ, και εκ νέου υποψηφίου, στον Χ-τύπο

Γ. Μαρκόπουλος: “Όλα τα χρόνια δουλέψαμε χωρίς κομματικές ταμπέλες και βοηθήσαμε κάθε συνάδελφο και κάθε Δήμο”

Ο νυν Πρόεδρος της ΠΕΔΑ διεκδικεί την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και όπως χαρακτηριστικά απάντησε στην σχετική ερώτηση που του θέσαμε “όποιον και αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δουλέψαμε χωρίς κομματικές ταμπέλες και άλλες αγκυλώσεις, βοηθήσαμε κάθε συνάδελφο, κάθε Δήμο, χωρίς να υπολογίζουμε αν είναι «δικός μας» ή όχι.”

Όσον αφορά, στις προτεραιότητές του για τη νέα θητεία, αν παραμείνει στην προεδρία της ΠΕΔΑ, ο δήμαρχος Γαλατσίου ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ότι αυτές παραμένουν οι ίδιες: “να είμαστε δίπλα σε κάθε Δήμο της Αττικής που έχει ανάγκη”.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι του λεκανοπεδίου σημειώνοντας ότι “σε μια τόσο μεγάλη Περιφέρεια, καταλαβαίνετε ότι δεν αντιμετωπίζουμε όλοι τα ίδια ακριβώς προβλήματα.”

Στη συνήθη κριτική που γίνεται για το κατά πόσο είναι εύκολο να διεκδικήσεις από μία κυβέρνηση με την οποία έχεις πολιτική συγγένεια ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε : “Η σχέση μας με την κυβέρνηση -και εννοώ την εκάστοτε κυβέρνηση, όχι υποχρεωτικά τη σημερινή- ξεκινά από μία αμοιβαία παραδοχή: ότι εμείς γνωρίζουμε τις πόλεις μας καλύτερα και οφείλουμε να παλέψουμε για αυτές από τις θέσεις ευθύνης που μας έχουν εμπιστευτεί οι συμπολίτες μας.”

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υποψήφιου Προέδρου της ΠΕΔΑ, και δημάρχου Γαλατσίου, κ. Γιώργου Μαρκόπουλου έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, διεκδικείτε την επανεκλογή σας στην προεδρία της ΠΕΔΑ. Για ποιους λόγους θα ζητούσαμε από τους συναδέλφους σας αυτοδιοικητικούς σας να σας εμπιστευτούν μία ακόμη θητεία;

Πρώτα απ’ όλα, οι συνάδελφοί μας δεν ψηφίζουν μόνον εμένα, αλλά εμπιστεύονται συνολικά μια αυτοδιοικητική παράταξη που έχει αποδείξει -πιστεύω- ότι εργάζεται για την πρόοδο της ΠΕΔΑ και όλων των μελών της. Και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην επόμενη θητεία, αν μας εμπιστευτούν ξανά οι συνάδελφοί μας. Όποιον και αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δουλέψαμε χωρίς κομματικές ταμπέλες και άλλες αγκυλώσεις, βοηθήσαμε κάθε συνάδελφο, κάθε Δήμο, χωρίς να υπολογίζουμε αν είναι «δικός μας» ή όχι. Εργαστήκαμε όλοι μαζί ώστε κάθε τόσο να καταφέρνουμε να λύνεται κι ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε κάποιος Δήμος της Αττικής ή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά. Από την καθοριστική συμβολή μας στην υιοθέτηση μέτρων που είχαμε όλοι ανάγκη ώστε να ωριμάζουν πιο γρήγορα τα έργα, αλλά και να προχωρούν ταχύτερα και με διαφάνεια οι διαγωνιστικές διαδικασίες, έως την οργανωμένη συνδρομή της ΠΕΔΑ στις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, με την πανδημία, τις πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και μάλιστα -για να δείτε ότι σταθήκαμε δίπλα στα μέλη μας με κάθε τρόπο- για πρώτη φορά όχι μόνο δημιουργήσαμε ταμειακό πλεόνασμα, αλλά και αξιοποιήσαμε μεγάλο μέρος του προς όφελος Δήμων που το είχαν πραγματικά ανάγκη.

Κύριε δήμαρχε, να περιμένουν οι δήμοι της Αττικής κάτι διαφορετικό την νέα αυτή θητεία, αν επανεκλεγείτε, ή οι προτεραιότητές σας θα παραμείνουν σταθερές;

Οι προτεραιότητες παραμένουν ίδιες: να είμαστε δίπλα σε κάθε Δήμο της Αττικής που έχει ανάγκη. Χωρίς να ρωτάμε καν αν είναι «μαζί μας». Και παράλληλα, βέβαια, να συνεχίζουμε την αποτελεσματική συνεργασία και τον γόνιμο μεταξύ μας διάλογο που έχουμε ήδη ξεκινήσει, μέσα από τις Θεματικές Επιτροπές της ΠΕΔΑ και την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των μελών μας.

Από την εμπειρία σας, ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Αττικής και κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στην αντιμετώπισή τους;

Σε μια τόσο μεγάλη Περιφέρεια, καταλαβαίνετε ότι δεν αντιμετωπίζουμε όλοι τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Για παράδειγμα, οι νησιωτικοί μας Δήμοι δεν έχουν πανομοιότυπα προβλήματα με τους πυκνοκατοικημένους Δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. Μπορεί, όμως, να μην είναι όλοι οι Δήμοι ίδιοι, όμως εμείς ενδιαφερόμαστε για όλους το ίδιο. Και έχουμε ευήκοα ώτα, ώστε σε συνεργασία τόσο με την ΚΕΔΕ, με την οποία λειτουργούμε συμπληρωματικά, όσο και με το Υπουργείο, να λύνουμε οτιδήποτε προκύπτει και να γινόμαστε χρήσιμοι.

Σε ποια σοβαρά θέματα που απασχολούν τους δήμους της Αττικής θα μπορούν να περιμένουν την αρωγή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμω Αττικής, κατά την διάρκεια της νέας θητείας;

Η ΠΕΔΑ τίθεται στην υπηρεσία των μελών της. Με τις Επιτροπές -οι οποίες λειτουργούν και καλύπτουν όλους τους τομείς- τα στελέχη, τη σκληρή δουλειά, τους πόρους μας, κάθε δυνατότητα που διαθέτουμε. Για να τους συνδράμουμε στην επίλυση προβλημάτων, την επιτάχυνση διαδικασιών, την υλοποίηση έργων που έχουν ανάγκη οι πολίτες τους, την αντιμετώπιση κρίσεων. Και μάλιστα, όσο είναι δυνατόν λειτουργούμε προληπτικά, ώστε να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά και να έχουμε τη γνώση να καλύψουμε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.

Γενικότερα, μία βασική κριτική που γίνεται και στην περίπτωση της τωρινής ηγεσίας της ΠΕΔΑ είναι ότι είναι δύσκολο να πάει κόντρα μία διοίκηση προς την κυβέρνηση αν είναι φίλα προσκείμενα προς αυτήν. Τι απαντάτε σε αυτό;

Η σχέση μας με την κυβέρνηση -και εννοώ την εκάστοτε κυβέρνηση, όχι υποχρεωτικά τη σημερινή- ξεκινά από μία αμοιβαία παραδοχή: ότι εμείς γνωρίζουμε τις πόλεις μας καλύτερα και οφείλουμε να παλέψουμε για αυτές από τις θέσεις ευθύνης που μας έχουν εμπιστευτεί οι συμπολίτες μας. Έτσι, στην ΠΕΔΑ επιδιώκουμε την αποδοτική συνεργασία με την κυβέρνηση, θέλουμε να αξιοποιούμε προς όφελος όλων των μελών μας κάθε πολιτική δυνατότητα κοινών δράσεων μαζί της, αλλά και είμαστε αποφασισμένοι να ασκούμε αποτελεσματικά πίεση όποτε χρειαστεί.

 

Συνέντευξη του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, υποψήφιου Προέδρου της ΠΕΔ Αττικής

Ανδρέας Ευθυμίου: «Θα παλέψουμε να αποδοθούν στους δήμους και τους κατοίκους τους όλα όσα τους ανήκουν»

«Θέλουμε να διεκδικήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα των τοπικών μας κοινωνιών. Θα παλέψουμε να αποδοθούν στους δήμους και τους κατοίκους τους όλα όσα τους ανήκουν», τόνισε ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, σχετικά με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΠΕΔΑ.

Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε πως έχει τεθεί επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που έχει αναφορά μεν στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο και προέρχεται, αλλά συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και στελέχη με αυτοδιοικητική αναφορά.

«Θα δώσουμε την μάχη με τον πετυχημένο δήμαρχο Γαλατσίου και καλό φίλο Γιώργο Μαρκόπουλο και ελπίζω να ενεργήσουμε από κοινού για το καλό της Αυτοδιοίκησης». υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ευθυμίου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Μοσχάτου – ταύρου και υποψήφιου Προέδρου της ΠΕΔ Αττικής, κ. Ανδρέα Ευθυμίου:

Κύριε Ευθυμίου, το ψηφοδέλτιό σας συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις. Ποιος είναι ο στόχος σας στις επικείμενες εκλογές της ΠΕΔ Αττικής;

Καταρχάς, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι επικεφαλής σε ένα ψηφοδέλτιο που έχει αναφορά μεν στο ΠΑΣΟΚ αλλά συγκεντρώνει ευρύτερες δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι βέβαια έχουμε μόνο αυτοδιοικητική αναφορά και στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Η δημοτική μας ομάδα στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου είναι πολυσυλλεκτική και αποδεικνύει αυτό που περιγράφω, Τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Μακριά από εμένα αν κάποιος ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο ή κάποιον άλλον, αρκεί να πιστεύει αυτά που πιστεύει η παράταξη τα οποία είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνική μας πολιτική.

Υπήρχε καλή συνεργασία με τον νυν πρόεδρο;

Θέλω να τονίσω ότι ο δήμαρχος Γαλατσίου και Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος και φίλος και ελπίζω ότι εφόσον εκλεγούμε θα συνεργαστούμε για το καλό της αυτοδιοίκησης. Εμάς ο σκοπός μας δεν είναι ούτε να στηρίξουμε ούτε να αντιπαλέψουμε την κυβέρνηση και εννοώ την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, καθώς επίσης να αποδοθούν επιτέλους στην αυτοδιοίκηση αυτά που της ανήκουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και του Νόμους.

Ποια θα λέγατε ότι είναι αυτή τη στιγμή τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι της Αττικής;

Εκτός από τα γνωστά προβλήματα με την απόδοση των αντίστοιχων πόρων με βάση των αρμοδιοτήτων που σωστά δίνονται στην αυτοδιοίκηση και βέβαια την έλλειψη προσωπικού υπάρχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα που θα φέρουν όλους τους δήμους της χώρας και όχι μόνο της Αττικής σε πολύ δύσκολη θέση. Αναφέρομαι στο τέλος ταφής απορριμμάτων, το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με αντίκτυπο στους δημότες λόγω των δημοτικών τελών αλλά και το επίπεδο των υπηρεσιών της καθαριότητας που θα προσφέρουν οι δήμοι. Πρόκειται για μία κατάσταση για την οποία οι δήμοι είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται. Θα έπρεπε οι Περιφέρειες να έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό που είναι στην ευθύνη τους, να έχουν γίνει τα έργα και να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας του οποίου η είσπραξη καταργείται από τους δήμους και θα γίνεται από το κράτος και στη συνέχεια το κτηματολόγιο θα στέλνει στους δήμους αν πρέπει να εισπράξουν ή όχι. Πρόκειται για ένα σημαντικό έσοδο που χάνουν οι δήμοι. Αντίστοιχα το κράτος θα παρακρατεί και ένα ποσοστό από το τέλος παρεπιδημούντων. Επίσης, οι αιγιαλοί φεύγουν από τους δήμους και περνάνε στην ΕΤΑΔ. Είναι μία σειρά από θέματα που αποδεικνύουν ότι η αυτοδιοίκηση απογυμνώνεται και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε για το καλό των πολιτών.

Έχετε δώσει μεγάλο βάρος και για την καταστατική θέση των αιρετών;

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι δήμαρχοι όχι μόνο σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος αλλά από όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι εκείνοι που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για το οτιδήποτε. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να μην κινδυνεύουμε για λόγους που πραγματικά δε φέρουμε καμία ευθύνη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ