Connect with us

Αμαρουσίου

Συμμαχία για την ανατροπή στο Μαρούσι: “Σε πολύ αυξημένα επίπεδα η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη”

Published

on

“Τον Ιούνιο του 2023 δημοσιεύτηκε από το ΥΠΕΝ η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ 2022. Σύμφωνα με εργασία του κ. Β. Χατζηαθανασιάδη (χημικός μηχανικός, είχε συμμετοχή το 1999 στο έργο αναβάθμισης του δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα), ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα από τον σταθμό 6 του ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ (ΕΔΠΑΡ) που είναι εγκατεστημένος στο Μαρούσι στην περιοχή της Αγ. Φιλοθέης, δυτικά της Κηφισίας, ο ρύπος με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο Μαρούσι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10)”, όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη “Συμμαχία για την ανατροπή στο Μαρούσι”.  Έτσι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη.

“Κύρια πηγή των αιωρούμενων σωματιδίων στις αστικές περιοχές είναι τα οχήματα (κυρίως πετρελαιοκίνητα οχήματα και δίκυκλα).

Οι επιδράσεις στην υγεία εξαρτώνται πολύ από το μέγεθος των σωματιδίων. Όσο μικρότερα σε μέγεθος είναι τα σωματίδια τόσο βαθύτερα εισχωρούν στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Γενικά σωματίδια με μέγεθος μεγαλύτερο από 10μm δεν εισχωρούν στο αναπνευστικό σύστημα. Τα μικρότερα από 10μm σωματίδια επηρεάζουν την αναπνοή και προκαλούν, πλην άλλων, ασθένειες στο αναπνευστικό” , δηλώνουν.

Κατόπιν, συμπληρώνουν: “Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, που έχει ενσωματώσει και την κοινοτική, η μέση ετήσια συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 μg/m3, ενώ η μέση ημερήσια τιμή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 μg/m3 για πάνω από 35 ημέρες το χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΥΠΕΝ το 2022 συγκεντρώσεις ΑΣ10 μεγαλύτερες των 40 μg/m3 κατεγράφησαν επί 45 ημέρες σε ετήσια βάση το 2021, ενώ για το 2022 ήταν 54 συνολικά ημέρες, ήτοι αύξηση 20%.

Αυτό είναι αναμενόμενο δεδομένου ότι από το 2022 και μετά οι ρύποι επιδεινώθηκαν λόγω της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη μας, κυρίως με την κατασκευή μεγάλων κτιρίων γραφείων που ανέρχονται συνολικά σε 200.000 και πλέον τμ.

Η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου δεν δείχνει ευαισθητοποιημένη στο θέμα αυτό, που φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και σε άλλους βλαβερούς ρύπους (CO, NO2, Όζον).

Αντίθετα, φαίνεται να μην το λαμβάνει υπόψη δεδομένου ότι στην ουσία και στο όνομα της «ανάπτυξης» ανέχεται την υπέρμετρη κατασκευή νέων κτιρίων με υπερτοπικές χρήσεις, του καζίνο συμπεριλαμβανομένου.

Η κατάσταση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν θα περιοριστεί μόνα στα αιωρούμενα σωματίδια αλλά και στους άλλους βλαβερούς ρύπους”.

“Επιθυμούμε σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής του Δ.Σ.”

“Η παράταξη μας , παρά τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις στο θέμα, θεωρεί πως η σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου για την καταγραφή και την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρική ρύπανσης στο Μαρούσι θα ήταν σε σωστή κατεύθυνση. Η επιτροπή θα μπορούσε να πλαισιωθεί από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου και να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της”, επισημαίνουν.

“Την πρόταση αυτή καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 28-5-2024 και αναμένουμε την απόκριση της δημοτικής αρχής”, αναφέρουν καταληκτικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ