Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Σ. Σαραούδας: “Ο Δήμος μας είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση παρά τη δύσκολη συγκυρία”

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ευκαιρία να ενημερωθεί για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου Μεταμόρφωσης είχε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, κατά την πρόσφατη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας.

Συγκεκριμένα, σχετικό ερώτημα τέθηκε από την παράταξη “Πολιτεία Ευθύνης” με επικεφαλής τον κ. Σάββα Νάνο και ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας κλήθηκε να απαντήσει σχετικά.

Ταμειακά διαθέσιμα 8.937.812,11€

Στο πρώτο ερώτημα, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ήθελα να ενημερωθεί αναλυτικά για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος ενημέρωσε πως, αυτή τη στιγμή, το ταμείο που έχει ο Δήμος ανέρχεται στα 8.937.812,11 ευρώ και στη συνέχεια τόνισε: “Πρέπει να σημειώσουμε ότι πληρώσαμε την αγορά του Κτήματος Κουτσουμπέλη, που πλέον ανήκει στον Δήμο μας. Το ποσό της αγοράς ανήλθε περίπου στα 2,75 εκ. ευρώ, συνεπώς καταλαβαίνετε πως είχαμε στα ταμεία μας περίπου 12 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν καθόλου ληξιπρόθεσμες οφειλές”.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη οικονομική συγκυρία ο κ. Σαραούδας είπε: “Το σημαντικότερο είναι πως ο δήμος μας είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Φυσικά, όλοι πιστεύω αντιλαμβάνονται πως είναι ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, όταν αυξάνονται όλα τα έξοδα, όπως το ρεύμα, το τέλος ταφής των απορριμμάτων αλλά γενικότερα όπου ο δήμος καλείται να πληρώσει είναι πιο ακριβά από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, όλοι γνωρίζουν πως τα έσοδα που έχει ο δήμος παραμένουν σταθερά”.

Οφειλές από μισθώματα ιδιωτών προς τον Δήμο

Η επόμενη ερώτηση είχε ως εξής: “Σε αυτή την οικονομική ενημέρωση, να μας γνωστοποιήσετε το ύψος των οφειλών και χρεών από μισθώματα ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τον Δήμο και ποιοι αυτοί οι οφειλέτες”.

Ο Δήμος μισθώνει συνολικά έξι ακίνητα. Από αυτά τα έξι κανένας μισθωτής δεν χρωστά στον Δήμο, πλην του πρώην μισθωτή του Δημοτικού Αναψυκτηρίου, η οφειλή του οποίου ανέρχεται στις 903.221,95 €.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαραούδας απάντησε για το ποιοι χρωστάνε στον Δήμο και πού βρίσκονται οι συγκεκριμένες υποθέσεις. Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι “όσον αφορά στους οφειλέτες, αυτοί είναι ο πρώην μισθωτής του Δημοτικού Αναψυκτηρίου με 903.221 ευρώ. Έχουν γίνει δεσμεύσεις στους λογαριασμούς του και από την πλευρά του Δήμου συνεχίζουμε με τη διαδικασία της κατάσχεσης σε ό,τι κινητό ή ακίνητο υπάρχει από τον συγκεκριμένο οφειλέτη. Αυτός που έχει αναλάβει τώρα τη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι τυπικός και δεν χρωστάει, όμως θα θυμάστε ότι είχαμε και μια άγονη εκμίσθωση, η οποία έγινε από μια εταιρεία που δεν αποδέχτηκε τους όρους της διακήρυξης και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια. Βέβαια, θυμίζουμε ότι δεν ανέλαβαν ποτέ τη διαχείριση της επιχείρησης και δεν υπάρχουν ποσά που να χρωστάει στον Δήμο”.

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις εισπράξεις του δήμου από το Κοιμητήριο. Εκεί πραγματοποιήθηκε η εκμίσθωση του Ανθοπωλείου, όπου τα μισθώματα καταβάλλονται κανονικά και το Κυλικείο, στο οποίο ο εκμισθωτής δεν μπορούσε να ανταποκριθεί με το συγκεκριμένο ποσό των 2745 ευρώ που έδωσε στη δημοπρασία και το παρέδωσε στο δήμο αλλά “οι όροι τον κυνηγάνε. Δεν όφειλε χρήματα όταν το παρέδωσε αλλά τον κυνηγάνε οι όροι των συμβολαίων”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαραούδας και συμπλήρωσε πως και αυτή η υπόθεση λογικά θα πάει στη Δικαιοσύνη και ότι εύχεται να δικαιωθεί. Επίσης, ενημέρωσε πως το κυλικείο του Νεκροταφείου θα βγει άμεσα ξανά σε δημοπρασία.

Στο Κτήμα Δηλαβέρη πέρασε στη συνέχεια ο δήμαρχος, ενημερώνοντας ότι ο εκμισθωτής εκεί είναι σε καθεστώς ρύθμισης. Έδωσε κάποια χρήματα από την οφειλή που είχε και πλέον χρωστάει 780.000 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση τόνισε πως “είναι στα σκαριά είναι νέα διακήρυξη” και δίνει 60.000 ευρώ το μήνα και το ενοίκιο που ανέρχεται στις 13.000 ευρώ. Ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα από Σεπτέμβριο να βγει σε δημοπρασία και να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του ο προηγούμενος μισθωτής. Τέλος, ολοκλήρωσε με τα ακίνητα που μισθώνει ο Δήμος, ότι δηλαδή είναι δύο περίπτερα, τα οποία πληρώνουν κανονικά.

Εκτός Κολυμβητηρίου Μεταμόρφωσης Aθλητικό Σωματείο

Μια σημαντική είδηση περιείχε η απάντηση του δημάρχου σχετικά με το κολυμβητήριο, καθώς όπως δήλωσε: “Το αθλητικό σωματείο ήταν σε μία ρύθμιση 100 δόσεων, χρώσταγαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, χρωστάνε και τώρα. Τους αποτελείωσε ο κόβιντ και η επισκευή του κολυμβητηρίου. Παρόλα αυτά, δεν ανταποκρίθηκαν στις υποσχέσεις τους. Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει οι οφειλές τους στις 150.000 ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά να είναι πρόστιμα. Έχουμε δεσμεύσει τους λογαριασμούς και θα προχωρήσουμε σε ό,τι προβλέπεται, και φυσικά το Καλοκαίρι θα αποχωρήσουν από το κολυμβητήριο, στο οποίο δεν μπορεί να βρίσκεται κάποιος ο οποίος χρωστάει. Ο άλλος σύλλογος πιστεύω θα μπορέσει να συνεχίσει να βρίσκεται στο κολυμβητήριο”.

Καταλογισμοί κατά δημοτικών προσώπων ή υπηρεσιακών παραγόντων

Ο δήμαρχος ολοκλήρωσε τις απαντήσεις του με την ενημέρωση σχετικά με το αν υπήρχαν καταλογισμοί εναντίον δημοτικών προσώπων ή υπηρεσιακών παραγόντων, εξηγώντας πως υπάρχουν δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορά προηγούμενη δημοτική αρχή ύψους 32.240,89 ευρώ, για τυπική διαδικασία στις δαπάνες καυσίμων, για την οποία έχει κάνει έφεση, οπότε εκκρεμεί η απόφαση, και η δεύτερη αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή για τον προηγούμενο καταλογισμό ύψους 8.893,14 ευρώ, για τον οποίο έχει γίνει άρση κατόπιν απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκανε δεκτή την προσφυγή του κ. Καρπέτα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ