Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Τον Μάιο το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε την Παρασκευή για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, για το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου.

«Θα πάμε σε όλα τα κόμματα για να πάρουμε τις απόψεις και των υπολοίπων παρατάξεων», σημείωσε η υπουργός, επισημαίνοντας πως ήδη «έχουμε σήμερα διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα στο Υπουργείο μας, με τους γιατρούς, με βουλευτές και μαίες, έτσι ώστε να πάρουμε και την επιστημονική άποψη κυρίως για τα έξοδα, τις ανάγκες αλλά και για την ηλικία».

Γιατί βλέπετε ότι οι γυναίκες κάνουμε παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία και βέβαια και το έθνος γηράσκει. Όλες αυτές οι προσλαμβάνουσες, το ζήτημα, όπως σας είπα, συμφιλίωσης επαγγελματικής – οικογενειακής ζωής, η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, το κομμάτι της μακροχρόνιας γήρανσης, το κομμάτι του brain gain, όλα αυτά θα είναι πυλώνες του σχεδίου δράσης.

Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης των νέων γυναικών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορούμε να την πληροφορήσουμε γιατί για μένα είναι σημαντική ενημέρωση και μετά να έχεις τις επιλογές σου.

«Από την άλλη, το κράτος θα πρέπει να είναι εδώ και για τους ανθρώπους οι οποίοι στρέφονται και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και το βλέπετε ότι είναι πάρα πολλές και πάρα πολλοί».

Η υπουργός τόνισε πως από το 2019 έχουν δοθεί πάνω από 800 εκατομμύρια για την ελληνική οικογένεια. Μόλις τη Δευτέρα δόθηκε αυτό το επίδομα γέννας, όχι προφανώς για να κάνει την ανατροπή των δημογραφικών τάσεων, αλλά να βοηθήσει σε αυτά τα κύματα ακρίβειας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια.

«Και μέσα στη χρονιά θα δοθούν 440 εκατομμύρια για την ενίσχυση της οικογένειας σε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Γιατί ξέρετε ότι είναι πολύ βασικό και αυτό ζήτημα για την ελληνική οικογένεια».

«Θα προτείνουμε και άλλα οικονομικ΄α μέτρα»

Για το αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης, η υπουργός υποστήριξε πως «στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο έχουμε 4 δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό μας ως υπουργείο».

Τα 3,5 δισεκατομμύρια είναι για επιδόματα και όχι απλά επιδόματα που δημιουργούν μια λογική ραθυμίας ή απλά κάθομαι και παίρνω το επίδομα […] αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν κάθε μήνα μια ενίσχυση σε μια αγορά ενοικίων, η οποία προφανώς βλέπετε ότι έχει πολλές αυξήσεις.

Ή την ίδια στιγμή εμείς έχουμε προϋπολογίσει περισσότερα χρήματα για τα σχολικά γεύματα. Άρα υπάρχει ήδη προϋπολογισμός ο οποίος είναι πιο έντονος, πιο διευρυμένος όμως αυτά τα χρήματα που δώσαμε τη Δευτέρα δεν ήταν στον προϋπολογισμό.

Ήταν 90 εκατομμύρια παραπάνω που ήρθε πρωθυπουργός έδωσε μια κατεύθυνση και το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι θα πάρω από πρόσφατο νόμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα το δώσω σε εσάς. Και το έκανε. 45 εκατομμύρια για το μόνιμο μέτρο αύξησης στο επίδομα γέννας και 45 εκατομμύρια και αναδρομικά για όσους γέννησαν το ’23. Και από 2.000 πας 2. 400 από 2.000 στα 2.700 από 2.000 στα 3.000 με τρία παιδιά, από 2000 3.500 ευρώ για τέσσερα παιδιά και πάνω. Πολύ σημαντική αύξηση τώρα για τα πρώτα έξοδα του παιδιού».

«Όμως θα έρθουν και άλλα μέτρα επειδή με ρωτήσατε με την ευκαιρία της κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό. Εμείς θα προτείνουμε στον Πρωθυπουργό και οικονομικά μέτρα αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το πλαίσιο ασφάλειας και αισιοδοξίας να είναι πιο ισχυρό» υπογράμμισε η Σοφία Ζαχαράκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ