Σε αδιέξοδο βρίσκεται η διαδικασία συνταξιοδότησης για οφειλέτες των οποίων τα χρέη υπερβαίνουν τα 20.000 έως 30.000 ευρώ και αυτό διότι εκκρεμεί ακόμη ο τρόπος με τους οποίο θα ελεγχθούν οι τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει ο νόμος.

Ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες από κοινού εξετάζουν τρόπους έτσι ώστε αφενός να ξεμπλοκάρει η σχετική διαδικασία και αφετέρου να τηρηθεί το γράμμα του νόμου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πιστοποιηθεί ο μέσος όρος των τραπεζικών καταθέσεων του προηγούμενου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, με ένα διάστημα περίπου δύο μηνών.

Ο παραπάνω έλεγχος είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να χορηγηθεί η σύνταξη. Και αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι καταθέσεις είναι κάτω των 12.000 ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση που οι καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το όριο, η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίπτεται, εκτός και αν ο οφειλέτης προχωρήσει στην ρύθμιση της οφειλής για το επιπλέον ποσό έως τις 20.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια ρυθμίζεται σε 60 δόσεις.

Άρση τραπεζικού απορρήτου

Για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τον έλεγχο των καταθέσεων, οι δύο πλευρές (ΕΦΚΑ και τράπεζες) είναι σε επαφές, και το πιθανότερο σενάριο είναι ο έλεγχος του μέσου όρου των καταθέσεων του προηγούμενου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης. Αυτό θα διασφαλίσει ότι μόνο όσοι πραγματικά δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα λαμβάνουν σύνταξη.