Connect with us

Ειδήσεις

Έρχεται νέα απόφαση για την υγιεινή χεριών στα νοσοκομεία και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Published

on

Στην τελική ευθεία βρίσκεται υπουργική απόφαση που καθορίζει τα νέα κίνητρα και τις διαδικασίες για τη συμμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στους κανόνες υγιεινής των χεριών, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η υγιεινή των χεριών σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο όταν εκτελείται τις σωστές στιγμές κατά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, αποτελεί ίσως το βασικότερο μέτρο πρόληψης και παράλληλα ένδειξη σεβασμού σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Εντούτοις, τα πρώτα στοιχεία από την καταγραφή σε 10 από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας, τον τελευταίο χρόνο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς όπως καταδεικνύουν, η συμμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην υγιεινή των χεριών είναι κάτω από το 50%.

«Η συμμόρφωση αυτή είναι μία πράξη που δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά της μετάδοσης των λοιμώξεων στα νοσοκομεία», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής των Χεριών. Και πρόσθεσε: «Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο στο υπουργείο Υγείας, έχουμε δώσει έμφαση στις δράσεις που υλοποιούνται στο κομμάτι των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το επίπεδο νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα ξεπερνά αυτό κρατών χαμηλότερου εισοδήματος.

«Με τη συμμόρφωση στην υγιεινή των χεριών να βρίσκεται κάτω από το 50% επείγει να μην μείνουμε σε αυτές τις δράσεις, τις ημερίδες και τις σκέψεις, αλλά να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Θεωρώ ότι αυτή η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα, θα βοηθήσει σημαντικά στην καταγραφή των λοιμώξεων, στην εφαρμογή των καλών πρακτικών και την επιβεβαίωσή τους με τη βοήθεια του ΟΔΙΠΥ προς την αποτελεσματικότητά τους και τη μείωση των λοιμώξεων».

Οι τρεις προϋποθέσεις για τον έλεγχο των λοιμώξεων

Για να καταπολεμηθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις χρειάζονται τρία πράγματα, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), καθηγητής Νίκος Σύψας.

Το πρώτο είναι να αντιληφθεί το πρόβλημα η πολιτική ηγεσία, η οποία -όπως σημείωσε ο καθηγητής- το έχει ήδη αντιληφθεί. Το δεύτερο είναι η υλοποίηση θεσμικών αλλαγών και το τρίτο η διοχέτευση πόρων προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ