Ειδήσεις
Έρχεται «τείχος από drones» – 6 χώρες του ΝΑΤΟ παίρνουν μέτρα στα σύνορά τους κατά της Ρωσίας
Έξι χώρες του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα τείχος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση των συνόρων τους με τη Ρωσία μετά από μια σειρά προκλήσεων, που κυμαίνονται από την εξαναγκαστική μετανάστευση έως τις απόπειρες τροποποίησης των συνόρων.
Υπουργοί από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τις τρεις χώρες της Βαλτικής δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι συζήτησαν τη δημιουργία ενός συντονισμένου συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία για την αποτροπή του λαθρεμπορίου και περαιτέρω προκλήσεων, καθώς και για τη βοήθεια στην άμυνα.
Για ένα τείχος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που «θα εκτείνεται από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία», έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας
«Πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο – ένα τείχος από drones που εκτείνεται από τη Νορβηγία έως την Πολωνία – και ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας … από προκλήσεις μη φιλικών χωρών και να αποτρέψουμε το λαθρεμπόριο», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Agnė Bilotaitė στην Baltic News Service.
Και οι έξι χώρες έχουν αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες και χρόνια τις λεγόμενες υβριδικές επιθέσεις – μη στρατιωτικά μέτρα που τείνουν να έχουν ένα στοιχείο άρνησης – από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο χωρίς χαρτιά από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που στέλνονται μέσω των συνόρων τους.
Η Mari Rantanen, υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Yle ότι το σχέδιο για το τείχος με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα βελτιωθεί με τον καιρό και θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπεράσπιση των συνόρων της σκανδιναβικής χώρας με τη Ρωσία μήκους 1.340 χιλιομέτρων.
Λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας του τείχους δεν δόθηκαν. Η Μπιλοτάιτε είπε ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει την προετοιμασία της και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κονδύλια της ΕΕ.
Τα κράτη της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις για τις προθέσεις της Ρωσίας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και την επακόλουθη μετακίνηση της οικονομίας της σε πολεμική βάση.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπό του ένα σχέδιο πρότασης για τη μονομερή επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία, προτού διαγράψει το σχέδιο αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Μια ημέρα αργότερα, Ρώσοι συνοριοφύλακες αφαίρεσαν 25 σημαδούρες από τα εσθονικά ύδατα που σηματοδοτούσαν τα σύνορα, προκαλώντας οργή και μηνύματα υποστήριξης προς το Ταλίν από το ΝΑΤΟ και πολλά κράτη μέλη του.
Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει τα σύνορα του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποκαλύψει αρκετές υποτιθέμενες επιχειρήσεις δολιοφθοράς στο έδαφός τους.
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αναδείξει τη σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με τις δύο πλευρές να τα χρησιμοποιούν σε επιθέσεις. Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν απαντήσει με τη δημιουργία ή την εντατικοποίηση των μονάδων τους για τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι έξι χώρες του ΝΑΤΟ συζήτησαν επίσης στη συνάντηση σχέδια για την εκκένωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού τους σε περίπτωση σύγκρουσης. Φινλανδοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα, εξέφρασαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η Ουκρανία κράτησε τον άμαχο πληθυσμό της στις γραμμές του μετώπου ή κοντά σε αυτές, λέγοντας ότι τα αμυντικά σχέδια της σκανδιναβικής χώρας περιλαμβάνουν την εκκένωση των πληθυσμών των συνόρων.