Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον καύσωνα – Τι λένε Μαρουσάκης, Τσατραφύλλιας και ΕΜΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Καιρός: Έρχεται δεκαήμερος καύσωνας, στο «κόκκινο» ο υδράργυρος μέχρι 20 Ιουλίου, τα δύσκολα είναι μπροστά

«Καζάνι» θα θυμίζει όλη η χώρα το επόμενο δεκαήμερο, αφού ο υδράργυρος δε θα πέσει κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου με τον καύσωνα να δοκιμάζει για τα καλά τις αντοχές μας μέρα και νύχτα.

H θερμική επιβάρυνση που έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της σε όλη την επικράτεια με θερμοκρασίες που παίρνουν προοδευτικά την ανιούσα ξεπερνώντας ακόμη και τιυς 41 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Μάλιστα αξιοσημείωτο του φαινομένου το γεγονός ότι η ζέστη δεν πέφτει ούτε το βράδυ ταλαιπωρώντας μικρούς και μεγάλους.

Μαρουσάκης: Ετοιμαστείτε για παρατεταμένο καύσωνα, προσοχή στην επιβάρυνση της υγείας

Ένα καυτό δεκαπενθήμερο μας περιμένει, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, καθώς το κύριο γνώρισμα του καιρού αναμένεται να είναι ο παρατεταμένος καύσωνας χωρίς βροχοπτώσεις. «Η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του ότι «όσο μπορούμε να κοιτάξουμε στο βάθος του προγνωστικού τούνελ, δεν φαίνονται ούτε δροσιές ούτε βροχές».

Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους για τη χώρα μας αλλά και ο μήνας με ελάχιστες γενικά βροχές, αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μαρουσάκης συστήνοντας παράλληλα να αφήσουμε στην άκρη για τις επόμενες 10 – 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό και να ενυδατωνόμαστε σωστά.

«Φαίνεται λοιπόν ότι θα επιβεβαιωθεί η φήμη του και μάλιστα με τον εντονότερο τρόπο μιας κι όσο μπορούμε να κοιτάξουμε στο βάθος του προγνωστικού τούνελ, δεν φαίνονται ούτε δροσιές μα ούτε και βροχές» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τα μελτέμια και λάβουμε υπόψη μας και την έντονη ξηρασία που έχει προηγηθεί, καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες όχι μόνο ευχάριστες δεν θα είναι, αλλά αντιθέτως θα είναι και πολύ επικίνδυνες μιας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός και για πολλές πολλές ημέρες.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

450480371 7764404920294268 5696361328079187609 n 4f685

Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους για τη χώρα μας αλλά και ο μήνας με ελάχιστες γενικά βροχές. Φαίνεται λοιπόν ότι θα επιβεβαιωθεί η φήμη του και μάλιστα με τον έντονότερο τρόπο μιας κι όσο μπορούμε να κοιτάξουμε στο βάθος του προγνωστικού τούνελ, δε φαίνονται ούτε δροσιές μα ούτε και βροχές. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τα μελτέμια και λάβουμε υπόψη μας και την έντονη ξηρασία που έχει προηγηθεί, καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες όχι μόνο ευχάριστες δεν θα είναι, αλλά αντιθέτως θα είναι και πολύ επικίνδυνες μιας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός και για πολλές πολλές ημέρες.

Τα όσα περιγράψαμε μόλις αποτυπώνονται και στο “διάγραμμα της αλήθειας” όπως συνηθίζω να αποκαλώ τα πολλαπλά τρεξίματα των μετεωρολογικών μοντέλων μιας και τα διαφορετικά σενάρια που αυτά ξεδιπλώνουν μπορούν να σε οδηγήσουν με καλές πιθανότητες στον επικρατέστερο τύπο καιρού. Με την κόκκινη γραμμή σημειώνουμε τη μέγιστη θερμοκρασία που συνηθίζουμε να συναντάμε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας την εποχή στην οποία βρισκόμαστε και είναι οι περίπου 35 βαθμοί.

Με την μαύρη καμπύλη έχουμε τη μέση τιμή από όλα τα σενάρια και για την οποία σημειώνουμε ότι είναι πάνω από τους 35 βαθμούς, αλλά και γύρω από τους 40.
Δεν μιλάμε για ακραία ζέστη, αλλά όπως τονίζουμε κάθε καλοκαίρι, η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι μόνο.

Αφήνουμε στην άκρη για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ενυδατωνόμαστε σωστά και σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει να αναζητούμε όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά κι όχι μόνο.

Υπομονή, είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πλέον έχουμε αντιληφθεί προς τα που τραβάνε τα καλοκαίρια στη χώρα μας. Η Φύση έχει τους μηχανισμούς να επαναφέρει την κανονικότητα απλά αυτό δεν θα γίνει με ήπιο τρόπο και θα πρέπει να θωρακιστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους!

 

 

«Διανύουμε “Μαραθώνιο ζέστης” τον Ιούλιο»: Καμπανάκι από τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Υπομονή για άλλες 10 ημέρες συνέστησε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας καθώς θα συνεχίσει το «σφυροκόπημα» των 40 βαθμών.  «Οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι παρατεταμένες, θα μας ακολουθήσουν για πολλές ημέρες και μπορούν προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία», επεσήμανε ο μετεωρολόγος μιλώντας στον Alpha, ενώ έκανε λόγο για «μαραθώνιο ζέστης».  Ιδιαίτερα στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει θερμική επιβάρυνση, τόνισε, παραπέμποντας στον σχετικό χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Είναι κόσμος που υποφέρει πλέον τη νύχτα από την απουσία ανέμου και τις υψηλές θερμοκρασίες, σε περιοχές όπως είναι η δυτική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και το ανατολικό Αιγαίο» συμπλήρωσε.

Μάλιστα τόνισε ότι «ενδεχομένως σε αυτές τις περιοχές, όταν υπάρχει μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, εκτός από την εξάντληση και την κόπωση, μπορεί να κινδυνεύσει ο ανθρώπινος οργανισμός από θερμοπληξία». «Μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα, είναι πολλές οι ημέρες», συμπλήρωσε.

Κολυδάς: «Κολλημένος» στα ύψη ο υδράργυρος C – Η «σφήνα του μελτεμιού» σώζει την κατάσταση

Για περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες προειδοποιεί και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Χ. Αντίθετα, μέχρι το Σάββατο η «σφήνα του μελτεμιού», όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς, θα διατηρήσει στα ανατολικά σε υψηλά αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα.

 

 

Βασιλακόπουλος: Μαραθώνιος ζέστης μπροστά μας – Πώς να προστατευτούμε

Μάλιστα για το άκρως επιβαρυντικό παρατεταμένου κύμα καύσωνα πήρε θέση και ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας χαρακτηριστικά για «μαραθώνιο ζέστης». «Το κύριο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, όταν αυτή δεν είναι άκρως απαραίτητη». «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε στις 12 το μεσημέρι – εκτός κι αν αρρωστήσουμε και πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο ή η δουλειά μας μάς επιβάλλει να είμαστε έξω. Τις υπόλοιπες εργασίες μπορούμε να τις κάνουμε νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός και οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό». «Δεν χρειάζεται να δροσιζόμαστε στη θάλασσα στις 12:00 και στη 1:00 το μεσημέρι ή να καθόμαστε στην αμμουδιά κάτω από την ομπρέλα για να κάνουμε ηλιοθεραπεία», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ