Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έρχονται τρία πακέτα αναδρομικών σε 450.000 δικαιούχους – Πότε θα πραγματοποιηθούν πληρωμές

Δημοσιεύθηκε

στις

Το επόμενο διάστημα έρχονται τρία πακέτα αναδρομικών σε 450.00 συνταξιούχους. Αυτά προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της παράλληλης ασφάλισης και των επικουρικών συντάξεων. Εκτός αυτο,  επισημαίνεται πως το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφαση για την περικοπή των δώρων και των επιδομάτων στις επικουρικές συντάξεις.

Όπως αναφέρεται σε εφημερίδα ευρείας αναγνωσιμότητας, αναδρομικά μέχρι 18.600 ευρώ θα πάρουν αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, με την καταβολή των συντάξεων 12.000 ασφαλισμένοι στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ και επιπλέον  3.000 ασφαλισμένοι στο Δημόσιο  κυρίως από τον επανυπολογισμό και την παράλληλη ασφάλιση. Τα αναδρομικά ποσά που ανέρχονται σε 70 μήνες αφορούν εκκαθαρισμένες περιπτώσεις, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν αναδρομικά για ιδιωτικό τομέα και τέως ΙΚΑ.

Αναλυτικά:

Αφορά ακόμα 30.000 δικαιούχους ( πέρα από τους παραπάνω) και είναι δύσκολες περιπτώσεις με παράλληλη ασφάλιση καθώς και σε ορισμένα Ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων  ασφάλισης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί, ΕΣΥ, δικαστικοί  υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και άλλοι. Ακόμη πιο δύσκολοι είναι  οι υπολογισμοί που εκκρεμούν  για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις  δεν εκδίδονται  από ορισμένους φορείς ούτε ενημερωτικά  που δείχνουν στις χήρες πως υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντος συζύγου. Στους εκκρεμείς υπολογισμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται  για συνταξιούχους  με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

2.Προσαυξήσεις

Οι επικουρικές συντάξεις που αυτήν την περίοδο εκκαθαρίζονται υπολογίζονται σε 50.000  και η προσαύξηση ισχύει για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2026 και υπολογίζεται με συντελεστή0,075% καθώς δεν εφαρμόστηκε στις επικουρικές παρά μόνο στις κύριες συντάξεις και για Ταμεία που είχαν εισφορές πάνω από 20%.Οι εισφορές  της επικουρικής ασφάλισης είναι 6% και η προσαύξηση 0,075% δίδεται ως έξτρα ποσό σύνταξης για ασφαλισμένους που κατέβαλαν εισφορές 8%,12% ή και 14% για την χρονική περίοδο έως το 2014 και πριν. Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό  που προκύπτει με βάση τον  υπολογισμό της και μόνο για το χρονικό διάστημα  της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση. Η προσαύξηση αφορά την αξιοποίηση  του χρόνου απασχόλησης  μετά τη συνταξιοδότηση καθώς και τον επανυπολογισμό της σύνταξης σε όσους συμπλήρωσαν 30 και πάνω χρόνια ασφάλισης με βάση τους νέους συντελεστές του νόμου Βρούτση.

Μεικτός τρόπος αξιοποίησης  εφαρμόζεται στις περιπτώσεις συνταξιούχων οι οποίοι είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά τις 13/5/2016 και μεταγενέστερα ανέλαβαν νέα  δραστηριότητα  οπότε εφαρμόζονται ξεχωριστά οι αντίστοιχες διατάξεις για τα εν λόγω χρονικά διαστήματα..

Το θέμα αφορά 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν 4.000 ευρώ για τα δώρα  και το επίδομα αδείας  για την περίοδο2013-2018 εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο εκδώσει θετική απόφαση.

Η συζήτηση της υπόθεσης  στο ΑΕΔ  έγινε στις 17 Απριλίου και η σχετική απόφαση πρόκειται να εκδοθεί μέχρι το καλοκαίρι και ουσιαστικά αναμένεται να επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις  που είχε εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ( ΣτΕ)του 2015, του 2019 και του 2021 με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές  που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα δώρα.

 

 

Πηγή: enikonomia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ