Connect with us

Ειδήσεις

Το 2025 έτος «Χρίστου Ρουμελιωτάκη» στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Published

on

Χρίστος Ρουμελιωτάκης με θέα

Έτος αφιερωμένο στη διάδοση του έργου του ποιητή και λογοτέχνη, Χρίστου Ρουμελιωτάκη, θα αποτελέσει το 2025 για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Αυτό ανακοινώθηκε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που οργάνωσε ο Δήμος για τον εκλιπόντα λογοτέχνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σε Ηράκλειο και Νέα Ιωνία, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο τόσο σε κείμενα, όσο και σε αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την κοινωνία.

Σε μια γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Πολύκεντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου», παλιοί φίλοι, συναγωνιστές, συνάδελφοι του Χρίστου Ρουμελιωτάκη, αλλά και η σύζυγός του, μαζεύτηκαν για να μιλήσουν για τη ζωή του, τα κείμενά του, τις ιδέες του και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία και την χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην εκδήλωση για την μνήμη στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη το παρών έδωσαν, πέρα από τους ανθρώπους του πνεύματος, δύο δήμαρχοι, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, και ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης, καθώς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ, οι οποίοι μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για τον ποιητή.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, μίλησε στον Χ-ΤΥΠΟ για τη σημασία της εκδήλωσης, τονίζοντας: «Η αποψινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς τιμούμε έναν σημαντικό άνθρωπο: έναν ποιητή, δοκιμιογράφο, διανοούμενο και άνθρωπο της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον Χρίστο Ρουμελιωτάκη. Για αυτό, μαζί με τους συνεργάτες μου και με την υποστήριξη και προτροπή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Νώντα Σπυρόπουλο, αποφασίσαμε να ανακηρύξουμε το 2025 ως έτος Χρίστου Ρουμελιωτάκη. Αυτή η εκδήλωση είναι η πρώτη από μία σειρά που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα».

Αγωνιστής για τη Δημοκρατία κατά την εποχή της δικτατορίας, ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης είχε μια μοναδική επαφή με τις λαϊκές μάζες γράφοντας ποιήματα για τους εργάτες και τις εργάτριες, για την προσφυγιά, για τις δυσκολίες της καθημερινότητας, για τον έρωτα και την ελπίδα.

Παράλληλα, ήταν ενεργός πολίτης με αυτοδιοικητική πορεία στα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Νέας Ιωνίας και προσέφερε στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, στόχος είναι καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ο Δήμος, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, να προωθήσει τα έργα του Χρίστου Ρουμελιωτάκη στα σχολεία της πόλης ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για τους μαθητές και τις μαθήτριες ενώ, παράλληλα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής θα δημιουργηθεί επετειακή, ειδική στήλη με όλα τα έντυπα του ποιητή και λογοτέχνη, διαθέσιμα σε όποιον θέλει να τα ερευνήσει.

Αναζητώντας τον ξένο: Ο Ρουμελιωτάκης μέσα από τις ομιλίες

Στην ομιλία του, ο θεωρητικός Λογοτεχνίας Συμεών Σταμπουλού, μίλησε για το έργο του ποιητή αναφέροντας μεταξύ άλλων στην ανάλυσή του: «Άλλοι επέλεξαν τη χειμαρρώδη γραφή, άλλοι την επική σύνδεση, η δική του ανάσα είναι του σύντομου ποιήματος, του κρυμμένου λυρισμού, που όταν έρχεται στην επιφάνεια προκαλεί ισχυρές αισθητικές δονήσεις. Είναι ο ξένος του συνόλου που έρχεται βράδυ απρόσκλητος, κάθεται απέναντί του, σταυρώνει τα χέρια και περιμένει αμίλητος. Ο σιωπηρός διάλογος είναι μέρος της σκηνοθεσίας, της δεξίωσης της ξενίας».

 

«Ξένος ειμί και μισθοφόρος –

κάθε φορά που στη στροφή βλέπω τη θάλασσα

το νιώθω.

 

Όλη τη μέρα πολεμώ σε ξένο τόπο

τα βράδια, κάτω από το λύχνο,

καθώς με πιάνει η νοσταλγία της πατρίδας

συγγράφω την ανάβασή μου.

 

Ξένος ειμί και μισθοφόρος –

αν τη διαβάσετε να είστε επιεικείς,

στην εποχή μου

δεν υπήρχε άλλος τρόπος να πεθαίνεις.

«Ξένος ειμί και άλλα ποιήματα, Τυπωθήτω, 2002»

Η Κοσμήτορας του Ιωνικού Συνδέσμου, Αγγελική Σαρηγιάννη δήλωσε στον Χ-ΤΥΠΟ: «Η σημερινή εκδήλωση με ενθουσίασε πραγματικά. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και στο μέλλον. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε ιστορία σε πολλά επίπεδα. Θέλω να συγχαρώ θερμά όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική δουλειά τους».

Ο Σπύρος Κολοκοτρώνης, πρώην Ευρωβουλευτής και συγκρατούμενος του Χρίστου Ρουμελιωτάκη στη Λέρο, εξιστόρησε τη δημοκρατική και αντιστασιακή πορεία του ποιητή, ενσωματώνοντας ενδιαφέρουσες προσωπικές μαρτυρίες και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρης, αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτοδιοικητικό έργο του Χρίστου Ρουμελιωτάκη, ενώ ο Άγγελος Μελεμενής, Πρόεδρος των Σμυρναίων Νέας Ιωνίας, αναπόλησε τη ζωή και τη δράση του ως πολίτη της Νέας Ιωνίας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ταυτιζόταν με την ιδιότητα του πρόσφυγα και απαντούσε με περηφάνια ότι είναι από τη Νέα Ιωνία, όταν τον ρωτούσαν.

Οι ομιλητές, εστιάζοντας στη ζωή και το έργο του Χρίστου Ρουμελιωτάκη, ανέδειξαν τους πνευματικούς κύκλους της μεταπολεμικής εποχής που άνθισαν στην πόλη και σύνδεσαν τις αφηγήσεις του με τα βιώματα της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της Νέας Ιωνίας.

Ο  Χρίστος Ρουμελιωτάκης

Ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης και, μετά τον πόλεμο, εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής. Σπούδασε Νομική και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, ενώ συμμετείχε ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες της εποχής του, υποστηρίζοντας τη μοίρα της ελληνικής Αριστεράς.

Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και τέσσερις συλλογές δοκιμίων, μεταξύ των οποίων η «Κλειστή θάλασσα» (1979), «Βαρούτην χανόμεθα» (1988), «Ξένος ειμί και άλλα ποιήματα» (2002) και «Δεν είναι τίποτα και άλλα ποιήματα» (2008). Η συλλογή δοκιμίων του, «Ασκήσεις αυτογνωσίας» (2008), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής το 2010. Ο Ρουμελιωτάκης υπήρξε εκδότης του πολιτικού-λογοτεχνικού περιοδικού «Σχεδία» και πρόεδρος του «Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλος».

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, εργάστηκε για την έκδοση των χειρογράφων του πατέρα του, Μανώλη Ρουμελιωτάκη, ενώ το έργο του παραμένει αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο σημαντικά της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Απεβίωσε αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο λογοτεχνικό και πολιτικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος», σχεδιάζεται η έκδοση απάντων των ποιημάτων του, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά ανέκδοτα ποιήματα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ