Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έως τις 17 Αυγούστου η διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από αιτήματα κατοίκων και φορέων δίνεται παράταση έως τις 17 Αυγούστου 2020 για τη Διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου.

Σύμφωνα με το ΕΠΣ, θα γκρεμιστούν 141 κτίσματα με χρήσεις Α και Β κατοικίας, εστίασης και τουρισμού, καθώς και 339 μαντρότοιχοι. Όπως αναφέρθηκε,  στην περιοχή θα γίνουν μόνο οι αναγκαίες κατεδαφίσεις για τη λειτουργικότητα και ασφάλεια της περιοχής – κυρίως κτισμάτων σε κοίτες ρεμάτων, τα οποία οριοθετούνται μέσω τεχνικών έργων διευθέτησης. Για όσα αυθαίρετα κατεδαφιστούν δεν προβλέπονται αποζημιώσεις, ενώ για τα υπόλοιπα κτίσματα προβλέπονται οι αποζημιώσεις που ορίζει η νομοθεσία. Το εκτιμώμενο κόστος των απαραίτητων υποδομών υπολογίζεται να ανέλθει σε 35 εκατ. ευρώ, ενώ απρόβλεπτα έξοδα μπορεί να εκτοξεύσουν το  κόστος πάνω από τα 50 εκατ.  ευρώ.

Όσον αφορά στα περίπου 2.600 στρέμματα που πολεοδομούνται (περίπου το 33%), θα οικοδομηθούν 710 στρέμματα, 1.060 στρέμματα θα είναι ιδιωτικοί χώροι πρασίνου (ακάλυπτοι), και 830 στρέμματα αποτελούν την εισφορά σε γη, αυξάνοντας τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην περιοχή.

Στην περιοχή δημιουργείται ένα δίκτυο βιώσιμης κινητικότητας (για ΙΧ, ποδήλατα και πεζούς), που θα επιτρέπει την ασφαλή εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση ανάγκης. Εξασφαλίζεται επίσης μια μεγάλη διαδρομή περιπάτου, κατά μήκος της ακτής, χωρίς εμπόδια, με ελεύθερο πλάτος 35 μέτρα. Ακόμη, θα διανοιχθούν τα οκτώ ρέματα της περιοχής, με έμφαση στο ρέμα Παππά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ