Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ακίνητα: Πώς τα ακίνητα γίνονται από “αγνώστου” ιδιοκτήτη σε “γνωστού” – Οι δηλώσεις του Κυρανάκη σχετικά με τις μεταβιβάσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναφέρθηκε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μετατραπεί ένα ακίνητο από “αγνώστου” ιδιοκτήτη σε “γνωστού”.

«Το 2025 θα έχουμε το Κτηματολόγιο, όπως έχουμε ανακοινώσει. Δεν επιβάλλουμε ποινές στους ιδιοκτήτες ούτε στη νέα γενιά, αλλά τους παρέχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουν το ακίνητο από “αγνώστου” ιδιοκτήτη σε “γνωστού”, εφόσον πληρούν μία από τις τρεις προϋποθέσεις: να έχουν μεταγραμμένο τίτλο στο υποθηκοφυλακείο, να έχουν αποδεχθεί κληρονομιά ή να διαθέτουν δικαστική απόφαση για χρησικτησία. Εάν πληρούν μία από αυτές τις προϋποθέσεις, ακόμη και αν το ακίνητο είναι χαρακτηρισμένο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και το Κτηματολόγιο έχει κλείσει στην περιοχή τους, μπορούν να το διεκδικήσουν και να γίνουν ξανά οι νόμιμοι ιδιοκτήτες», τόνισε ο κ. Κυρανάκης.

 

Σχετικά με τα ευνοϊκά μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Στη συνέχεια, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα ευνοϊκά μέτρα που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως επισήμανε, με τον νόμο 5142, ο οποίος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, «απελευθερώνονται δεκάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στην ελληνική γραφειοκρατία και τον παραλογισμό».

Αναλυτικά, τα κύρια σημεία περιλαμβάνουν:

1. Μονομερής τροποποίηση στοιχείων ακινήτων

– Προηγούμενη κατάσταση: Σε περιπτώσεις, όπως αυτές των πολυκατοικιών, όπου μια νέα μέτρηση αποκαλύπτει διαφορετικό εμβαδόν διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης δεν είχε τη δυνατότητα να αλλάξει τα τετραγωνικά του συμβολαίου του χωρίς τη συναίνεση των άλλων ιδιοκτητών της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

– Νέα ρύθμιση με τον νόμο: Τώρα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή τροποποίηση του συμβολαίου του, εφόσον δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα των άλλων συνιδιοκτητών στην οριζόντια ιδιοκτησία. Αντίστοιχη ρύθμιση θα ισχύει και για τα γεωτεμάχια.

2. Διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών λόγω αποφάσεων δασικών χαρτών

– Αυτόματες διορθώσεις:Εάν οι αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη γίνουν αποδεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα ενημερώνονται άμεσα στο Κτηματολογικό Γραφείο, υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς την ανάγκη δικαστικής προσφυγής.

Με τον νέο νόμο, εφόσον διαθέτεις τίτλο για το ακίνητο, δεν απαιτείται να προσφύγεις στο δικαστήριο, όπως ίσχυε στο παρελθόν, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1) Έχεις λάβει θετική απόφαση από την επιτροπή αντιρρήσεων σχετικά με τους δασικούς χάρτες.

2) Το ακίνητό σου δεν περιλαμβάνεται στον δασικό χάρτη για οποιονδήποτε λόγο.

Δύο μήνες μετά την έκδοση της απόφασης, μπορείς να επισκεφθείς το κτηματολόγιο (ή να υποβάλεις ψηφιακά αίτημα) και θα σου επιστραφεί η περιουσία σου.

– Προστασία Ιδιοκτητών: Διασφαλίζεται ότι τα ακίνητα θα καταγράφονται σωστά, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση.

3. Διασώζονται τα ακίνητα χωρίς γνωστό ιδιοκτήτη

Η διαδικασία διόρθωσης υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη απλοποιείται, εστιάζοντας στα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού. Έτσι, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να γίνει άμεσα στο κτηματολογικό γραφείο, αντί να απαιτείται η παρέμβαση του δικαστηρίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ