Connect with us

Ειδήσεις

Αλβανία: Η κυβέρνηση απαγόρευσε το TikTok

Published

on

Η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την απαγόρευση της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok για έναν χρόνο, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η μείωση της νεανικής βίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον θανατηφόρο τραυματισμό ενός 14χρονου από έναν συμμαθητή του, σε περιστατικό που φέρεται να προκλήθηκε από διαδικτυακή σύγκρουση, με δημοσιεύματα να υποστηρίζουν ότι το περιστατικό δεν συνδέεται με το TikTok.

Κάθε απόγευμα ο Έργκους Κατιάτζ ανεβάζει ένα βίντεο στο TikTok για να υπενθυμίσει στους πελάτες του ότι το κατάστημά του στα Τίρανα παραδίδει πατατάκια, τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά στη διάρκεια της νύχτας. Το τηλέφωνό του δεν σταματάει να χτυπάει για παραγγελίες που του αποδίδουν περίπου 1.000 ευρώ επιπλέον μηνιαίο κέρδος.

Αλλά ο Κατιάτζ θα πρέπει σύντομα να βρει έναν νέο τρόπο για να προσελκύει τους πελάτες του.

H απόφαση

Η κυβέρνηση της Αλβανίας επέβαλε ετήσια απαγόρευση στη συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία, όπως υποστηρίζει, στοχεύει να περιορίσει την νεανική εγκληματικότητα, αλλά που σύμφωνα με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απειλεί το εμπόριο και την ελευθερία του λόγου, ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε την απόφαση στις 21 Δεκεμβρίου και σημείωσε ότι η συζήτηση για την απαγόρευση πραγματοποιήθηκε μετά από διαβουλεύσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από επιχειρηματίες, ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων και πολιτικούς αντίπαλους, οι οποίοι τη θεωρούν καταστολή της ελευθερίας του λόγου, ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2025.

Ο Ράμα επιμένει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία των νέων. «Στο TikTok της Κίνας, δεν βλέπεις χουλιγκανισμό, διαστροφή, βία, εκφοβισμό, εγκληματικότητα», δήλωσε ο Rama όταν ανακοίνωσε την απόφασή του τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας «ενώ στο TikTok έξω από την Κίνα μόνο αποβράσματα και αχρείους. Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό;».

H TikTok, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις αιτίες της απόφασης, δήλωσε ότι τα βίντεο που οδήγησαν στην τραγωδία αναρτήθηκαν σε άλλη πλατφόρμα και όχι στο TikTok.

Η Αλβανία ακολουθεί το παράδειγμα άλλων 20 χωρών που έχουν απαγορεύσει μερικώς ή πλήρως την εφαρμογή, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και τον έλεγχο της πλατφόρμας από την κινεζική εταιρεία ByteDance. Πολιτικοί αντίπαλοι του Ράμα ανησυχούν ότι αυτή η απόφαση περιορίζει τα εργαλεία επικοινωνίας της αντιπολίτευσης και προμηνύει επικίνδυνο προηγούμενο για τις κυβερνήσεις να κλείνουν διαδικτυακές πλατφόρμες κατά βούληση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ