Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αλλάζει «πρόσωπο» η Χασιά

Δημοσιεύθηκε

στις

«Τα σύγχρονα αστικά κέντρα χαρακτηρίζονται από πυκνά δομημένο περιβάλλον, εκτενή χρήση μη φιλοπεριβαλλοντικών υλικών, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατμοσφαιρική ρύπανση και επιδείνωση του αστικού μικροκλίματος(…). Ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μεταξύ του φυσικού στοιχείου και του δομημένου περιβάλλοντος μιας πόλης αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξής της(…). Βασικό εργαλείο για την επίτευξη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης είναι οι επεμβάσεις αστικής κλίμακας και οι στοχευμένες αστικές αναπλάσεις».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή της η μελέτη του δήμου Φυλής, για την ανάπλαση της περιοχής και του ιστορικού κέντρου. Ένα μεγάλο έργο που αφορά σε επιφάνεια περίπου 50.000 τμ κι έρχεται ως συνέχεια μιας γενικότερης ανάπλασης, που επιχειρείται από τη δημοτική Αρχή και περιλαμβάνει και τη δασική περιοχή της Πάρνηθας.

Η Φυλή ετοιμάζεται ν’ αλλάξει φυσιογνωμία, με τη λειτουργική, περιβαλλοντική και αισθητική βελτίωσή της, εστιάζοντας στους κατοίκους, στους επισκέπτες, στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα. Στοχεύει στην αναβάθμιση του αστικού ιστού της, αλλά με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορική κληρονομιά της. Διαθέτει και τον πλούσιο δασικό πλούτο, στον οποίο μεταξύ άλλων δημιουργούνται περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές κι έτσι στοχεύει στο να αποτελέσει ταυτόχρονα μια φιλική πόλη, αλλά κι έναν τουριστικό προορισμό, προς ανάπτυξη και της τοπικής οικονομίας, ή όπως ανέφερε πρόσφατα ο δήμαρχός της Χρήστος Παππούς, φιλοδοξεί να γίνει η «Αράχωβα της Αττικής».

«Αλλάζει εντελώς μορφή η περιοχή, γίνεται μια άλλη πόλη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παππούς και προσθέτει: «Η ανάπλαση θα είναι παντού, είναι στο ιστορικό κέντρο, αλλά είναι και στο βουνό της Πάρνηθας με ποδηλατικές διαδρομές, με δασικά μονοπάτια, ένας κανονικός τουριστικός προορισμός, ένα τουριστικό χωριό μόλις 10 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Γι’ αυτό και είπα ότι η Χασιά μπορεί να γίνει η Αράχωβα της Αττικής, προς όφελος και των επισκεπτών, που θα απολαμβάνουν όλα αυτά και φυσικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ο δήμαρχος Φυλής υπέγραψε τη σύμβαση της ανάπλασης με την ανάδοχο εταιρεία. Αυτή συνδυάζει έργα ως προς την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, ως προς τις αναπλάσεις δημόσιου χώρου σε κατοικημένες περιοχές με βιοκλιματικά στοιχεία και ως προς τις «έξυπνες» αστικές εφαρμογές.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
– Διαμόρφωση οδών και πεζοδρομίων στη λεωφόρο Φυλής, στις οδούς Θρασύλλου και Θρασύβουλου, στους ενδιάμεσους δρόμους από την οδό Φυλής έως την οδό Μπιζανίου, καθώς και στη λεωφόρο Φυλής έως την οδό Ηρακλείτου.
Ειδικότερα σε αυτές τις διαμορφώσεις συμπεριλαμβάνονται ο ανασχεδιασμός του ανωτέρω οδικού δικτύου με έμφαση στην πεζή μετακίνηση και στην προσβασιμότητα και ο επανασχεδιασμός των πεζοδρομίων, διαμόρφωση ραμπών, διαβάσεων ελεύθερης ζώνης για την κυκλοφορία πεζών, διαδρόμων για κυκλοφορία τυφλών και προσβάσιμων διαβάσεων για παιδικά και αναπηρικά αμαξιδία.
Προβλέπεται μεταξύ άλλων η χρήση «ψυχρών υλικών», ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (urban heat island), δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει. Θα διαμορφωθούν επίσης εσοχές με οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης.
– Τοποθέτηση νέων ιστών και φωτιστικών σωμάτων, με τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων αστικού φωτισμού κατά μήκος των υπό ανάπλαση οδών. Τα φωτιστικά θα περιλαμβάνουν ελεγκτή ασύρματης επικοινωνίας με το κεντρικό σύστημα και αντίστοιχη «έξυπνη» εφαρμογή.
– Παρεμβάσεις ανάδειξης της εισόδου και του περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου. Οι συγκεκριμένες διαμορφώσεις περιλαμβάνουν τη φύτευση μεγάλων δέντρων και θάμνων, τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων LED, υψηλής ενεργειακής κλάσης, τοποθέτηση ηλιακά φωτιζόμενων κολωνακίων διαδρομών σε επιλεγμένες θέσεις, τοποθέτηση σειράς με έξυπνα ηλιακά παγκάκια, καθώς και απλά παγκάκια.
– Αναβάθμιση του αστικού πρασίνου με αρδευτικό σύστημα και τηλεέλεγχο.
– Τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων με αισθητήρες πλήρωσης.
– Εφαρμογές smart city με έξυπνες διαβάσεις, έξυπνα παγκάκια, φωτιζόμενα εύκαμπτα κολωνάκια κά.

Ειδικά ως προς τα «έξυπνα» παγκάκια, πέρα από την προφανή χρήση τους για την ανάπαυση των επισκεπτών, θα προσφέρουν και μια σειρά καινοτόμων υπηρεσιών και λειτουργιών. Θα είναι ενεργειακά αυτόνομα, θα διαθέτουν φωτοβολταϊκά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των προσφερόμενων υπηρεσιών και θα είναι εύκολα στην εγκατάσταση, καθώς δεν θα απαιτείται η διασύνδεση τους στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες/λειτουργίες θα είναι σημεία φόρτισης κινητών συσκευών επισκεπτών, είτε με ενσύρματο είτε με ασύρματο τρόπο, Wifi hotspot, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες, ενημερωτική πινακίδα (ανάλογα με τον σχεδιασμό στην πλάτη ή στα πλάγια όψη) με ενσωματωμένη επιπλέον γραφή braille, φωτισμός LED, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν η φωτεινότητα είναι χαμηλή και όλα αυτά με οικολογικό χαρακτήρα, καθώς η λειτουργία τους θα βασίζεται στη χρήση ηλιακής ενέργειας

Στόχος όλου αυτού του έργου λοιπόν, είναι η αναπτυξιακή και περιβαλλοντική αναζωογόνηση της περιοχής του κέντρου της Φυλής, καθώς η αναβάθμισή του λειτουργικά, περιβαλλοντικά και αισθητικά θα ανακινήσει τις οικονομικές δραστηριότητες, θα τονώσει το τοπικό εμπόριο, θα προσελκύσει επισκέπτες από τους όμορους δήμους και βεβαίως θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των περαστικών.

«Οι δημότες αντιλαμβάνονται πως είναι ένα έργο πνοής», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παππούς και αμέσως μετά αναφέρεται και στα άλλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως η φύτευση και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη Χωματερή, η ανάδειξη του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και η ανάπλαση, το Πάρκο Ηλιακής Ενέργειας και ο Κέντρο Επεξεργασίας της δασικής βιομάζας του βουνού, με στόχο την παροχή δωρεάν ρεύματος στους δημότες, αλλά και την αξιοποίηση του νερού των πηγών «Ρουμάνι» και «Γκούρα».

«Με όλα αυτά στοχεύουμε στον πρωτογενή τομέα. Όλα αυτά συγκλείνουν στο να πετύχουμε τόσο την ενεργειακή αυτοτέλεια όσο και την υδρολογική αυτοτέλεια και να φέρουμε το νερό των δύο φυσικών πηγών από την Πάρνηθα», προσθέτει ο κ. Παππούς.

Στο τέλος ο δήμαρχος Φυλής απαντά και στο ερώτημα, γιατί επελέγη ο Δεκαπενταύγουστος για την υπογραφή της σύμβασης: «Το είχαμε ανακοινώσει πέρυσι στις 13 Αυγούστου και από τη στιγμή που φέτος, στις 14 Αυγούστου, ήταν όλα έτοιμα, είπαμε να υπογράψουμε τη σύμβαση ανήμερα της Παναγίας, που είναι και η προστάτιδα της περιοχής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ