Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αλλαγές στον ΚΟΚ από την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, πραγματοποιήθηκε η 7η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων του δημοσίου τομέα.

Ανάμεσά τους, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη Μάνος Λογοθέτης και άλλα σημαντικά στελέχη των υπουργείων.

Αρχικά, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας ως μονάδας εντός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το Παρατηρητήριο θα αναλάβει τη συλλογή και ανακατάταξη στοιχείων, όπως την σοβαρότητα του τροχαίου, επικίνδυνα σημεία, ηλικία και φύλο, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Η σημασία της κίνησης αυτής εντοπίζεται στην ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και βελτίωση των οδικών συνθηκών, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο συγκοινωνιολόγους, την Τροχαία, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς και εταιρείες.

Ενισχύεται το μάθημα οδικής ασφάλειας

Η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση του μαθήματος οδικής ασφάλειας στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε όλες τις βαθμίδες, μετά από αξιολόγηση της τριετούς λειτουργίας του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτή η κίνηση επιδιώκει να εκπαιδεύσει τους νέους οδηγούς πιο αποτελεσματικά, προετοιμάζοντάς τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στους δρόμους. Το σχέδιο για την ολοκλήρωση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας βρίσκεται σε τελική φάση, με προγραμματισμένη τη δημόσια διαβούλευση και την τελική εισαγωγή του στη Βουλή. Η ανανέωση του κώδικα είναι κρίσιμη για την εναρμόνιση με τις σύγχρονες ανάγκες της οδικής κυκλοφορίας και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Εποπτεία τήρησης του νέου ΚΟΚ με συνεργασία Υπουργείων

Η απόφαση για συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναδεικνύει την προσπάθεια για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση του νέου Κ.Ο.Κ. Η ψηφιακή διαχείριση των παραβάσεων στοχεύει σε μια πιο οργανωμένη και άμεση επιβολή των νόμων, με τελικό στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε σημεία των οδών τα οποία κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα ειδικά αν σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα ή παραβάσεις.

Νέο εγχειρίδιο για υποψήφιους οδηγούς

Σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της οδικής εκπαίδευσης αποτελεί η έγκριση του νέου εγχειριδίου για υποψήφιους οδηγούς, το οποίο σκοπεύει να ενσωματώσει τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές και εκπαιδευτικές καινοτομίες. Το εγχειρίδιο αυτό θα είναι το βασικό εργαλείο για την εκπαίδευση των νέων οδηγών, εστιάζοντας στην ασφαλή και υπεύθυνη οδήγηση.

Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός ξεχωριστού εγχειριδίου για ειδικές κατηγορίες υποψήφιων οδηγών, όπως άτομα με αναπηρία ή ηλικιωμένοι οδηγοί. Αυτή η προσθήκη στοχεύει στο να προσαρμόσει την εκπαίδευση στις συγκεκριμένες ανάγκες των οδηγών αυτών, εξασφαλίζοντας ότι κάθε ομάδα έχει τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για ασφαλή οδήγηση. Ακόμα, η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας πρότεινε την προτεραιοποίηση της πρόληψης των πολυπρόσωπων οδικών ατυχημάτων με στόχο την ανάπτυξη και την εφαρμογή μέτρων που θα ελαττώσουν τη συχνότητα των ατυχημάτων που εμπλέκουν πολλά άτομα.

 

Πηγή: mototriti.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ