Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ανεβάζει στροφές το Χρηματιστήριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Διευρύνεται το προβάδισμα των αγοραστών που με “αιχμή” τις τράπεζες δίνουν ώθηση στην Λεωφόρο Αθηνών να ανακτήσει τη ζώνη των 1.390 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στις 1.400,39 μονάδες με άνοδο 1,22%. Ο τζίρος ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στα 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μάλιστα τα 12 εκατ. μέσω 11 πακέτων, με τον όγκο των συναλλαγών στα 17,8 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της ανόδου με +2,47% στις 1.193 μονάδες, ο FTSE σημειώνει άνοδο 1,37% στις 3.374 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που ενισχύεται κατά 1,4% στις 2.319 μονάδες.

Η αγορά δείχνει σημάδια σαφούς αντίδρασης μετά από μία εβδομάδα διόρθωσης με 3/4 πτωτικές συνεδριάσεις κατά την οποία γλίτωσε τα χειρότερα βγάζοντας άμυνες στη ζώνη των 1.380 μονάδων, με αστεράκι ωστόσο στον τζίρο που προς ώρας δεν πείθει για τη δυναμική της κίνηση παραπέμποντας και σε τεχνικής φύσεως αντίδραση.

Όπως σημείωνε άλλωστε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance πριν το άνοιγμα, στην παρούσα φάση τα επίπεδα που δοκιμάστηκαν είναι ικανά να ανακόψουν τους πωλητές και να δοκιμάσουν μία ανοδική αντίδραση και πάλι, ή να φτιάξει η αγορά ένα επίπεδο στήριξης και ισορροπίας.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο ίδιος εξηγούσε ότι η διάσπαση του επιπέδου των 1.386 μονάδων έδωσε την κίνηση στην ζώνη των 1.360 που είναι πολύ σημαντική στήριξη και που και χρονικά και σε τιμές θα μπορούσε να δώσει και πάλι μία ανοδική ανάπαυλα. Το επίπεδο των 1.405 μονάδων είναι κύρια κοντινή αντίσταση που κατοχύρωσή της μπορεί να δώσει και πάλι δοκιμή προς τα υψηλά. Μία κατοχύρωση των 1.357 μονάδων θα δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνηση με τις πιθανότητες τουλάχιστον στην παρούσα αισθητά μικρότερες. Σε εβδομάδα έστω και οριακά πήραμε έξοδο με το 1.437 να είναι το στοπ μας πλέον τόσο σε ημέρα όσο και σε εβδομάδα.

Κατά τα άλλα, η ΤτΕ εκτιμά στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία ότι θα αναπτυχθεί το 2024 με ρυθμό 2,3%, σημαντικά υψηλότερο από το μέσο της ευρωζώνης, με την πληθωρισμό να επιβραδύνει στο 2,8%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Όπως προαναφέρθηκε οι τράπεζες ηγούνται της ανόδου με συμπαράσταση κυρίως από την ΔΕΗ.

Η Πειραιώς κινείται στο +3,5% με την Alpha στο +4,1% και οι Εθνική και Eurobank σημειώνουν κέρδη άνω του 1,5%.

Η ΔΕΗ πραγματοποιεί άλμα επίσης 4% ενόψει της ανακοίνωσης αύριο των μεγεθών της, ενώ στις υπόλοιπες βασικές επιλογές των αγοραστών ο Μυτιληναίος βγάζει ανοδική αντίδραση με +1,2% και τα ΕΛΠΕ ενισχύονται κατά 2%.

Με μικρότερους τζίρους, η Quest κινείται με +2,4%, η Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 2,%, η Βιοχάλκο βρίσκεται στο +1,9%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο +1,6% και η Cenergy στο +1%.

Στις περιορισμένες επιλογές των πωλητών στον FTSE ο ΟΤΕ διορθώνει ελαφρώς με -0,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η ΑΒΑΞ βγάζει αντίδραση με άλμα +5,8%, η Κρι Κρι ενισχύεται επίσης κατά 4,3% και η Ideal στο +3,5%, ενώ η Intralot ενισχύεται κατά 2,4%.

Στα χαμηλότερα στρώματα αξίζει να σημειωθεί το +2,1% της Πετρόπουλος με τζίρο άνω των 500 χιλ. ευρώ.

Με σαφές προβάδισμα των αγοραστών είναι το σύνολο του ταμπλό, όπου 88 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 36 πτωτικών.

Η εικόνα διεθνώς

Η Wall Street αντέδρασε άμεσα από το μίνι sell-off της Πέμπτης καλύπτοντας μεγάλο μέρος των απωλειών την Παρασκευή, με την προθεσμιακή αγορά σήμερα να εμφανίζει οριακές μεταβολές σε θετικό έδαφος.

Τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,15%, του S&P 500 στο +0,2% και του Nasdaq στο +0,3%.

Σημειώνεται ότι η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να περιστραφεί την τρέχουσα εβδομάδα γύρω από τη νέα μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που θα γνωστοποιηθεί την Τετάρτη.

Ήπια ανοδική κλίση εμφανίζουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον γερμανικό DAX στο +0,8%, τον γαλλικό CAC 40 στο +0,9% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +0,7%, ενώ ο βρετανικός FTSE ενισχύεται κατά 0,45%.

Αισθητά ανεβασμένες παραμένουν οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ΗΠΑ άνω του 4,4% (στο 4,445%) και το 2ετές στο 4,779%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,363%.

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, με το Brent όμως στα 90 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 86 δολ.

Τέλος, το bitcoin κινείται προς στα 72.000 δολάρια με άνοδο 3,8%.

Πηγή: capital.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ