Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιους δήμους προχωρά η επανεκτίμηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηεπανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών δεν οδηγεί αυτόματα σε μείωση των τιμών

Προχωρά η επανεκτίμηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε 12 δήμους της χώρας.

Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου εκδόθηκε και η διαδικασία ανάθεσης είναι σε εξέλιξη.

Ιδιώτες εκτιμητές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία καθορισμού των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για συγκεκριμένες ζώνες σε αυτούς τους δήμους, μετά την αποδοχή των ενστάσεων τους από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στόχος είναι η υποβολή νέων εκτιμήσεων για τον επανακαθορισμό των τιμών εκκίνησης στις 36 επίμαχες ζώνες.

Οι ιδιώτες εκτιμητές, μόλις αναλάβουν το έργο, θα έχουν στη διάθεσή τους 15 εργάσιμες ημέρες για να το ολοκληρώσουν και να παραδώσουν το πόρισμά τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών δεν οδηγεί αυτόματα σε μείωση των τιμών, καθώς από το 2022 οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις.

Ο τελικός λόγος για τις αντικειμενικές αξίες στις ζώνες των 12 δήμων θα ανήκει στον Υπουργό, ενώ οι διορθώσεις δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον εφετινό ΕΝΦΙΑ ή στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων μέχρι την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Οι 12 δήμοι στους οποίους θα επανεξεταστούν οι τιμές για ορισμένες ζώνες είναι οι Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Αστυπάλαιας, καλύπτοντας 36 ζώνες συνολικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ