Ειδήσεις
Αρνητικό ρεκόρ μείωσης της απασχόλησης τον Ιανουάριο

Η μείωση της απασχόλησης κατατάσσει εργασιακά τον εφετινό Ιανουάριο στον χειρότερο Ιανουάριο των τελευταίων 24 ετών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2024, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 195.001, ενώ οι αποχωρήσεις σε 226.998.
Από τις 226.998 συνολικά αποχωρήσεις, οι 86.899 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 140.099 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιανουάριος 2024 και Ιανουάριος 2023, προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 4.386 θέσεις εργασίας, για τον Ιανουάριο 2024 (αρνητικό ισοζύγιο -31.997 θέσεων εργασίας) έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-27.611) τον Ιανουάριο του 2023. Το αμέσως υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο με 29.817 χαμένες θέσεις εργασίας ήταν τον Ιανουάριο του 2017 και ακολουθεί το -28.995 του 2011.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο χάθηκαν 131.496 θέσεις εργασίας, τον Νοέμβριο 52.463 και τώρα άλλες 32.000 θέσεις. Κάτι που φωτογραφίζει βέβαια και την εποχικά υποκινούμενη αγορά εργασίας στη χώρα μας.
Οταν «ανοίγει» η τουριστική περίοδος αυξάνονται οι προσλήψεις και οι νέες θέσεις εργασίας. Οταν τελειώνει, η πλάστιγγα γέρνει προς τις απολύσεις.
Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις δραστηριότητες στις οποίες καταγράφονται οι περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας:
Σχεδόν οι μισές και συγκεκριμένα 15.255 θέσεις εργασίας χάθηκαν από δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, άλλες 5.293 χάθηκαν από το λιανικό εμπόριο, 4.557 από δραστηριότητες απασχόλησης, 4.265 θέσεις εργασίας χάθηκαν από διοικητικές δραστηριότητες γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης και την 5άδα των δραστηριοτήτων που επικράτησαν οι απολύσεις έναντι των προσλήψεων κλείνει με -1.235 δραστηριότητες τέχνης και διασκέδασης.
Στον αντίποδα, οι ειδικότητες που συνέχισαν, παρά το συνολικό αρνητικό ισοζύγιο, να δημιουργούν θέσεις εργασίας είναι αυτές των καθηγητών και δασκάλων ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων με 3.755 νέες θέσεις εργασίας, των ανειδίκευτων εργατών με συνολικά 12.088 προσλήψεις, των τεχνιτών οικοδομικών εργασιών με 2.822 προσλήψεις και θετικό ισοζύγιο έναντι των απολύσεων, που οδήγησε στη δημιουργία 785 νέων θέσεων εργασίας, των διαφόρων ειδικοτήτων στη βιομηχανία τροφίμων με +672 θέσεις εργασίας και τέλος, των μηχανουργών χειριστών μηχανημάτων με 628 περισσότερες προσλήψεις έναντι των απολύσεων.
[banner id=”260948″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ