Connect with us

Ειδήσεις

«ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» στην Εθνική Πινακοθήκη

Published

on

Την έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» εγκαινιάζει η Εθνική Πινακοθήκη στις 21 Ιουνίου. Το θέμα αναπτύσσεται μέσα από τις εικαστικές τέχνες -ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια και αφίσες-, αποσπάσματα από τον δημοφιλή ελληνικό κινηματογράφο, ταινίες κριτικού ρεαλισμού και έκκεντρες αφηγήσεις. Στο επίκεντρο είναι ο τρόπος που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του.

Συμμετέχουν 75 δημιουργοί με 200 εικαστικά έργα και 21 ταινίες « σε μια διαρκώς μετακινούμενη εκθεσιακή αφήγηση από τη μεγάλη στη μικρή κλίμακα, από την πανοραμική λήψη στο κοντινό πλάνο», εξηγεί η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα. Η έκθεση αρθρώνεται σε επτά ενότητες: «Σκηνογραφία», «Νοσταλγία», «Γιαπί», «Κοντινό Πλάνο», «Θέαμα», «Όνειρα και Συγκρούσεις», «Υλικότητες».

Σύμφωνα με το επιμελητικό σκεπτικό, οι καλλιτέχνες ερμηνεύουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ριζικά μεταμορφωμένο αστικό τοπίο, όπως μεταβλήθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, την ανθρωπογεωγραφία και τη διασύνδεση υλικού και έμψυχου περιβάλλοντος, παρελθόντος και παρόντος.

«Αρχικά κυριαρχούν η νοσταλγία, οι στερεοτυπικές ή εξιδανικευτικές αφηγήσεις μιας ιδιαίτερης αστικής ταυτότητας που αλλοιώνεται μαζί με τα νεοκλασικά σπίτια που καταπίνουν οι οικοδομές, ενώ η τέχνη προσπαθεί να διασώσει την πόλη που εξαφανίζεται. Καθώς οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις του αστικού μετασχηματισμού συλλαμβάνουν ένα νοερό παλίμψηστο εμπειριών και συναισθημάτων σε μια φαντασιακή συνύπαρξη διαφορετικών εποχών, το έργο τέχνης αποκτά σκηνογραφική διάσταση. Η πόλη επινοείται ως σκηνικό, οι δημιουργοί επιλέγουν την οπτική γωνία και συνθέτουν το κάδρο αντλώντας αναφορές από την πραγματικότητα, τη μνήμη και την επιθυμία. Κατά τη δεκαετία του 1960 αναδεικνύεται η ρεαλιστική πρόθεση ορισμένων δημιουργών να επισημάνουν τα προβλήματα και τις αντιθέσεις της καθημερινής ζωής στη μεγαλούπολη με κριτική ματιά. Προς το τέλος της ιστορικής περιόδου που εξετάζει η έκθεση, η υλικότητα αποκτά καινούργιο νόημα στο έργο καλλιτεχνών που εξετάζουν εννοιολογικά τη διάσταση του αστικού βιώματος».

Η έκθεση θα φιλοξενείται έως και τις 3 Μαρτίου 2024, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Κεντρικού Κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης.

Από τα 200 εικαστικά έργα που παρουσιάζονται περίπου τα μισά προέρχονται από τη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τα υπόλοιπα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Στην έκθεση προβάλλονται 21 κινηματογραφικές ταινίες (αποσπάσματα από 17 ταινίες μεγάλου μήκους και 4 πλήρεις ταινίες μικρού μήκους).

Το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της έκθεσης , που θα ανακοινωθεί σύντομα, περιλαμβάνει ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δημόσιες δράσεις θεωρητικού και διακαλλιτεχνικού χαρακτήρα κ.ά.-. Συνοδεύεται από δίγλωσσο, στα ελληνικά και αγγλικά, κατάλογο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ