Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Βάσεις 2024: Οι οριστικές εκτιμήσεις πριν τα αποτελέσματα

Δημοσιεύθηκε

στις

ην Παρασκευή 28 Ιουνίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες, οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 αλλά και συμβουλές για το μηχανογραφικό.

Η αγωνία των υποψηφίων για τις επιδόσεις τους στις Πανελλήνιες 2024 βαίνει προς το τέλος της καθώς τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 28 Ιουνίου μετά τις 13:00 το μεσημέρι.

Οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αδημονούν να δουν τις βαθμολογίες τους και να αρχίσουν να κάνουν τους υπολογισμούς για τα μόρια και τα τμήματα εισαγωγής ώστε να συμπληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μηχανογραφικό τους δελτίο και να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με την ανάρτηση των βαθμολογιών στα Λύκεια όλης της χώρας, ταυτόχρονα οι βαθμοί θα είναι διαθέσιμοι μέσω της πλατφόρμας https://results.it.minedu.gov.gr και παράλληλα θα γνωστοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο σε όσους υποψηφίους έχουν δηλώσει την επιθυμία να λάβουν ενημέρωση μέσω μηνύματος (sms). Βέβαια, οι βαθμολογίες θα είναι διαθέσιμες και μέσω του gov.gr όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν αναζήτηση, πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τα αρχικά από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Βάσεις 2024: Σε ελεύθερη πτώση οι βαθμολογίες με το άριστα να αναζητάται με κυάλι

Παραμονές της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Γιάννη Βαφειαδάκη Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) μας επιβεβαίωσε ότι οι βαθμολογίες των μαθητών θα διαγράψουν πτωτική πορεία γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε σημαντική πτώση των Βάσεων 2024.

Όπως δήλωσε στο Dnews ο κ. Βαφειαδάκης, η πτώση στις βαθμολογίες θα είναι οριζόντια ήτοι οι υποψήφιοι και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων δυσκολεύτηκαν ιδιαιτέρως με τα φετινά ζητούμενα που σε αρκετές περιπτώσεις κρίθηκαν ως τα πιο απαιτητικά των τελευταίων ετών και η βαθμολογική εικόνα αναμένεται να αποτυπώσει χαμηλές επιδόσεις. Αξιοσημείωτη πτώση αναμένεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο γεγονός που θα αποτυπωθεί επακόλουθα στις Πολυτεχνικές και Μαθηματικές Σχολές. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου δυσκολεύτηκαν με τα θέματα, οι επιδόσεις τους κρίνονται ιδιαιτέρως χαμηλές γεγονός που θα οδηγήσει σε συσσώρευση βαθμολογιών κάτω του 10 αλλά και γύρω στο 15.

Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι Φυσική, Μαθηματικά, Ιστορία και Έκθεση αποδεικνύονται σε «κόφτες» των βαθμολογιών. Υπό το πρίσμα αυτό το 2ο επιστηµονικό πεδίο θα δοκιμαστεί έντονα από την υψηλή δυσκολία των θεμάτων με πτώσεις σε σχολές να αγγίζουν δίχως υπερβολή ακόμη και τα 1.000 μόρια.

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι τα πολύ δύσκολα θέματα «ισοπεδώνουν» τους άριστους και εγκλωβίζουν τους πολύ καλούς υποψηφίους σε πολύ χαμηλές βαθμολογίες, μη επιτρέποντας και πάλι στους άριστους να ξεχωρίσουν και να καταλάβουν τις θέσεις στις περιζήτητες σχολές. Και κάπως έτσι φέτος θα δούμε αυξομειώσεις στις Βάσεις 2024 λόγω της συσσώρευσης  υποψηφίων στην μεσαία βαθμολογική κλίμακα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία όπως όλα δείχνουν το πρόβλημα θα εντοπιστεί στις βαθμολογίες των μαθημάτων που καθορίζουν τις βαθμολογίες στα μαθήματα των κοινών σχολών. Πάντως όπως και να έχει σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη οι υποψήφιοι πρέπει να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και να μην αποκλείσουν σχολές άκριτα και χωρίς να έχουν εξετάσει όλες τις προοπτικές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ