Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Βάσεις 2024: Πότε θα ανακοινωθούν, ποιες δημοφιλείς σχολές θα πέσουν και ποιες θα εκτοξευτούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλέον όλα είναι έτοιμα για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, με το βλέμμα των υποψηφίων να είναι στραμμένο στην ανακοίνωση για τις Βάσεις 2024.

Οι Πανελλήνιες 2024 έχουν μπει στην τελική ευθεία καθώς μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι προετοιμάζονται για το Μηχανογραφικό Δελτίο προσπαθώντας να λύσουν τηγν εξίσωση με το πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2024.

Πανελλήνιες 2024: Έρχεται η ώρα του Μηχανογραφικού Δελτίου, με τελικό στόχο την ανακοίνωση των Βάσεων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews η έναρξη της υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου 2024 να είναι προγραμματισμένη καλώς εχόντων των πραγμάτων να ξεκινήσει από αύριο, Δευτέρα 8 Ιουλίου, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας .

Με το που ανακοινωθεί η έναρξη της διαδικασίας για το Μηχανογραφικό Δελτίο, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρώην δημόσια ΙΕΚ)

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις μέσω της Προσωρινής Αποθήκευσης Μηχανογραφικού πριν προχωρήσουν στην τελική υποβολή του Μηχανογραφικού το αργότερο σε ημερομηνία που θα ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ. και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Ποιοι δικαιούνται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

– Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2024, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους του 10% έτους 2022 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2022, ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2023 ισχύει η Ε.Β.Ε., όπως διαμορφώθηκε το 2023.

Πότε θα ανακοινωθούν οι Βάσεις 2024

Μόλις ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικών, πλέον μετράμε αντίστροφα μέχρι την ανακοίνωση των Βάσεων 2024. Πηγές του Υπουργείου Παιδείας τοποθετούν την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής που θα βάλουν τέλος στην αγωνία των υποψηφίων περί τα τέλη Ιουλίου με επικρατέστερη ημερομηνία να φέρεται η  Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Βάσεις 2024: Πώς θα κυμανθεί το ασανσέρ των μορίων στις δημοφιλείς σχολές – Πού θα δούμε εκπλήξεις

Σύμφωνα με τους αναλυτές, διαφαίνεται πτώση στις Πολυτεχνικές, τις Νομικές και τις Ψυχολογίες, δηλαδή τις υψηλόβαθμες σχολές. Αντίθετα, στις Ιατρικές, ενδεχομένως να δούμε μικρή άνοδο. Όσο για το 4ο πεδίο, προβλέπεται σταθερότητα ή έστω μικρές αυξομειώσεις κυρίως στις βάσεις των σχολών στα βαθμολογικά ‘ρετιρέ’. Η μικρότερη δυνατή ΕΒΕ, θα είναι 8,34 στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στρατής Στρατηγάκης όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μελέτησε διεξοδικά όλα τα στατιστικά στοιχεία των φετινών βαθμολογιών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ανέλυσε τις παραμέτρους και έδωσε τις δικές τους οριστικές εκτιμήσεις για το πώς θα κυμανθούν οι Βάσεις 2024 ανά επιστημονικό πεδίο και στα 408 τμήματα των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πέρα από την αλήθεια των αριθμών όπως σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται σε ένα βαθμό και από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κίνηση των βάσεων σε ορισμένα τμήματα τα οποία θα συγκεντρώσουν υψηλό αριθμό πρώτων προτιμήσεων.

Προς επίρρωση των παραπάνω και για να είναι ορθή η εκτίμηση για τη μέγιστη και την ελάχιστη ΕΒΕ ανά Επιστημονικό Πεδίο διευκρινίζει ότι αν το Τμήμα που ενδιαφέρει τον υποψήφιο περιλαμβάνεται σε δύο ή περισσότερα Πεδία, τότε ως ΕΒΕ λαμβάνεται η χαμηλότερη ΕΒΕ των Πεδίων στα οποία ανήκει το Τμήμα. Αν, για παράδειγμα, ένα Τμήμα ανήκει στο 2ο και στο 4ο Πεδίο τότε η ΕΒΕ γι’ αυτό το Τμήμα θα είναι η ΕΒΕ του 4ου Πεδίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ