Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Βαθμοί πανελληνίων 2023: Πώς μια αστοχία στα βιβλία δείχνει τα λάθη ενός συστήματος

Δημοσιεύθηκε

στις


Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει λάθος που εντοπίστηκε στο μάθημα της Οικονομίας, το οποίο εξετάστηκε στις Πανελλήνιες 2023.

Στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων δόθηκε ένα άστοχο υποερώτημα. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι εκλήθησαν να απαντήσουν εάν το υποερώτημα Α1.β ήταν Σωστό ή Λάθος. Ωστόσο, διδάσκοντες οικονομολόγοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν ότι η διατύπωση του βιβλίου είναι λανθασμένη. Το βιβλίο λέει στη σελίδα 42: «Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι ανάμεσα στις τιμές της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου», κάτι που είναι άστοχο με βάση τη μαθηματική λογική.

Άρα όποιος υποψήφιος είχε παπαγαλίσει το βιβλίο απάντησε με βάση την άστοχη διατύπωση σύμφωνα με την Καθημερινή. Αντίθετα, όποιος έκανε την ώρα του διαγωνίσματος μαθηματικούς υπολογισμούς απάντησε σωστά μεν στο ερώτημα αλλά όχι με βάση το σχολικό βιβλίο. Κάποιοι μαθητές αποστήθισαν ατόφια τη φράση από το βιβλίο και απάντησαν, κάποιοι χρησιμοποίησαν τις οικονομικές γνώσεις τους συνδυασμένες με τη μαθηματική λογική.

Λόγω Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστή δημοσίως η αστοχία του βιβλίου την οποία ωστόσο όπως φαίνεται είχαν επισημάνει αρκετές φορές οικονομολόγοι που διδάσκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, τώρα η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) δέχεται αιτήματα να στείλει οδηγίες στις βαθμολογικές επιτροπές για να κάνουν δεκτές ως σωστές και τις δύο απαντήσεις. Η λεπτομέρεια του βιβλίου καθώς αναδείχθηκε από τις Πανελλαδικές φωτίζει μια αλυσίδα λαθών, τα οποία κατατείνουν ότι χρειάζονται μεν δομικές αλλαγές στο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, προσοχή στα βιβλία και τελικά αυστηρή αξιολόγηση των προσώπων.

Δηλαδή είναι απορίας άξιο πώς πέρασε η άστοχη διατύπωση στο σχολικό εγχειρίδιο από συγγραφείς, διορθωτές και επιμελητές, αλλά και πώς διατηρήθηκε όταν οι εκπαιδευτικοί την είχαν επισημάνει. Κατόπιν, ποιος το ήλεγξε μέσα στην εισηγητική επιτροπή θεμάτων στην ΚΕΕ. Ποιος τελικά ευθύνεται; Τα μέλη της ΚΕΕ και ο λύτης είναι υπεύθυνα για την επιλογή των ερωτήσεων, ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής υπεύθυνο για την έκδοση των βιβλίων.

Το λάθος στο βιβλίο των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας μπορεί να στερήσει σε έναν καλά διαβασμένο υποψήφιο μονάδες απαραίτητες για την επιτυχία του στη σχολή που επιθυμεί. Το ίδιο λάθος λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά δίνει επιχειρήματα σε όσους σχολιάζουν μηδενιστικά κάθε προσπάθεια στον χώρο της παιδείας. Ετσι την αδικούν, τη φρενάρουν. Παπαγαλίζουν τα λάθη των ιθυνόντων ελπίζοντας πως θα γράψουν σωστά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ