Κοφτερό μυαλό με λόγο «συμβόλαιο» και αστραφτερό βλέμμα κάτω από πυκνά φρύδια. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ένας από τους τελευταίους μεγάλους του ελληνικού επιχειρείν, έφυγε σήμερα (12.11.2024) από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μία αυτοκρατορία, με βαρύ εκτόπισμα εντός και εκτός συνόρων.
Το όνομα του Βαρδή Βαρδινογιάννη υπήρξε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο – όχι μόνο λόγω της τεράστιας επιχειρηματικής του δράσης αλλά και λόγω της αστείρευτης αγάπης του για την Ελλάδα και της ανεκτίμητης κοινωνικής του προσφοράς.
Έζησε μια ζωή γεμάτη επιτυχίες αλλά και περιπέτειες και δυσκολίες, όπως συμβαίνει πάντα με τους σπουδαίους.
Από τη μία πλευρά η οικογένειά του, η Μαριάννα και τα πέντε του παιδιά, οι επιχειρήσεις του, ο αγώνας του κατά της δικτατορίας και η εξορία.
Από την άλλη η απώλεια των αδερφών του, Παύλου (04.05.1984) και Θεόδωρου (21.09.1996), η απόπειρα δολοφονίας του από τη 17 Νοέμβρη και τελευταία η φυγή από τη ζωή της αγαπημένης του Μαριάννας που τον σημάδεψε βαθιά.
Είχε αναπτύξει, σχέσεις με σημαίνοντα πρόσωπα του διεθνούς επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τη φιλία του με την οικογένεια Κένεντι.
Από την Επισκοπή Ρεθύμνου στο Πολεμικό Ναυτικό και στη γιγάντωση της Motor Oil
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1933, στην Επισκοπή Ρεθύμνου, με γονείς τον Ιωάννη Βαρδινογιάννη και την Χρυσή Θεοδωρουλάκη.
Ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της πολυμελούς οικογένειας – Παύλος, Αμαλία, Σήφης, Νίκος, Γιώργος, Θεόδωρος και Ελένη.
Η αγάπη του για τη θάλασσα τον οδήγησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από όπου αποφοίτησε το 1955, για να ακολουθήσει καριέρα αξιωματικού, όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του Νίκος Βαρδινογιάννης.
Νεαρός τότε γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, τη Μαριάννα. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος και σφράγισε την υπόλοιπη ζωή τους. Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου του 1961 και έζησαν αχώριστοι για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά – τον Γιάννη, τη Χριστιάνα, τον Γιώργο, το Νίκο και τη Βαρδιάννα – ενώ είχαν την τύχη να δουν εγγόνια και δισέγγονα να μεγαλώνουν.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών τον Ιούλιο του 2023.
Η καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό τερματίστηκε πρόωρα, τον Ιούλιο του 1967, λίγους μήνες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, λόγω της αντιστασιακής του δράσης.
Στη συνέχεια εξορίστηκε στην Αμοργό. Η σύζυγός του Μαριάννα τον ακολούθησε αν και είχαν ήδη δύο μικρά παιδιά και ένα νεογέννητο.
Ο Βαρδής απελευθερώνεται και αφοσιώνεται στις επιχειρήσεις της οικογένειας, αυτό που αποκαλούμε σήμερα «Όμιλος Επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη».
Μάλιστα, η οικογένεια συνεχίζει την αντικαθεστωτική της δράση, μα τα δύο αδέρφια να στηρίζουν τη μυστική αντιστασιακή δράση πρώην συναδέλφων τους Αξιωματικών, εξασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό καυσίμων στα πλοία του «Κινήματος του Ναυτικού».
Τα θεμέλια της οικονομικής αυτοκρατορίας της οικογένειας έβαλε ο Νίκος Βαρδινογιάννης, ο οποίος ίδρυσε στο τέλος της δεκαετίας του ‘60 το σταθμό εφοδιασμού πλοίων στους Καλούς Λιμένες στην Κρήτη.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1972, έβαλε τα πρώτα «λιθαράκια» του διυλιστηρίου της Motor Oil, στους Aγίους Θεοδώρους την οποία δεν πρόλαβε να δει να μεσουρανεί.
Το 1973, ο Νίκος Βαρδινογιάννης πεθαίνει αιφνιδίως, με τη διοίκηση της δυναστείας του να περνάει στα χέρια του αδελφού του, Βαρδή.
Μετά τον θάνατο του αδερφού του, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γίνεται το No1 στην οικογένειά του και αναλαμβάνει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Κράτησε τα ηνία γερά μέχρι το τέλος, αφήνοντας όμως τον απαραίτητο χώρο στη νέα γενιά της οικογένειας, που θα τον διαδεχόταν μια ημέρα σαν σήμερα όταν εκείνος δεν θα ήταν πια στη ζωή.
Υπό το άγρυπνο βλέμμα του και την καθοδήγησή του, η Motor Oil μετατράπηκε από ένα μικρό διυλιστήριο, που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στον σημερινό κολοσσό, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, το ναυτιλιακό και τον τραπεζικό τομέα μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έναν κολοσσό που όμως δεν σταμάτησε να λειτουργεί με τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης.
Διεθνείς λίστες όπως του Forbes, τον περιλάμβαναν ανάμεσα στους πλουσιότερους Έλληνες αλλά και τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Η σπουδαία κοινωνική προσφορά
Τον Βαρδή Βαρδινογιάννη τον χαρακτήριζε η τεράστια κοινωνική προσφορά του.
Πρώτα και κύρια στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις το όραμα ζωής της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για τη δημιουργία της πρώτης Oγκολογικής Mονάδας Παίδων στη χώρα μέσω της «Ελπίδας», τις ποικίλες φιλανθρωπικές δράσεις του «Ιδρύματος Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη» και τις αμέτρητες πρωτοβουλίες της με άμεσο κοινωνικό αντίκρισμα.
Παράλληλα, με δωρεές και χορηγίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο μέσω της Motor Oil για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον κ.α.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αγαπούσε πολύ και τον Παναθηναϊκό.
Τον Ιούλιο του 1979, η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τοποθετήθηκε πρόεδρος.
Παρότι ο ίδιος ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δεν ανέλαβε ποτέ τα «ηνία» της ομάδας, συζητούσε τακτικά με τον «Καπετάνιο» ή «Ρίνγκο» – όπως ήταν γνωστός ο Γιώργος Βαρδινογιάννης – για τα ζητήματα της ΠΑΕ ενώ όταν ήταν νεότερος είχε και τακτική παρουσία στους αγώνες.
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση η οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη αποχαιρετά τον σπουδαίο Έλληνα που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.