Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Βρέθηκε σπάνια παραλλαγή της γρίπης με «αντοχή» στα φάρμακα

Δημοσιεύθηκε

στις

Παραλλαγή της γρίπης έχει εντοπιστεί σε 15 χώρες μεταξύ αυτών και δύο κρούσματα στις ΗΠΑ.

Μια σπάνια παραλλαγή της γρίπης που έχει δείξει κάποια αντίσταση στην πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αντιική θεραπεία έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον δύο άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς, αλλά αυτή η παραλλαγή φέρει… διπλή μετάλλαξη που θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με φωσφορική οσελταμιβίρη, γνωστή με την εμπορική ονομασία «Tamiflu».

«Υπάρχει ενεργή παγκόσμια επιτήρηση σε εξέλιξη αναζητώντας αυτές τις μεταλλάξεις», ανέφερε στο Bloomberg, ο Δρ Andy Pekosz, ιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins. «Θέλουμε να ξέρουμε πότε θα εμφανιστούν, γιατί αυτό θα μπορούσε πραγματικά να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο αντιμετώπισης της γρίπης», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, σ΄ύμφωνα με το healthstat.gr, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απειλή είναι ακόμα χαμηλή.

Περιπτώσεις της παραλλαγής της γρίπης «διπλής μετάλλαξης» εντοπίστηκαν σε 15 χώρες σε πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε. Αλλά είναι πολύ σπάνια, καθώς αντιπροσωπεύει μόνο το περίπου 1% των δειγμάτων που συλλέχθηκαν μεταξύ Μαΐου 2023 και Φεβρουαρίου 2024.

«Εμφανίζονται σε πολλά μέρη, αλλά ποτέ δεν είναι πραγματικά ο κυρίαρχος ιός σε οποιοδήποτε μέρος υπάρχει», τόνισαν οι ερευνητές.

«Δεν είναι ότι η μετάλλαξη συνέβη κάπου και ξαφνικά ο συγκεκριμένος ιός άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία. Αντίθετα, οι ίδιες μεταλλάξεις φαίνεται να αναπτύσσονται σε πολλά μέρη ανεξάρτητα» προσθέτουν με νόημα.

Η διπλά μεταλλαγμένη παραλλαγή έχει δείξει μείωση της αποτελεσματικότητας του «Tamiflu» έως και 16 φορές, σύμφωνα με την έκθεση του CDC. Ωστόσο, αυτό βασίζεται σε εργαστηριακές μελέτες.

«Άλλες παραλλαγές της γρίπης έχουν δείξει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στο εργαστήριο και δεν υπάρχει μέτρηση για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό στην πραγματική κλινική πρακτική», δήλωσε ο Δρ William Schaffner, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Οι εργαστηριακές δοκιμές υποδηλώνουν ότι άλλες αντιικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός νεότερου αντιικού που ονομάζεται «baloxavir marboxil» ή «Xofluza», εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικές έναντι των διπλών μεταλλάξεων.

Επιπλέον, και τα εμβόλια κατά της γρίπης θα πρέπει να προσφέρουν προστασία και από λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς που έχουν μεταλλαχθεί.

«Δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις όσον αφορά τις αποφάσεις κλινικής περίθαλψης», ανέφερε το CDC.

Το CDC παρακολουθεί συνεχώς την αντιική ευαισθησία των ιών της εποχικής γρίπης, που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, μαζί με όλους τους εταίρους.Αυτή η παγκόσμια ιολογική επιτήρηση θα παρακολουθεί την πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία από αυτούς τους ιούς της γρίπης και παραμένει σε πλήρη εγρήγορση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ